Rabu, 30 November 2011

Harian Metro: Setempat

Harian Metro: Setempat


Bantah roboh

Posted: 29 Nov 2011 02:03 PM PST

GOMBAK: Kerja merobohkan 10 rumah di Lot 1880 Jalan Kampung Tengah 4 berdekatan Taman Harmonis, di sini, ditangguhkan selepas rundingan antara wakil penduduk kampung itu dengan pemaju diadakan di Balai Polis Gombak, semalam.

Sebelum rundingan, keadaan tegang apabila wakil pemaju hadir ke kampung berkenaan untuk melihat kerja merobohkan 10 rumah terbabit, namun dapat ditenteramkan polis dan beberapa penduduk kampung yang mendesak satu rundingan diadakan bagi menyelesaikan masalah itu.


Lebih 30 penduduk kampung berkumpul bagi meluahkan rasa kecewa terhadap pemaju yang enggan mengadakan rundingan selain mendakwa mereka mangsa keadaan kerana menduduki tanah itu lebih 20 tahun lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKP), Abd Halim Idris, berkata hasil rundingan itu, pihaknya memohon tempoh penangguhan kepada pemaju selama sebulan dan berharap pemaju mempertimbangkan pampasan atau sebagainya kepada penghuni rumah terbabit.


"Kami memohon penangguhan selama sebulan kepada pemaju. Setakat ini pemaju belum membuat keputusan berhubung tarikh akhir penangguhan itu, namun berharap semuanya dapat diselesaikan di meja rundingan.


"Kami akur keputusan undang-undang, namun pemaju perlu memikirkan bagaimana nasib penghuni rumah terbabit termasuk beberapa penghuni yang rata-rata terdiri daripada warga emas. Mereka perlu memikirkan nasib mereka," katanya ketika ditemui, semalam.

Sebelum itu, laporan menyatakan penghuni rumah berkenaan menjadi mangsa keadaan akibat perjanjian daripada pemaju terdahulu sebelum diambil alih syarikat lain yang mengarahkan mereka untuk mengosongkan rumah.


Abd Halim berkata, sejak dari awal tiada rundingan dibuat antara pemaju dan penghuni rumah berkenaan walaupun pemilik rumah itu beberapa kali cuba mengadakan rundingan, tetapi kerjasama daripada pemaju amat mengecewakan.

Selain itu, beliau berkata, penghuni rumah terbabit berterima kasih kepada pemaju kerana menerima penangguhan itu dan pihaknya akan mengadakan rundingan dengan pemaju dalam masa terdekat berhubung bentuk pampasan berdasarkan nasihat daripada peguam.


Sementara itu, wakil peguam pemaju terbabit, Nava Ananda Jiwa, berkata pihaknya setuju berhubung penangguhan seperti diminta penghuni rumah berkenaan, tetapi setakat ini tiada tarikh khusus berhubung tempoh akhir penangguhan itu.


Katanya, pemaju akan cuba berbincang dengan wakil penduduk kampung berkenaan berhubung pampasan dan tuntutan daripada mereka.

Full content generated by Get Full RSS.

Allah beri peringatan

Posted: 29 Nov 2011 01:58 PM PST

KUALA LUMPUR: "Kemungkinan ia petunjuk dan peringatan Allah kepada mereka supaya tidak meneruskan perbuatan terkutuk itu serta tanda Allah masih sayangkan mereka, maka segeralah bertaubat," kata Penasihat Majlis Agama Islam Negeri Johor (Maij), Datuk Noh Gadut.

Beliau mengulas laporan Harian Metro semalam mengenai tiga lelaki yang tidak nampak pintu keluar dari kawasan makam ulama terkenal Syeikh Abdul Malik Syeikh Abdullah di Kampung Pulau Manis, Serada, Terengganu ketika melakukan upacara pemujaan nombor ekor.


Imam Masjid Pulau Manis, Kori Endut yang menemui tiga lelaki berkenaan berkata, mereka yang terbabit berusia 40-an lengkap berserban dan berjubah bagi mengaburi mata orang ramai ketika memuja nombor ekor di kubur ulama lebih dikenali sebagai Tok Pulau Manis itu.

Noh berkata, perbuatan memuja kubur sesiapa saja termasuk ulama sekali pun boleh membawa hukum syirik dan terkeluar dari Islam.


"Mereka yang terbabit dalam perbuatan syirik ini jika ditakdirkan mati, mereka mati sebagai kafir," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan