Ahad, 30 Januari 2011

Malaysiakini :: Berita

Malaysiakini :: Berita


PM: Kejayaan BN bukan sementara atau sekelip mata

Posted: 30 Jan 2011 07:53 AM PST

Datuk Seri Najib Tun Razak berharap kejayaan BN mengekalkan DUN Tenang akan menjadi dorongan kuat kepada BN di negeri lain untuk membuat persediaan bagi meraih kejayaan lebih besar di masa depan.

Perdana menteri dan pengerusi BN itu melahirkan penghargaan kepada pengundi DUN Tenang kerana terus memberi kepercayaan dan keyakinan kepada BN untuk mewakili mereka.

"Walaupun kita hadapi tentangan agak hebat daripada jentera pembangkang, tetapi kemenangan itu jelas menunjukkan bahawa segala isu yang dilemparkan mereka tidak diterima oleh pengundi di Tenang," katanya kepada wartawan Malaysia sebelum berlepas pulang ke Malaysia di akhir lawatan kerja sehari ke Abu Dhabi.

Calon BN Mohd Azahar Ibrahim memang dengan majoriti 3,707 dengan mengalahkan calon PAS Normala Sudirman. Mohd Azahar memperoleh 6,699 undi manakala Normala meraih 2,992 undi.

Menurut Najib, kejayaan BN pada pilihan raya kecil yang berlangsung sejak kebelakangan ini menunjukkan ia bukanlah kejayaan sementara atau sekelip mata, memandangkan ia dapat diterjemahkan di beberapa negeri berasingan.

"Kejayaan ini menunjukkan bahawa momentum yang telah dicapai oleh BN melalui beberapa pilihan raya kecil sebelum ini, menunjukkan trend dan momentum ini berterusan di Tenang pada kali ini," katanya.

Beliau menganggap trend peningkatan sokongan kepada BN "boleh dikatakan semakin menyeluruh dan semakin mantap".

Najib berkata pengundi Tenang telah membuat keputusan bijak dan matang, yang menunjukkan mereka mementingkan masa depan kawasan mereka dan negara secara keseluruhan.

"Ini jelas menunjukkan tahap keyakinan mereka terhadap BN semakin kukuh, dan ini memberi kita semangat yang lebih untuk bekerja dengan lebih gigih lagi untuk kepentingan rakyat," jelas beliau.

"Saya selalu tekankan apa sahaja yang kita buat, kita perlu dahulukan kepentingan rakyat. Dan apabila kita mendahulukan kepentingan rakyat, rakyat
akan membalas balik usaha kita dengan memberi sokongan yang lebih padu kepada BN," tegas Perdana Mnteri.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pula berkata kemenangan BN di Tenang dengan majoriti lebih tinggi
merupakan bukti rakyat menerima kepimpinan Najib.

Katanya, dasar yang dilaksanakan kerajaan pimpinan perdana menteri telah diterima baik oleh rakyat pelbagai kaum di negara ini.

"Ia adalah kemenangan yang membuktikan penerimaan rakyat pelbagai kaum terhadap kepimpinan perdana menteri dan Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman di negeri ini.

"Dasar-dasar oleh Perdana Menteri seperti Gagasan 1Malaysia, GTP (Program Transformasi Kerajaan) dan ETP (Program Transformasi Ekonomi) telah disambut dengan baik oleh rakyat semua kaum," katanya dalam sidang akhbar selepas calon BN diumumkan memenangi pilihan raya itu di Dewan Serbaguna Majlis Daerah Labis malam ini.

- Bernama

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Salahuddin: PAS terima keputusan buat masa ini

Posted: 30 Jan 2011 06:57 AM PST

Walaupun PAS telah menggesa supaya pilihan raya kecil DUN Tenang hari ini digantung kerana banjir, tetapi naib presidennya, Salahuddin Ayub berkata mereka akan menerima keputusannya buat masa ini.

Bagaimanapun, beliau mengakui bahawa sokongan kepada PAS dan Pakatan Rakyat terjejas teruk oleh banjir yang melanda beberapa pusat pengundian di Tenang hari ini.

Kataya, banjir telah menjejaskan peluang parti itu kerana ia melanda banyak kawasan di bandar itu seperti Ladang Labis Utara, Bandar Labis Tengah, Bandar Labis Timor.

Salahuddin menegaskan demikian ketika ditemui di Labis malam ini.

Bagaimanapun katanya, pakatan pembangkang dilihat berjaya menggagalkan usaha BN mencapai majoriti 5,000 undi yang disasarkan sebelum ini.

"Dengan keadaan yang begitu kritikal, dengan hujan lebat dan banjir yang berlaku di kawasan ini, apa jua yang berlaku, saya rasa kita telah gagalkan hasrat BN untuk mendapat majoriti 5,000," katanya.

Sementara itu, Bernama melaporkan, ketua Dewan Pemuda PAS, Nasrudin Hassan berkata, PAS menerima kekalahan calonnya dengan hati terbuka dan menyifatkan keputusan tersebut sudah dijangka dari awal.

Katanya, parti itu akan membuat 'post mortem' bagi menganalisis keputusan tersebut dalam masa terdekat, selain memperbaiki sebarang kelemahan.

"Tahniah kepada calon BN, saya harap beliau dapat pikul tanggungjawab sebagai YB (Yang Berhormat)," katanya kepada Bernama malam ini.

BN mengekalkan kerusi DUN Tenang apabila calonnya Mohd Azahar Ibrahim menewaskan calon PAS Normala Sudirman dengan majoriti 3,707 setelah memperoleh 6,699 undi.

Ditanya sama ada beliau kecewa dengan keputusan itu, Nasrudin berkata: "Ini bukan pertama kali parti menerima keputusan yang tidak memihak kepada kita.

"Sememangnya pilihan raya kecil sukar berpihak kepada Pakatan Rakyat dan kekalahan pilihan raya bukan bermaksud kita kalah dalam perjuangan."

Manakala naib presiden PKR Tian Chua pula berkata walaupun BN dapat mempertahankan kerusi DUN berkenaan, sokongan pengundi Cina terhadap PAS dilihat semakin meningkat.

"Walaupun keputusan ini menunjukkan BN memegang kekuatan di Johor, terutama di kawasan Felda, lebih 70 peratus pengundi Cina mengundi PAS, tetapi memandangkan keadaan banjir di kawasan itu, ramai pengundi Cina yang tidak dapat keluar mengundi," katanya.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan