Ahad, 27 November 2011

Utusan Online - Jenayah

Utusan Online - Jenayah


Lagi letupan di pusat beli-belah

Posted:

Lagi letupan di pusat beli-belah

Lagi letupan di pusat beli-belah

Oleh ANGELINA SINYANG
pengarang@utusan.com.my


KEADAAN restoran Noodle Station di pusat beli-belah Maju Junction yang separuh musnah dipercayai akibat kebocoran gas memasak di Kuala Lumpur, semalam.


KUALA LUMPUR 27 Nov. - Dua bulan lalu, negara pernah digemparkan dengan insiden letupan di pusat beli-belah Empire Gallery di Subang Jaya dekat sini, berpunca daripada kebocoran gas memasak di sebuah restoran di situ.

Malam tadi, satu lagi kejadian letupan dipercayai berpunca daripada kebocoran gas berlaku di restoran Noodle Station yang terletak bersebelahan pintu masuk utama pusat beli-belah Maju Junction di Jalan Tuanku Abdul Rahman di sini.

Mujurlah insiden kali ini tidak mengakibatkan kecederaan dan kehilangan nyawa kepada orang ramai yang berada di sekitar kawasan pusat beli-belah terbabit kerana ia berlaku kira-kira sejam selepas semua premis perniagaan di bangunan itu menutup operasi.

Namun, letupan kuat itu mengejutkan orang ramai yang sedang menjamu selera di sebuah restoran terletak kira-kira 200 meter di seberang jalan, manakala serpihan dinding kaca restoran pecah berderai dan tercampak sehingga di atas jalan raya.

Letupan mengakibatkan bangunan restoran Noodle Station itu hampir musnah keseluruhannya. Dua lagi restoran terletak bersebelahan iaitu Starbuck dan Pizza Hut bagaimanapun tidak mengalami kerosakan.

Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, Azizan Ismail berkata, orang awam memaklumkan kejadian itu kepada pihaknya pada pukul 11.25 malam tadi.

Beliau berkata, seramai 30 anggota dari Balai Balai Bomba dan Penyelamat Chow Kit termasuk anggota Pasukan Khas Tindakan Bahan Berbahaya (Hazmat) serta forensik kebakaran tiba di lokasi kejadian dalam tempoh tujuh minit.

Katanya, siasatan percaya letupan adalah berpunca dari sistem saluran gas petroleum cecair (LPG) di dapur restoran yang terletak bersebelahan pintu utama pusat beli-belah itu yang menghadap ke Jalan Tuanku Abdul Rahman.

"Letupan menyebabkan tingkap atau cermin bahagian restoran pecah dan serpihannya tercampak di atas jalan raya.

"Tiada kemalangan jiwa dan pihak bomba telah menjalankan siasatan melalui Unit Forensik Bomba untuk mengesahkan punca letupan," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian di sini pagi ini.

Pada 28 September lalu, penghuni pangsapuri studio dan hotel di kompleks bangunan beli-belah Empire Gallery, gempar apabila berlaku letupan kuat dari saluran gas memasak yang menyebabkan kerosakan enam tingkat bangunan dan mencederakan empat mangsa yang berada berhampiran.

Menurut Azizan, pihaknya akan menyiasat sama ada insiden terbabit berpunca akibat kecuaian manusia yang terlupa untuk menutup injap saluran gas memasak dengan betul atau masalah teknikal.

Full content generated by Get Full RSS.

Letupan disangka gempa bumi - saksi

Posted:

Letupan disangka gempa bumi - saksi

Letupan disangka gempa bumi - saksi

KUALA LUMPUR 27 Nov. - "Letupan itu membuatkan saya takut kerana restoran tempat kami makan bergegar seperti dilanda gempa bumi," kata seorang saksi letupan restoran Noodle Station di pusat beli-belah Maju Junction di sini malam tadi.

M. Premila, lingkungan 20-an berkata, dia sedang menjamu selera di sebuah restoran yang terletak kira-kira 200 meter dari bangunan Maju Junction ketika restoran bersebelahan pintu masuk pusat beli-belah di Jalan Tuanku Abdul Rahman itu meletup pada pukul 11.20 malam.

Menurut Premila, dia bersama kira-kira 50 pengunjung restoran yang lain terkejut apabila mendengar bunyi letupan kuat disusuli gegaran.

"Kami berasa sangat terkejut dan takut kerana kejadian berlaku macam gempa bumi," katanya.

Premila memberitahu, selepas letupan itu, dia dan pelanggan lain menuju ke tempat kejadian dan ternampak serpihan kaca bertaburan manakala bangunan restoran Noodle Station sudah pecah.

Katanya, suasana di tempat letupan waktu itu kelam-kabut dan kelihatan asap tebal dan api dalam bangunan restoran berkenaan.

Seorang lagi saksi, S. Yogeswaran, 20, berkata, dia sedang menjamu selera di restoran yang sama bersama kakaknya semasa insiden tersebut.

"Ketika saya sedang makan kira-kira pukul 11.20 malam, kami dikejutkan dengan bunyi letupan kuat.

"Saya dan kakak pergi melihat apa berlaku dan mendapati pasukan Bomba dan Penyelamat tiba dulu di tempat kejadian selain polis," katanya.

Yogeswaran berkata, pada masa sama, dia melihat anggota keselamatan pusat beli-belah itu turut membawa air untuk membantu memadam kebakaran.

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan