Jumaat, 25 November 2011

Utusan Online - Dalam Negeri

Utusan Online - Dalam Negeri


Usul batal tiga Proklamasi Darurat dibentang

Posted:

Usul batal tiga Proklamasi Darurat dibentang

Usul batal tiga Proklamasi Darurat dibentang

KUALA LUMPUR 24 Nov. - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini membentangkan usul bagi memansuhkan tiga proklamasi darurat iaitu Proklamasi Darurat 1966, Proklamasi Darurat 1969 dan Proklamasi Darurat 1977.

Perdana Menteri berkata, langkah memansuhkan proklamasi darurat itu dilakukan berikutan keadaan yang mengancam keselamatan serta ketenteraman awam pada masa proklamasi itu berkuat kuasa tidak lagi wujud pada masa ini.

Pada masa yang sama jelas beliau, tindakan tersebut merupakan fasa kedua Program Transformasi Politik (PTP) selepas fasa pertama melalui pemansuhan Akta Buang Negeri dan Akta Kediaman Terhad dilaksanakan.

"Langkah yang diambil ini adalah satu tindakan yang amat penting dan bersejarah. Sebabnya, sekalipun kita pada kedudukan selaku kerajaan yang berkuasa dengan sukarela mengembalikan kuasa luar biasa yang dimiliki tanpa paksaan.

"Tindakan ini diambil kerana kita yakin dengan kebijaksanaan dan kematangan rakyat Malaysia serta tidak lain dan tidak bukan demi masa depan negara tercinta," katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Proklamasi Darurat 1966 dikeluarkan oleh Yang di-Pertuan Agong pada 14 September 1966 di Sarawak bertujuan membolehkan kerajaan menyelesaikan pertikaian politik di negeri itu.

Proklamasi Darurat 1969 pula dikeluarkan pada 15 Mei 1969 disebabkan rusuhan kaum pada 13 Mei 1969 dan Proklamasi Darurat 1977 pula bertujuan menyelesaikan masalah politik di Kelantan.

Menurut Najib, semua proklamasi darurat tersebut menurut Fasal (7) Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan akan terhenti berkuat kuasa selepas habis tempoh enam bulan dari tarikh proklamasi berkenaan mula dibatalkan.

Sehubungan itu katanya, selepas tarikh tersebut kerajaan tidak lagi mempunyai kuasa untuk membuat undang-undang di bawah Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan dan kuasa berkenaan kembali diserah kepada Parlimen.

"Pembatalan proklamasi darurat ini membuktikan kerajaan sentiasa bersedia untuk melakukan perubahan dalam undang-undang negara supaya ia selaras dengan kehendak semasa," jelasnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Tentera perlu hayati profesionalisme kerjaya

Posted:

Tentera perlu hayati profesionalisme kerjaya

Tentera perlu hayati profesionalisme kerjaya

KUALA LUMPUR 24 Nov. – Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah mahu setiap anggota tentera menghayati semangat dan profesionalisme kerjaya itu bagi menegakkan kebenaran dan menghapuskan kezaliman di dalam masyarakat.

Baginda bertitah, tugas besar yang diamanahkan kepada setiap anggota tentera harus dipikul dan dilaksanakan dengan penuh rasa tanggungjawab.

"Setiap anggota bukan sahaja harus menghayati, malah mengekalkan tahap profesionalisme kerja yang merangkumi sifat dan nilai-nilai murni tanpa batasan.

"Tentera dan orang awam mempunyai skop dan bidang kuasa yang amat berbeza," titah baginda dalam ucapan bertajuk Hubungan Tentera Dengan Awam di sini hari ini.

Baginda bertitah demikian ketika merasmikan Persidangan Institut Pertahanan dan Keselamatan Malaysia (Midas) dan Syarahan Umum Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Pada majlis itu, baginda turut ditabalkan sebagai Felo Diraja Midas.

Dalam titah itu, baginda turut menekankan hubungan setiap anggota tentera di dalam lingkungan masyarakat yang seharusnya berlandaskan prinsip keadilan dengan mempertahankan kebenaran.

"Apakah tentera melindungi kepentingan awam secara profesional atau telah membenarkan diri mereka bersekutu dengan melakukan kezaliman atau menjadi tentera yang merelakan diri melihat kekejaman dan membantu kezaliman secara berterusan," titah baginda.

Dalam pelaksanaan tanggungjawab kepada kerajaan, baginda bertitah, tanggungjawab itu tidak seharusnya dilakukan demi kepentingan kumpulan tertentu sebaliknya untuk kepentingan seluruh rakyat dan negara.

Titah baginda, kepimpinan tentera tidak seharusnya berwatak seperti penglipurlara kepada mana-mana pemimpin kerana ia tidak lebih sekadar ketaatan pada satu institusi yang menjadi ketua negara.

Dalam mengekalkan tahap profesionalisme kepada masyarakat, tentera juga dinasihatkan menganalisis setiap maklumat yang diterima dan menyampaikannya semula dengan penuh amanah.

"Tentera tidak seharusnya memilih cerita-cerita yang indah dan menutup kisah-kisah duka. Analisis yang tepat hanya boleh dicapai melalui kebenaran yang tidak ditutup dan kebenaran pula harus didedah walaupun ia cukup pahit," titah baginda.

Baginda bertitah, hanya melalui penghayatan tugas seseorang anggota tentera dapat membangunkan diri dan menjadi pemimpin yang lebih baik.

"Jeneral yang bertanggungjawab memiliki kearifan dalam membuat keputusan selepas menimbang segala perkara dengan baik. Dengan kekuatan itu mereka tidak sesekali membiarkan diri dan anggotanya dimanipulasi oleh mana-mana pihak," titah baginda.

Full content generated by Get Full RSS.

Pertahankan institusi diraja - Zahid

Posted:

Pertahankan institusi diraja - Zahid

Pertahankan institusi diraja - Zahid

KUALA LUMPUR 24 Nov. - Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan menjadi benteng terakhir yang akan mempertahankan kedaulatan institusi raja-raja Melayu di negara ini daripada terus dicabar dan digugat.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, angkatan tentera yang ditubuhkan melalui kuasa raja-raja berikrar untuk terus melindungi institusi itu daripada sebarang ancaman yang menggugat kedaulatannya.

"Kita akan bersama-sama dengan institusi raja jika ada individu, organisasi apatah lagi parti-parti politik yang cuba mencabar kuasanya di negara ini.

"Jika ada pihak yang cuba mengguris hati raja-raja Melayu, angkatan tentera akan bangun mempertahankannya," katanya ketika berucap pada Persidangan Institut Pertahanan dan Keselamatan Malaysia (Midas) dan Syarahan Umum Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) di sini, hari ini.

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah berkenan merasmikan majlis itu dan melancarkan lapan buku yang ditulis oleh tenaga akademik UPNM.

Hadir sama, Naib Canselor UPNM, Leftenan Jeneral Datuk Allatif Mohd. Nor.

Ahmad Zahid berkata, tanggungjawab ATM bukan sahaja untuk memastikan institusi raja dipertahankan bahkan untuk terus menyedarkan sesetengah pihak yang mahu menggugat institusi berkenaan.

"Mutakhir ini ada sahaja individu, organisasi dan parti politik yang mahu mencemar dan mempertikai kedaulatan raja-raja Melayu. Malah, ada pihak yang sudah berani mencabar kuasa raja-raja Melayu termasuk di dalam pembentukan kerajaan negeri," katanya.

Bagaimanapun beliau berkata, dalam situasi yang masih terkawal sekarang, pihak tentera tidak akan mengambil tindakan secara membuta-tuli demi menghormati undang-undang awam.

Katanya, ATM sebagai institusi pertahanan yang profesional tidak akan menyalahgunakan kuasa dan mandat yang diberi untuk melakukan campur tangan atau merombak perundangan di mana-mana negeri.

"Tentera kita profesional, jauh sekali mahu lakukan sebagaimana yang pernah berlaku di beberapa buah negara yang institusi raja runtuh kerana rampasan kuasa," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan