Khamis, 27 Januari 2011

Berita Harian: MukaDepan

Berita Harian: MukaDepan


6,872 korban nahas jalan raya

Posted: 26 Jan 2011 01:54 PM PST

MukaDepan

Kematian tahun lalu rekod tertinggi; Polis perkenal penguatkuasaan kreatif

PETALING JAYA: Sebanyak 6,872 kematian membabitkan 6,260 kes kemalangan maut dicatat tahun lalu – rekod tertinggi dalam sejarah negara, sekali gus menimbulkan kebimbangan dan memaksa pihak berkuasa melaksanakan strategi baru bagi mengurangkan nahas jalan raya, terutama pada musim perayaan.

Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Khalid Abu Bakar, berkata mulai tahun ini polis akan memperkenalkan konsep 'creative enforcement' atau penguatkuasaan kreatif melalui Ops Sikap Ke-23 selama 15 hari bermula Tahun Baru Cina, minggu depan.

Katanya, melalui pendekatan baru itu, penekanan akan diberi kepada penguatkuasaan lebih tegas bagi membendung enam kesalahan utama yang sering dilakukan pengguna jalan raya, termasuk memandu melebihi had laju, melanggar lampu isyarat, memotong di garisan berkembar dan menggunakan lorong kecemasan secara sewenang-wenang. Antara langkah yang diambil ialah:
  • Mengaktifkan semua 19 menara peninjau di lebuh raya dan laluan Persekutuan untuk meningkatkan pemantauan dan penguatkuasaan, selain memastikan kelancaran trafik.
  • Menempatkan lebih ramai pegawai dan anggota serta memperbanyakkan operasi rondaan dan sekatan jalan raya di beberapa lokasi strategik sepanjang musim perayaan kali ini bagi mewujudkan perasaan takut dan memastikan pengguna sentiasa menghormati undang-undang, dan
  • Menghapuskan diskaun bagi kesalahan trafik yang dilakukan sepanjang Ops Sikap, sebaliknya pesalah perlu membayar saman maksimum.

Khalid berkata, tahun ini pihaknya mensasarkan penurunan kes kemalangan di seluruh negara, terutama kemalangan maut, sebanyak lima peratus.
"Biarpun sasaran ini kecil, kita percaya ia mampu membawa perubahan besar kepada usaha mengurangkan indeks kemalangan di negara ini, khususnya jumlah kematian.

"Namun, tiada gunanya indeks kemalangan menurun jika jumlah kematian terus meningkat. Kita berharap pengguna jalan raya sama-sama membantu kita mencapai sasaran. Yang pasti, semua usaha yang dirancangkan ini tidak akan berjaya jika orang ramai masih mementingkan diri sendiri dan tidak tahu menghormati peraturan," katanya selepas melancarkan Ops Sikap Ke-23 di Menara Persada PLUS di sini, semalam.

Hadir sama Pengerusi PLUS Expressways, Tan Sri Mohd Sheriff Kassim; Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Sollah Md Hassan; Timbalan Pengarah (Kepolisan dan Pencegahan Jenayah) KDNKA Bukit Aman, Datuk Wira Muhammad Sabtu Othman dan Ketua Trafik Pasukan, Datuk Abdul Aziz Yusof.

Khalid turut meminta orang ramai merancang perjalanan bagi mengelak terperangkap dalam kesesakan berikutan pertambahan jumlah kenderaan di semua lebuh raya dan laluan utama sempena Tahun Baru Cina, khususnya menjelang waktu puncak hujung minggu ini.

Sementara itu, Mohd Sheriff berkata, PLUS Expressways akan menempatkan sekurang-kurangnya 3,000 petugas di semua plaza tol di seluruh negara bagi memastikan kelancaran trafik pada musim perayaan.

Beliau berkata, ia sebahagian daripada pelan tindakan pihaknya dalam mengurangkan kesesakan di lebuh raya setiap kali menjelang musim perayaan, yang dikenal pasti turut berpunca dari kesesakan di plaza tol.

"Inisiatif lain yang diambil termasuk menutup sementara lorong tambah nilai (PLUSmiles dan Touch & Go) bagi menjadikannya lorong tambahan untuk mengatasi kesesakan di plaza tol. Sebagai alternatif, orang ramai boleh menggunakan kaunter disediakan di kawasan rehat dan rawat terpilih untuk menambah nilai kad masing-masing," katanya.

Komen Anda

Terima kasih diatas penyertaan anda. Berita Harian berhak untuk tidak memaparkan sebarang komen yang menyentuh isu-isu sensitif dan yang berbentuk iklan komersil. Alamat IP anda akan direkodkan dan mungkin digunakan untuk menghalang penghantaran komen seterusnya jika melanggar peraturan yang ditetapkan.

Senarai komen


Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan