Ahad, 28 Ogos 2011

Berita Harian: Mutakhir

Berita Harian: Mutakhir


Pengerusi Hyundai derma AS$462j untuk kebajikan

Posted: 28 Aug 2011 01:11 AM PDT

Mutakhir

SEOUL: Pengeluar kereta terkemuka Korea Selatan, Hyundai Motor berkata, pengerusinya akan menderma AS$462 juta untuk kebajikan, sebagai sebahagian daripada janji yang dibuat pada 2006 ketika disiasat atas dakwaan penyelewengan.

Chung Mong-Koo akan menderma saham bernilai 500 bilion won (AS$462 juta) dalam Hyundai Glovis — anak syarikat Hyundai Motor bagi membantu kanak-kanak dari keluarga miskin.

Wang itu akan disumbangkan kepada kumpulan kebajikan yang ditubuhkan oleh Hyundai dan jumlah itu adalah sumbangan peribadi terbesar pernah dibuat di negara berkenaan. - AFP

Isteri disimbah asid, suami dicampak tepi jalan selepas disamun

Posted: 28 Aug 2011 01:00 AM PDT

Mutakhir

ALOR SETAR: Seorang wanita melecur kira-kira 20 peratus pada bahagian muka, leher, mata dan dada akibat disimbah asid oleh dua lelaki dalam kejadian samun di Guar Chempedak dekat Yan malam tadi.

Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Adzaman Mohd Jan berkata, kejadian itu berlaku kira-kira jam 11 malam apabila kereta Proton Waja yang dinaiki Rosnani Husin, 53, bersama suaminya dipercayai ditahan oleh dua lelaki yang tidak dikenali di sebuah stesen minyak di Kota Sarang Semut dekat sini.

Katanya, dua lelaki terbabit berpura-pura mahu menumpang kereta mangsa disebabkan kereta mereka kehabisan minyak dan suami mangsa bersetuju menumpangkan kedua-dua suspek menuju ke Jalan Baru melalui Jalan Permatang Buluh, Kota Sarang Semut. "Ketika dalam perjalanan suspek, dikatakan mengacu pisau kepada kedua-dua mangsa dan mengikat kaki dan tangan suami mangsa sebelum mencampakkannya di tepi jalan di Jalan Baru, Bukit Besar.

"Kira-kira 50 kilometer dari tempat suami mangsa dicampak, suspek memberhentikan kereta (berdekatan Guar Chempedak) lalu menyimbah asid ke muka mangsa sebelum beredar dari tempat kejadian," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Suami mangsa dijumpai orang awam dalam keadaan kaki dan tangan berikat manakala mangsa dan kereta yang ditinggalkan ditemui Polis Guar Chempedak.

Jumlah kerugian yang dialami pasangan suami isteri terbabit belum dikenal pasti.
Adzaman berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 394 Kanun Keseksaan iaitu samun berkawan dengan mendatangkan kecederaan.

Mangsa kemudiannya dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini untuk menerima rawatan.

Pengarah HSB Dr Juita Ghazali ketika dihubungi berkata, mangsa dirawat di Unit Rawatan Kebakaran dan dalam keadaan stabil.

Mangsa terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan kerana menghadapi masalah paru-paru disebabkan terhidu asid yang terkena padanya.

Suami mangsa ketika ditemui pemberita di HSB enggan ditemuramah kerana masih trauma dengan kejadian yang menimpa isterinya itu. - BERNAMA


Tiada ulasan:

Catat Ulasan