Sabtu, 29 Januari 2011

The Malaysian Insider :: Bahasa

The Malaysian Insider :: Bahasa


Gobalakrishnan: Saya bosan dengan Anwar, Azmin

Posted: 29 Jan 2011 12:46 AM PST

KULIM, 29 Jan — Ahli Parlimen Padang Serai N. Gobalakrishnan yang hari ini mengisytiharkan dirinya keluar daripada PKR untuk menjadi wakil rakyat Bebas berkata, beliau sudah "bosan" dengan kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan timbalan presiden Azmin Ali.

Wakil rakyat itu meningkatkan serangan ke atas kedua-dua pemimpin itu akhir tahun lalu, memberi bayangan bakal keluar PKR.

"Saya sudah fed up (bosan) dengan (Penasihat PKR) (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) serta (Timbalan Presiden PKR) Azmin Ali, yang kini telah mengawal 100 peratus pentadbiran PKR," kata Gobalakrishnan (gambar), 50, pada sidang media di pejabatnya di Paya Besar Lunas dekat sini, hari ini.

Dengan keputusannya itu, katanya beliau turut melepaskan jawatan sebagai Ketua Cabang PKR Padang Serai.

Bagaimanapun, katanya beliau tidak akan mengeluarkan sebarang surat mengenai perkara itu kepada PKR.

Gobalakrishnan yang dipetik Bernama berkata, beliau bersama beberapa orang temannya terdiri daripada peguam, jurutera, doktor dan lain-lain akan menubuhkan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk memperjuangkan dan menjaga kepentingan pengundi di kawasan Parlimen Padang Serai.

Gobalakrishnan berkata pengorbanan dan perjuangan yang dilakukannya selama 12 tahun menjadi anggota parti itu tidak pernah dihargai dan merasa amat kecewa dengan sikap Anwar dan Azmin yang mengambil sikap membisu seribu bahasa terhadap semua komennya termasuk dalam Twitter beliau sejak dua bulan lalu.

Beliau berkata selama ini tindakan Anwar bukan sahaja memperkudakan kaum Melayu dan Cina sahaja dalam mencapaikan cita-citanya tetapi kaum India juga tidak terkecuali.

Katanya beliau yakin hasrat Anwar untuk menakluk Putrajaya akan tersasar sekali gus gagal kerana bagaimana mahu mentadbir negara dengan masalah dalaman parti pun semakin teruk.

"Kerana itulah saya membuat keputusan keluar parti yang saya juga menjadi salah seorang pengasas ketika penubuhannya. Nampaknya parti ini sudah nak runtuh, jadi biarlah saya keluar sebelum "rumah" ini runtuh," katanya.

Gobalakrishnan berkata tindakannya keluar parti adalah tindakan bersendirian dan terpulanglah kepada penyokong-penyokongnya sama ada mahu ikut bersamanya atau kekal sebagai anggota PKR.

Sementara itu, Setiausaha PKR Cabang Padang Serai S. Nagalingam yang turut hadir pada sidang media itu berkata timbalan pengerusi cabang berkenaan Johari Ismail akan memangku jawatan Ketua Cabang yang dilepaskan Gobalakrishnan.

 

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Najib temu ADUN Sarawak di Miri 6 Feb

Posted: 29 Jan 2011 12:06 AM PST

KUCHING, 29 Jan — Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari komponen Barisan Nasional (BN) Sarawak akan mengadakan perjumpaan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Miri pada 6 Februari ini — satu lagi petanda pilihan raya umum negeri itu dilihat semakin dekat.

Mandat kerajaan negeri berakhir Julai ini dan spekulasi menyebut Dewan Undangan Negeri akan dibubarkan bila-bila masa dari sekarang.

Najib (gambar) mengadakan pertemuan dengan ahli-ahli Parlimen dari seluruh negara di ibu negara awal bulan ini.

Menteri di Pejabat Ketua Menteri Datin Fatimah Abdullah ketika mengesahkan perkara tersebut berkata perjumpaan tersebut adalah mirip kepada perjumpaan bersama anggota Parlimen BN yang diadakan di Kuala Lumpur 8 Januari lalu.

Majlis rumah terbuka sempena Tahun Baru Cina akan diadakan di Miri akhir minggu depan.

"Kali ini Perdana Menteri akan membuat perjumpaan bersama semua anggota DUN dari komponen BN di Sarawak dan ia pastinya akan membincangkan beberapa perkara termasuk hal berkaitan persiapan pilihan raya negeri," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian mesyuarat Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) cawangan Kuching di sini hari ini.

Dipetik Bernama, Fatimah yang juga Timbalan Pergerakan Wanita Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) berkata perjumpaan bersama perdana menteri itu akan diadakan secara berperingkat mengikut kumpulan kecil sepertimana perjumpaan bersama anggota Parlimen BN baru-baru ini.

Ketika ini Sarawak mempunyai 63 ADUN yang mewakili BN iaitu PBB (35 kerusi), Parti Rakyat Bersatu Sarawak (12 kerusi) manakala Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) masing-masing memiliki lapan kerusi daripada 71 kerusi DUN yang ada.

 

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan