Ahad, 28 Ogos 2011

Kosmo Online

Kosmo Online


Pengawal keselamatan maut akibat ditikam

Posted:

Pengawal keselamatan maut akibat ditikam

Pengawal keselamatan maut akibat ditikam

28/08/2011 5:29pm

KUALA LUMPUR – Seorang pengawal keselamatan maut akibat ditikam dalam satu kejadian pecah kereta di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Taman Wahyu, Jinjang di sini, awal hari ini.

Ketua Polis Sentul, ACP Zakaria Pagan berkata, kejadian kira-kira 3.15 pagi itu bermula apabila mangsa Shariff Din, 47, menghalang dua lelaki daripada memecah sebuah kereta proton Iswara milik rakan mangsa.

"Sebelum itu, isteri mangsa ternampak dua lelaki dalam keadaan mencurigakan di tempat letak kereta dari tingkat lapan rumah mereka, dan meminta mangsa turun memeriksa keadaan di situ.

"Mangsa turun ke kawasan parkir dan ternampak seorang lelaki cuba mengumpil sebuah kereta sebelum cuba menangkap seorang daripada suspek," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Zakaria berkata, ekoran itu, mangsa ditikam dipercayai menggunakan pisau oleh rakan suspek (suspek kedua).

"Mangsa mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah di tulang rusuk kiri dan bahagian belakang badan, manakala kedua-dua suspek lari dan meninggalkan motosikal yang dinaiki mereka di tempat kejadian," kata Zakaria. – Bernama

Raja Puan Muda Perlis Pro Canselor Unimap

Posted:

Raja Puan Muda Perlis Pro Canselor Unimap

Raja Puan Muda Perlis Pro Canselor Unimap

28/08/2011 3:47pm

KANGAR – Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil dilantik semula sebagai Pro Canselor Universiti Malaysia Perlis (Unimap).

Menurut kenyataan Unimap hari ini, pelantikan itu akan berkuat kuasa selama lima tahun mulai 13 Disember 2011 sehingga 12 Disember 2016.

Pelantikan baru itu berkuat kuasa mulai Disember kerana pada masa ini, baginda masih memegang jawatan Pro Canselor universiti itu dan akan tamat tempoh perkhidmatan pada 12 Disember ini.

Pelantikan semula itu dilaksanakan atas cadangan Senat Universiti dan diperakukan oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Sementara itu, Naib Canselor Unimap, Prof Datuk Dr Kamarudin Hussin berkata, pelantikan itu mendapat perkenan Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail yang juga Canselor Unimap. – Bernama

Polis Kelantan, Thai tingkat kawal sempadan

Posted:

Polis Kelantan, Thai tingkat kawal sempadan

Polis Kelantan, Thai tingkat kawal sempadan

28/08/2011 3:44pm

KOTA BHARU – Polis Kelantan meningkatkan kerjasama dengan polis Thailand bagi mengawal kawasan sempadan dalam usaha membendung kegiatan jenayah dan penyeludupan termasuk mercun sepanjang musim perayaan ini.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, menjelang Aidilfitri tahun ini, sebanyak 40 orang di negeri ini telah ditangkap kerana menjual dan memiliki mercun yang merupakan barang larangan.

Seramai tujuh orang dilaporkan cedera akibat bermain mercun di negeri ini setakat ini, katanya kepada pemberita ketika melawat dua anggota polis yang sedang dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII) di sini hari ini.

Jalaluddin berkata, polis negeri turut menubuhkan pasukan khas pemantauan dan penyiasatan bagi membendung kegiatan penyeludupan dan penjualan mercun yang aktif pada musim perayaan.

Beliau turut memuji semua pihak yang memberikan kerjasama dengan melaporkan mengenai penjualan mercun kepada pihak polis untuk tindakan. – Bernama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan