Isnin, 31 Januari 2011

Utusan Online - Politik

Utusan Online - Politik


Penyelewengan biasa berlaku dalam Pas – Nakhaie

Posted:

Penyelewengan biasa berlaku dalam Pas – Nakhaie

Penyelewengan biasa berlaku dalam Pas – Nakhaie

KUALA LUMPUR 31 Jan. – Bekas Naib Presiden Pas, Datuk Nakhaie Ahmad mendedahkan penyelewengan biasa berlaku di dalam parti itu kerana wujud segelintir pemimpin yang tidak amanah selain ketiadaan sistem pemantauan wang keluar masuk terutama membabitkan derma.

Sehubungan itu, beliau tidak hairan dengan penerbitan sebuah buku bertajuk: Mohd. Sabu Air Mata di Bumi Memali karangan Zainon Ismail atau nama penanya C.N Al-Afghani kerana perbuatan menyeleweng wang sememangnya berlaku di dalam parti berkenaan.

Ujarnya, selama beliau berada di dalam parti tersebut, itulah yang berlaku malah dalam satu peristiwa iaitu selepas berlakunya kejadian Memali pada November 1985, anak- anak Allahyarham Ibrahim Libya telah diusung ke mana-mana bagi tujuan mengutip derma.

''Malangnya saya difahamkan wang itu tidak sampai kepada keluarga Ibrahim Libya tetapi telah disapu oleh pihak tertentu. Saya bercakap atas pengalaman saya di dalam Pas selama 12 tahun dan inilah kebenaran yang berlaku.

''Oleh itu saya tidak hairan dengan pendedahan yang dibuat melalui buku ini. Saya yakin pendedahan ini adalah berdasarkan bukti dan asas yang kuat,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas forum pembaca hari ini yang menyiarkan tulisan Zainon sendiri apabila penulis buku Mohd. Sabu Air Mata di Bumi Memali itu mempersoalkan akhbar Harakah melalui kolumnisnya Zulkifli Yahaya, keluaran 29 November-2 Disember 2010.

Di dalam keluaran itu, Zulkifli mempertikaikan kononnya C.N Al-Afghani menggunakan akhbar musuh menghentam kawan dalam mengulas buku tersebut sedangkan kolumnis Harakah itu mengakui yang dia belum membaca buku itu sepenuhnya.

Buku tersebut mengundang kontroversi apabila penulisnya mendedahkan wujud penyelewengan dan penipuan berjuta ringgit milik berpuluh orang anak yatim, 14 balu dan 200 mangsa Memali oleh pihak Pas.

Akibatnya seperti ada arahan rasmi, buku tersebut dilarang daripada dijual ketika berlangsungnya Majlis Memperingati 25 Tahun Memali, November tahun lalu.

Mengulas lanjut, Nakhaie percaya penulis buku tersebut cuba mendedahkan apa sebenarnya yang berlaku di dalam Pas dan bukannya sengaja mereka-reka cerita atau menimbulkan fitnah.

''Apa yang cuba disampaikan oleh penulis ini ada kaitannya dengan kredibiliti Pas sebagai sebuah parti yang kononnya memperjuangkan Islam. Beliau mahu memberitahu rakyat dengan ikhlas hati bahawa inilah rupanya Pas yang sebenar.

''Sekiranya Pas menjadikan Islam sebagai pegangan sudah pasti tidak akan berlaku perkara-perkara sebegini. Ini tidak, penyelewengan tetap berlaku di dalam Pas,'' katanya.

Dalam pada itu, beliau juga percaya pucuk pimpinan Pas akan marah kepadanya ekoran kenyataan tersebut kerana ia boleh mencalar imej parti itu di mata rakyat.

''Saya bercakap atas kebenaran dan saya sedia kemukakan kebenaran itu sekiranya diminta. Realitinya, Pas tidak boleh menafikan wujudnya penyelewengan ekoran adanya segelintir pemimpin yang tidak amanah di dalam parti itu.

''Ini ditambahkan lagi dengan ketiadaan sistem pengurusan yang bersistematik hingga menyebabkan penyelewengan berlaku dengan mudah,'' katanya

Beliau juga tidak menolak kemungkinan pucuk pimpinan Pas akan berusaha menyembunyikan kebenaran itu tetapi mereka jangan lupa bahawa sesungguhnya Allah maha mengetahui dan maha melihat setiap perlakuan mereka.

''Seperkara lagi saya ingin nasihatkan Pas, sekiranya tidak mampu memelihara nama baik Islam, gugurkan sahaja nama Islam pada nama Pas. Jangan gunakan nama Islam sekiranya mereka tidak mampu menjaganya dengan baik,'' katanya lagi.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

PRK DUN Tenang mencabar

Posted:

PRK DUN Tenang mencabar

PRK DUN Tenang mencabar

KUALA LUMPUR 31 Jan. – Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar menyifatkan penugasan mengawal keselamatan sepanjang Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, sebagai pengalaman paling mencabar kerana terpaksa berhadapan dengan banjir.

Sambil memuji anggota dan pegawainya kerana berjaya memastikan pilihan raya itu berjalan lancar tanpa gangguan, beliau berkata, penghargaan juga perlu diberikan kepada agensi-agensi lain terlibat.

"PRK DUN Tenang memang sangat mencabar kerana ia turut menguji keupayaan dan kebolehan kami di dalam mengawal dua situasi pada masa yang sama.

"Semua agensi lain seperti Bomba dan Penyelamat serta Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) bekerja keras memastikan perjalanan pilihan raya di Tenang dalam keadaan baik," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Kontinjen Kuala Lumpur hari ini.

Menurut Ismail, kesemua peti undi telah berjaya dibawa dengan selamat ke pusat pengiraan undi walaupun menghadapi kesukaran disebabkan banjir.

Katanya, pada masa sama, pihaknya dan agensi lain turut bertungkus-lumus membantu mangsa banjir untuk ditempatkan di pusat pemindahan sementara.

"Kesemua mangsa yang terjejas akibat banjir telah ditempatkan di 25 pusat pemindahan sementara menunggu keadaan kembali reda," katanya lagi.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan