Rabu, 31 Ogos 2011

Utusan Online - Dalam Negeri

Utusan Online - Dalam Negeri


Agong adakan Rumah Terbuka Aidilfitri di Istana Negara

Posted:

Agong adakan Rumah Terbuka Aidilfitri di Istana Negara

Agong adakan Rumah Terbuka Aidilfitri di Istana Negara


TUANKU Mizan Zainal Abidin dan Tuanku Nur Zahirah bersalaman dengan orang orang ramai yang hadir pada majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri di Istana Negara, Kuala Lumpur, semalam. Turut kelihatan, Najib Tun Razak dan isteri, Rosmah Mansor serta Muhyiddin Yassin.


KUALA LUMPUR 30 Ogos — Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah mengadakan rumah terbuka Aidilfitri di Istana Negara di sini hari ini.

Sesi rumah terbuka bagi orang kenamaan turut dihadiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor; Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman serta menteri-menteri Kabinet dan diplomat asing.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan isteri, Tun Dr. Siti Hasmah Mohamed Ali, antara 500 tetamu yang menghadiri rumah terbuka itu.

Selepas rumah terbuka untuk orang kenamaan itu, Tuanku Mizan dan Tuanku Nur Zahirah mengadakan rumah terbuka untuk orang ramai.

Penggal Seri Paduka berdua sebagai Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong dijadual berakhir pada Disember ini. - BERNAMA.

Teguhkan azam transformasi

Posted:

Teguhkan azam transformasi

Teguhkan azam transformasi

Oleh ZULKIFLEE BAKAR
pengarang@utusan.com.my


NAJIB Tun Razak bersalaman dengan P. Mohan yang berpakaian baju Melayu bercorakkan Jalur Gemilang sambil diperhatikan oleh Muhyiddin Yassin pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Perdana Menteri di Seri Perdana, Putrajaya, semalam.


KUALA LUMPUR 30 Ogos - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyeru rakyat supaya memperteguhkan azam dan membulatkan tekad untuk bersama-sama berganding bahu menjayakan agenda transformasi negara demi kesejahteraan semua.

Katanya, negara kini melalui proses transformasi penting dan di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, kerajaan sedang mengatur langkah untuk menjadi sebuah negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.

''Marilah kita memberikan sokongan padu kepada agenda transformasi negara yang sedang kita jayakan bersama ini kerana ia adalah faktor penentu kepada kesejahteraan kita di masa hadapan,'' katanya.

Muhyiddin berkata demikian dalam perutusan sempena Hari Kemerdekaan Ke-54, di sini.

Timbalan Perdana Menteri turut mengingatkan perpaduan yang kental di kalangan rakyat berbilang kaum dan agama adalah kunci kepada kejayaan melaksanakan agenda transformasi negara.

''Justeru marilah kita perkukuhkan perpaduan sesama warga dengan menghayati nilai-nilai murni yang terkandung dalam Gagasan 1Malaysia,'' katanya.

Muhyiddin berkata, rakyat negara ini telah mencapai banyak kejayaan sebagai sebuah bangsa merdeka.

''Kita telah berjaya membangunkan negara kita daripada sebuah negara yang berasaskan ekonomi pertanian kepada sebuah negara perindustrian moden,'' katanya.

Selain itu, kata beliau, Malaysia juga berjaya membasmi kemiskinan, menyediakan peluang pendidikan yang luas kepada setiap warganegara, memacu pertumbuhan ekonomi pesat, memupuk perpaduan yang jitu di kalangan rakyat berbilang kaum dan agama, menjamin kestabilan politik dan memelihara keharmonian negara.

''Alhamdulillah, hasil komitmen kita semua kepada usaha untuk membina sebuah negara bangsa yang maju dan bersatu-padu, nama Malaysia harum di persada antarabangsa sebagai sebuah negara yang aman, makmur dan stabil,'' katanya.

Rating tidak perlu diambil serius - TPM

Posted:

Rating tidak perlu diambil serius - TPM

Rating tidak perlu diambil serius - TPM

PUTRAJAYA 30 Ogos - Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kajian Merdeka Centre yang merumuskan bahawa populariti Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menurun ketika ini tidak perlu diambil serius kerana ia tidak semestinya tepat.

Ini kerana kata Timbalan Perdana Menteri, kajian itu tidak menggambarkan situasi semasa selain tidak jelas bagaimana ia dilakukan terutama dari sudut responden yang dipilih.

"Bagi kita apa lebih penting bukanlah kajian itu, tetapi usaha yang perlu dilakukan untuk mengatasi masalah dan isu dihadapi oleh rakyat ketika ini.

"Pada hakikatnya, kerajaan Barisan Nasional (BN) sangat memahami tentang masalah dan isu itu dan kita sedang berusaha mengatasinya," kata beliau pada sambutan Rumah Terbuka Perdana Menteri dan Jemaah Menteri di Seri Perdana di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada hasil kajian dikendalikan oleh Merdeka Centre antara 11 dan 27 Ogos lalu yang menunjukkan tahap kepuasan terhadap Najib menurun kepada 59 peratus berbanding 72 peratus pada Mei 2010.

Muhyiddin menambah, antara isu utama yang menjadi perhatian kerajaan ketika ini ialah mengenai kenaikan harga makanan dan perkhidmatan yang memberi kesan kepada rakyat.

Malah tambahnya, beliau sendiri akan mempengerusikan Jawatankuasa Kabinet Mengenai Bekalan dan Harga Barang bagi mengkaji langkah merumuskan formula mengurangkan beban rakyat ekoran kenaikan harga barang.

"Walaupun ini bukan isu baru dan dihadapi oleh seluruh masyarakat dunia, namun kerajaan sangat serius dalam menanganinya demi manfaat rakyat," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan