Ahad, 30 Januari 2011

Utusan Online - Muka Hadapan

Utusan Online - Muka Hadapan


‘Kuan Yew ketepikan agama’

Posted:

'Kuan Yew ketepikan agama'

'Kuan Yew ketepikan agama'


LEE Kuan Yew menarik sokongan orang Melayu dengan memakai songkok ketika bertemu penduduk Melayu di Kampung Tani, Singapura pada 1965. • Tun Dr. Mahathir Mohamad tidak hairan dengan kenyataan Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew meminta umat Islam negara itu longgarkan pegangan agama kerana beliau memang langsung tidak menghormati agama dan sensitiviti orang lain.
 • Dr. Mahathir juga melihat orang Melayu Singapura ketakutan dan sentiasa berjaga-jaga jika mahu bersuara sebab bimbang menjadi mangsa.
 • JADUAL TUN DR. Mahathir Mohamad Jumaat lalu memang padat. Sebelum sesi wawancara bersama Mingguan Malaysia berlangsung, beliau menerima kunjungan tetamu dari luar negara. Selesai bercakap dengan NORAINI ABD. RAZAK, MOHD. KHUZAIRI ISMAIL dan NORLAILE OSMAN, ada lagi kumpulan yang sedang menunggu.

  ''Saya memang sibuk, tengok (sambil menunjuk nota-nota di atas mejanya) semua ini yang saya buat. Selepas ini ada dua pertemuan lagi,'' katanya sebaik ditanya mengenai tugasannya pada hari berkenaan. Kelihatan bertenaga tetapi tetap bersahaja, bekas Perdana Menteri itu seperti biasa tenang melontarkan jawapan pada setiap soalan berhubung kenyataan Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew baru-baru ini.

  Berpengalaman luas dalam berhadapan dengan kerenah hubungan dua hala Malaysia-Singapura, Dr. Mahathir menyifatkan kenyataan Kuan Yew supaya umat Islam di negara itu melonggarkan pegangan agama yang didakwa beliau menghalang integrasi kaum sebagai:

  ''Jika beliau mahu supaya ada integrasi kaum di Singapura, maka beliau tidak boleh membenarkan Islam menjadi penghalang kepada matlamat itu. Itulah sikap Kuan Yew. Beliau langsung tidak menghormati agama dan sensitiviti orang lain.''

  Mengenai orang Melayu Singapura yang mendabik dada menyanggah kenyataan Dr. Mahathir bahawa mereka terpinggir sebaliknya mendakwa nasib mereka jauh lebih baik di sana sehingga tidak perlu bergantung kepada bantuan dan subsidi daripada kerajaan seperti orang Melayu di Malaysia, bekas Perdana Menteri itu menjawab ringkas: ''Tidak juga, sebab peluang yang sewajarnya untuk mereka (orang Melayu Singapura) tidak ada di sana."

  Dalam pertemuan kira-kira setengah jam di pejabat Perdana Global Peace Organisation (PGPO) itu Dr. Mahathir turut ditanya mengenai kenaikan harga barangan keperluan, kos hidup yang semakin tinggi serta kadar upahan pekerja yang dilihat tidak setara.

  MINGGUAN: Bagaimana Tun melihat kenyataan Lee Kuan Yew supaya umat Islam di Singapura melonggarkan pegangan terhadap agama Islam?

  Dr. Mahathir Mohamad: Saya tidak hairan dengan kenyataan itu sebab bagi beliau agama tidak penting. Lebih-lebih lagi agama Islam. Bagi dia seperti kata mat salleh the end justify the means, jika beliau mahu supaya ada integrasi kaum di Singapura, maka beliau tidak boleh membenarkan Islam menjadi penghalang kepada matlamat itu. Itulah sikap Kuan Yew. Beliau langsung tidak menghormati agama dan sensitiviti orang lain.

  Tapi ada yang berkata kita terlalu memandang sempit pemikiran Kuan Yew itu yang kononnya mahu orang Islam di Singapura progresif?

  Dr. Mahathir Mohamad: Pada saya kita terlalu terbawa-bawa dengan ajaran imam-imam tertentu sehingga kita berpecah-belah. Islam itu sendiri sudah cukup progresif. Yang menjadi masalah ialah tafsiran-tafsiran yang dibuat oleh manusia biasa walaupun mereka terdiri daripada ulama yang cukup mendalam pengetahuan mengenai Islam. Dalam Islam disebutkan tidak boleh berbunuh sesama Islam, tetapi ketika ini pun terdapat orang Islam yang membunuh orang Islam lain. Banyak tafsiran yang kita terima juga bercanggah antara satu sama lain. Bercanggah sehinggakan orang Islam itu bermusuh dengan orang Islam sendiri. Sebenarnya itu bukan datang daripada ajaran Islam. Sekiranya kita merujuk kepada ajaran Islam dan hadis-hadis sahih, tidak ada fahaman sunni, syiah atau wahabi. Ini adalah hasil daripada tafsiran manusia yang bukannya Nabi. Mereka adalah orang biasa walaupun mungkin mempunyai latarbelakang dan pendidikan yang baik. Sebab itu tafsiran mereka telah memecah-belahkan umat Islam. Kerana itu kita harus tentukan supaya kita kembali kepada ajaran Islam yang asal, benar dan berasaskan kepada apa yang terkandung di dalam al-Quran dan hadis yang sahih. Tapi itu bukan bermakna kita melonggarkan Islam. Sebenarnya agama Islam itu sempurna untuk mana-mana zaman sekali pun. Apabila orang Islam itu dilihat lemah dan terlibat dengan kegiatan-kegiatan yang dipersoalkan, itu bukan kerana agama Islam. Tetapi kerana pendapat sesetengah orang yang ada kepentingan. Umpamanya dengan menjadi pengebom berani mati dan membunuh orang lain yang tidak berdosa. Itu tidak termasuk dalam ajaran Islam. Islam tidak pernah membenarkan kita meletupkan diri dalam keadaan-keadaan tertentu. Tidak ada dalam al-Quran perkara seperti itu. Kita kena jelas dengan perkara-perkara seperti ini. Tapi jangan dalam soal halal dan haram juga patut kita longgarkan. Misalnya tidak mengapa kalau mabuk sedikit atau makan makanan haram sedikit.

  Dulu beliau (Kuan Yew) marah apabila Osman Wok duduk semeja dengan dia tetapi diberi makanan halal. Dia tanya mengapa Osman Wok tidak boleh makan makanan yang dia makan sebab makanan itu tidak ada babi. Betul tidak ada babi, tapi kita tidak tahu macam mana dia masak dan jika ada daging di dalamnya sama ada disembelih atau tidak. Sebab itu Osman Wok pilih makanan halal sebab dalam Islam tidak boleh kata tak apalah sikit-sikit.

  Dalam Islam tidak boleh begitu. Memang kalau dalam keadaan terdesak itu dibenarkan tapi kita bukan berada dalam keadaan terdesak. Makan malam bukan terdesak.

  Islam itu sendiri agama yang progresif?

  Dr. Mahathir Mohamad: Islam sudah cukup progresif. Apabila ada pertentangan pendapat kita berbalik kepada ajaran Islam sebenar. Di dalam al-Quran disebut Islam mesti bersaudara, adakah dengan masuk PAP kita tidak boleh bersaudara.

  Berita lanjut, sila rujuk edisi cetakan Mingguan Malaysia atau langgani e-Paper di http://ebrowse.bluehyppo.com/utusan/index.asp

  Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

  Gobalakrishnan keluar PKR

  Posted:

  Gobalakrishnan keluar PKR

  Gobalakrishnan keluar PKR

  Oleh ABDUL MUIN SAPIDIN
  muin.sapidin@utusan.com.my

  KULIM 29 Jan. - Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan mengumumkan keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan melepaskan semua jawatannya dalam parti itu berkuat kuasa hari ini.

  Bekas Naib Presiden PKR itu berkata, ketika menyertai parti pada 1999, beliau percaya ia mampu membawa perubahan kepada rakyat atas semangat reformasi yang diperjuangkan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  Bagaimanapun, katanya, selepas hampir 12 tahun bersama PKR, beliau mendapati parti semakin rosak malah tersasar jauh daripada asas perjuangannya kerana dikuasai pemimpin seperti Anwar dan Timbalan Presiden, Azmin Ali yang hanya berjuang atas kepentingan diri sendiri.

  Katanya, selain Anwar, Azmin ialah individu yang membawa pelbagai kerosakan dan perpecahan dalam parti sehingga tidak lagi dilihat boleh membawa perubahan kepada rakyat.

  "Terlalu banyak petunjuk termasuk dalam pemilihan parti baru-baru ini yang menunjukkan betapa PKR dirosakkan oleh Azmin. Berkali-kali saya bawa perkara ini kepada Anwar supaya semua kerosakan ini dibaiki tetapi nampaknya dia tidak boleh buat keputusan.

  "Nampaknya Azmin yang lebih berkuasa. Kalau Anwar sendiri tidak boleh beri keadilan kepada ahli-ahlinya sendiri bagaimana dia mahu memberi keadilan kepada rakyat? Saya sudah tidak boleh bekerja dengan orang ini," katanya pada sidang akhbar di sini, hari ini.

  Gobalakrishnan sebelum ini lantang mengkritik kepimpinan PKR terutama melalui laman sosial Twitter miliknya termasuk mendakwa Anwar dan Azmin sebagai pemimpin tidak demokratik selain terlibat dalam rasuah.

  PKR awal bulan lalu juga mengemukakan surat tunjuk sebab atas tindakan Gobalakrishnan mengkritik kepimpinan tertinggi parti.

  Gobalakrishnan yang juga bekas Setiausaha Pemuda MIC berkata, beliau selepas ini akan bergerak sebagai Ahli Parlimen Bebas sambil menegaskan tidak memihak atau menyertai mana-mana parti dalam Barisan Nasional (BN).

  Menurutnya, beliau dan beberapa rakannya akan menggerakkan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) baru yang bermatlamat membantu masyarakat India khususnya di sekitar kawasan Padang Serai.

  Beliau turut menyatakan hasrat untuk bertanding mempertahankan kerusi Parlimen Padang Serai pada pilihan raya umum akan datang dan bersedia berdepan mana-mana calon sama ada daripada BN atau pakatan pembangkang.

  Ditanya sama ada beliau sudah menghantar surat peletakan jawatannya secara rasmi kepada parti, Gobalakrishnan berkata: "Sidang akhbar ini bagi saya sudah cukup rasmi, mereka akan tahu juga."

  Menjawab pertanyaan mengenai kemungkinan wujud persepsi bahawa beliau 'dibeli' untuk meletak jawatan dan menyertai BN, bekas Ketua Cabang PKR Padang Serai itu menegaskan ia tidak berlaku.

  "Tidak, tetapi anda (pemberita) boleh tanya Anwar sama ada Gobalakrishnan orang yang boleh 'dibeli' atau tidak," katanya.

  Gobalakrishnan juga memberitahu, beliau tidak akan menghantar sebarang permohonan rasmi berhubung kedudukan kerusinya dalam Dewan Rakyat.

  "Saya lebih selesa duduk di kerusi yang ada sekarang. Ia dekat dengan tempat Anwar duduk, biarlah saya di situ supaya mudah saya bertanya soalan kepadanya di dalam Dewan kelak," katanya.

  Mengulas lanjut, Gobalakrishan berkata, beliau meninggalkan MIC dan menyertai PKR pada 1999 kerana dijemput oleh Anwar kononnya untuk membantu masyarakat India tetapi ia sekadar perjuangan untuk kepentingan dirinya sendiri.

  Sebaliknya, kata beliau, gaya kepimpinan Anwar menyebabkan masyarakat India kini berpecah-belah dan perkara sama dilakukan terhadap penduduk bumiputera di Sabah dan Sarawak.

  "Anwar melakukan pendekatan 'pecah dan perintah' dan kita boleh lihat bagaimana kepimpinan masyarakat Kadazan di Sabah dan Dayak di Sarawak berpecah-belah akibat pemilihan yang tidak demokratik.

  "PKR sebenarnya ada peluang di Sabah tetapi peluang itu dirosakkan kerana Anwar mahu meletakkan orang Azmin di sana dan ini tidak membawa kebaikan kepada parti," jelasnya.
  Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

  Perlu bijak buat pilihan – Azahar

  Posted:

  Perlu bijak buat pilihan – Azahar

  Perlu bijak buat pilihan – Azahar


  MOHD. Azahar Ibrahim mencium tangan neneknya, Esah Sulong untuk mendapat restu diperhatikan Shahrizat Abdul Jalil di rumahnya di Labis, semalam.


  LABIS 29 Jan. – Calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, Mohd. Azahar Ibrahim berharap pengundi membuat pilihan bijak pada hari pengundian esok.

  "Setiap undi adalah amat berharga dan jangan sia-siakannya," katanya ketika ditemui di Kampung Paya Merah di sini, hari ini.

  Mohd. Azahar memulakan kempennya hari ini dengan berjumpa masyarakat Cina, kemudian beramah mesra dengan penduduk kampung itu, Kampung Juaseh, Taman Daya, Taman Soon Cheong dan kemudian melawat bekas gurunya, May Yusof Mat Arif yang sakit di Pekan Ayer Panas.

  Mohd. Azahar kemudian bertemu dengan masyarakat Cina di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (SRJK) Labis selain bertemu dengan neneknya, Esah Sulong, 93, dan nenek isterinya, Awiyah Mohd. Sani, 81, di Kampung Paya Merah.

  Esok, Mohd. Azahar dan Esah akan mengundi di Dewan Serbaguna Kampung Paya Merah kira-kira pukul 8 pagi esok.

  Normala serah kepada pengundi


  NORMALA Sudirman bersalam dengan penduduk di Kampung Lembah Bakti Tenang Station, Labis, semalam.


  LABIS 29 Jan. – Tempoh 24 jam sebelum berakhirnya kebenaran berkempen digunakan sepenuhnya oleh calon Pas, Normala Sudirman untuk bertemu dengan penduduk di Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang semalam.

  Normala berkata, suaminya, Maarof Abdul Mutalib memulakan kempen hari terakhirnya dengan bertemu penduduk di Felda Chemplak, Kampung Sawah dan menemui petugas di bilik gerakan Pas di sini sebelum berhenti rehat.

  Beliau kemudian menziarahi jenazah seorang penduduk kampung di Kampung Lembah Bakti, Tenang Stesen, Ramli Ahmad, 71, yang meninggal dunia pagi ini, ke Kampung Orang Asli Segamat Kecil dan berakhir di Felda Chemplak.

  Normala yang ditemui pemberita di sini berkata, beliau sentiasa positif dan berkeyakinan tinggi menghadapi hari pengundian Pilihan Raya Kecil DUN Tenang di sini esok.

  "Sekiranya kalah, saya anggap ia sebagai kemenangan yang tertunda," katanya.

  Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

  Tiada ulasan:

  Catat Ulasan