Isnin, 29 Ogos 2011

Utusan Online - Jenayah

Utusan Online - Jenayah


Motif guna asid: cemburu dan samun

Posted:

Motif guna asid: cemburu dan samun

Motif guna asid: cemburu dan samun

KUALA LUMPUR 29 Ogos – Polis mengenal pasti dua punca dalam kejadian menyimbah asid yang berlaku di ibu negara sejak awal tahun ini.

Selain bermotifkan cemburu, cecair asid dikesan menjadi senjata untuk penjenayah dalam melakukan jenayah samun.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah berkata, hasil siasatan yang dilakukan, kebanyakan kejadian itu berlaku akibat cemburu.

"Akibat tidak berpuas hati dengan mangsa dalam perhubungan tertentu, suspek bertindak menyimbah asid.

"Dalam kejadian seperti itu, suspek lebih mudah dikesan kerana mereka dikenali mangsa walaupun kadangkala mangsa tidak sempat melihat penjenayah berkenaan," katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Tambah beliau, sejak kebelakangan ini, polis mengesan punca baru dalam dua kejadian kejadian simbahan asid iaitu penjenayah ingin menyamun mangsa.

Kata beliau, tindakan yang dilakukan penjenayah sememangnya kejam kerana tindakan menyimbah asid menyebabkan mangsa merana sedangkan hasil samun belum pasti lumayan.

"Oleh itu, polis berharap orang ramai berhati-hati dan tidak menunjukkan sesuatu yang dapat menarik perhatian penjenayah," ujarnya.

Banyak kes simbah asid selesai

Posted:

Banyak kes simbah asid selesai

Banyak kes simbah asid selesai

PETALING JAYA 29 Ogos - Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar berkata, banyak kes serangan asid yang dilaporkan sebelum ini dapat diselesaikan kerana suspek menggunakan asid asli untuk menyerang mangsa bukannya cecair kimia campuran.

Beliau berkata, polis tiada masalah menyelesaikan kes serangan asid asli kerana suspek boleh dikenal pasti berdasarkan motif mangsa diserang.

"Kes-kes serangan asid asli, kebanyakannya kita dapat selesaikan sebab kita tahu motif dan apabila kita tahu motif, maka kita boleh kenal pasti suspek.

"Tetapi kejadian simbah cecair (kimia campuran) sampai sekarang kita tidak tahu motifnya walaupun suspek sudah dikenal pasti menyebabkan kita belum dapat mengesan penjenayah terlibat," katanya kepada pemberita selepas melawat lokasi penugasan Ops Sikap Ke-24 di Kilometer 32, Merbau Sempak di Jalan Sungai Buloh-Kuala Selangor hari ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan