Selasa, 8 Mac 2011

Utusan Online - Politik

Utusan Online - Politik


Pembangkang bersikap bermuka-muka

Posted:

Pembangkang bersikap bermuka-muka

Pembangkang bersikap bermuka-muka

Oleh HERMAN HAMID
pengarang@utusan.com.my


Muhyiddin Yassin mempengerusikan mesyuarat Modal Insan di Parlimen, Kuala Lumpur, semalam. - UTUSAN/Abdul Nazir Mohamed


KUALA LUMPUR 8 Mac - Tindakan pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas menafikan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai liabiliti hanyalah bertujuan untuk mengaburi hakikat sebenar sentimen rakyat terhadap Ketua Pembangkang itu.

Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, hakikatnya imej Anwar sudah tercalar berikutan pelbagai isu yang menyelubunginya hinggakan Pas sendiri dikatakan mula mahu menjauhkan diri daripada Penasihat PKR itu.

''Sebenarnya kita tahu Pas rasa tak selesa masa kempen Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau dan Kerdau. Kalau boleh, Pas mahu Anwar tak turun tapi Anwar fikir itu haknya sebab dia kepala pembangkang.

''Akhirnya kita lihat Pas dapat satu tamparan hebat apabila penglibatan Anwar dalam kempen tidak membantu menyumbang kepada undi Pas, sebaliknya undi Pas merosot pula," katanya.

Muhyiddin berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Modal Insan di bangunan Parlimen di sini hari ini.

Naib Presiden Mas, Datuk Mahfuz Omar dan Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail hari ini menafikan Anwar menjadi liabiliti kepada pembangkang seperti yang didakwa Perdana Menteri semalam.

Pada sidang akhbar berasingan itu, kedua-dua pemimpin pembangkang itu turut menolak dakwaan mengatakan jentera Pas meminta Anwar tidak turun berkempen pada dua pilihan raya kecil tersebut yang berakhir Ahad lalu.

Tambah Muhyiddin, penafian pemimpin PKR dan Pas mengenai kedudukan Anwar yang kini menjadi liabiliti menunjukkan sikap bermuka-muka pemimpin pembangkang.

Katanya, sedangkan umum melihat hubungan mereka sudah tidak lagi seintim dulu dengan pemimpin kanan DAP seperti Lim Kit Siang dan Karpal Singh sekarang ini sudah mula mempersoalkan pendekatan Pas.

''Tapi Pas nak masih nak menafikan dakwaan itu walaupun hubungan (dengan DAP) tak beri kesan positif untuk dapat sokongan. Jadi sebab itu pemimpinnya (Pas) tampil buat kenyataan menafikan perkara ini," jelasnya.

Dalam perkembangan berasingan, ditanya mengenai tindakan kerajaan Pas Kelantan menghalang penjualan loteri kepada bukan Islam, Muhyiddin berkata, perkara itu terserah kepada masyarakat bukan Islam untuk menilainya.

Menurutnya, isu itu telah berbangkit apabila masyarakat bukan Islam melihat hak mereka telah disentuh memandangkan undang-undang membenarkan perkara berkenaan.

''Maka tindakan itu (kerajaan Pas Kelantan) telah menimbulkan rasa tak puas hati dan ini memperlihatkan sikap sebenar Pas terhadap bukan Islam.

''MCA telah meneliti perkara itu dan mungkin mereka nak laporkan kepada pihak berkuasa kerana merasakan hak mereka (bukan Islam) dihalang oleh kerajaan Pas Kelantan," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ambil serius budaya politik negatif Semenanjung

Posted:

Ambil serius budaya politik negatif Semenanjung

Ambil serius budaya politik negatif Semenanjung

KUCHING 8 Mac - Budaya politik negatif yang menular di Semenanjung khususnya pada setiap pilihan raya kecil (PRK) perlu diberi perhatian serius oleh kepimpinan negeri ini menjelang Pilihan Raya Negeri Sarawak.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein berkata, jika tidak diambil berat, ia dikhuatiri menjejaskan keamanan dan mengeruhkan keadaan di negeri ini sepanjang proses itu kelak.

Katanya, perkara itu merupakan salah satu daripada topik yang dibincangkan bersama Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dalam satu kunjungan hormat di sini petang ini.

"Banyak perbincangan tadi pun berkisar kepada itu (pilihan raya negeri) dan bagaimana kita di peringkat persekutuan dapat berfungsi sebagaimana kepimpinan negeri.

"Isu politik kebencian, politik fitnah, politik perkauman dan matlamat menghalalkan cara demi kuasa, itu semua dibincangkan dengan Ketua Menteri," katanya pada sidang akhbar selepas mengadakan lawatan kerja ke Bilik Gerakan Kementerian Dalam Negeri di sini hari ini.

Pertemuan Hishammuddin dan Abdul Taib berlangsung lebih dua jam di kediaman Ketua Menteri itu di Demak Laut, di sini.

Ditanya apakah persiapan pihak berkuasa untuk menangani ancaman budaya politik negatif itu, Hishammuddin berkata sebagaimana di Semenanjung, tindakan tegas akan diambil sekiranya berlaku perlanggaran undang-undang.

Justeru beliau menyeru rakyat dan pemimpin politik di Sarawak supaya bertindak matang dalam mengharungi proses demokrasi itu kelak.

"Saya berkongsi aspirasi dan harapan dengan Ketua Menteri, janganlah kerana politik kita ketepikan dan gadaikan keharmonian.

"Lihatlah di luar sana, negara-negara yang maju dan merdeka lebih awal daripada kita berada dalam keadaan huru-hara, janganlah sebab politik, ia berlaku pula di sini (Sarawak)," tegasnya.

Mengenai laporan polis yang dibuat sayap pemuda parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) terhadap Radio Free Sarawak yang didakwa menabur fitnah kepada Abdul Taib dan kerajaan negeri, Hishammudin berkata kes itu sedang disiasat.

Katanya, jika pengendali radio itu melakukan sesuatu yang bertentangan dengan undang-undang, pihak berkuasa pasti akan menyeret mereka ke muka pengadilan.

"Kita tidak akan ambil tindakan selagi tiada bukti mencukupi dan jelas bahawa mereka melanggar undang-undang, ini bukan berkaitan politik," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen