Jumaat, 31 Disember 2010

Utusan Online - Muka Hadapan

Utusan Online - Muka Hadapan


PM: Teruskan sokongan

Posted:

PM: Teruskan sokongan

PM: Teruskan sokongan


SKUAD bola sepak negara menerima sambutan 'wira negara' sejurus tiba di KLIA, Sepang dari Jakarta, semalam.


KUALA LUMPUR 30 Dis. – Pelbagai pihak menyatakan rasa bangga ekoran kejayaan skuad bola sepak kebangsaan menjuarai Piala Suzuki AFF mengalahkan Indonesia kelmarin.

Ekoran kejayaan tersebut, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mahu rakyat terus menyokong skuad bola sepak negara kerana pemain telah mempamerkan disiplin, kerja berpasukan dan kegigihan, sehingga muncul juara kejohanan tersebut.

Di Indonesia pula, media negara itu menasihati skuad mereka agar mengambil pengajaran daripada kejayaan Malaysia, dengan tajuk muka depan akhbar Kompas menyiarkan laporan Jangan Malu Untuk Belajar.

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang menghargai kejayaan tersebut juga memaklumkan bahawa pemain negara akan menerima ganjaran khas, yang akan diumumkan oleh Presiden FAM, Sultan Ahmad Shah apabila baginda kembali dari luar negara, Isnin ini.

Pengurus pasukan, Datuk Subahan Kamal pula menyarankan anugerah khas diberikan kepada jurulatih K. Rajagobal atas jasanya menerajui skuad Harimau Malaya sehingga berjaya menjulang Piala Suzuki AFF yang diidamkan selama 14 tahun.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Pencapaian besar bola sepak Malaysia

Posted:

Pencapaian besar bola sepak Malaysia

Pencapaian besar bola sepak Malaysia

Oleh NIZAM YATIM
nizam.yatim@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 30 Dis. - Datuk Seri Najib Tun Razak meminta rakyat supaya terus bersama-sama menyokong ahli sukan negara dengan rasa bangga.

Perdana Menteri berkata, sokongan itu bukan sahaja pada waktu ahli sukan berkenaan mencapai kemenangan tetapi ketika mereka berhadapan dengan kekecewaan.

"Kita harus terus menyokong ahli sukan negara, baik lelaki mahupun wanita ketika mereka sangat-sangat memerlukan sokongan," katanya dalam entri terbaru bertajuk Syabas Harimau Malaysia dalam blognya www.1malaysia.com.my hari ini.

Beliau mengulas kejayaan pasukan bola sepak Malaysia menewaskan Indonesia dengan agregat 4-2 pada perlawanan akhir Piala Suzuki AFF 2010 di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta semalam, sekali gus mengakhiri penantian negara selama 14 tahun untuk memenangi piala itu.

Dalam pada itu, Najib menyifatkan tahun ini begitu sukar dilupakan bagi sukan Malaysia berikutan kejayaan yang begitu sukar dicapai dalam permainan bola sepak.

"Kita juga telah menikmati beberapa kejayaan penting dalam bidang sukan pada tahun ini termasuk pencapaian cemerlang dalam Sukan Komanwel di New Delhi dan Sukan Asia di Guangzhou," katanya.

Mengulas kejayaan pasukan bola sepak negara, beliau berkata, semangat 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan telah dipamerkan dengan penuh kebanggaan oleh semua pihak.

"Ia bukan sahaja dipamerkan oleh para pemain di gelanggang, malah oleh jutaan penyokong yang telah memberikan sorakan semangat untuk pasukan Malaysia menempa kejayaan," katanya.

Menurut Najib, pada 12 hari lalu, beliau turut berkesempatan meluangkan masa duduk bersama-sama rakyat di Jalan Bukit Bintang di sini untuk menonton pasukan Malaysia menentang Vietnam.

"Ketika itu saya yang bukan hanya sebagai Perdana Menteri, tetapi juga seorang peminat sukan tersebut merasakan bahawa kita akan menyaksikan satu pencapaian dan perubahan besar kepada bola sepak Malaysia.

"Ini telah disahkan oleh barisan pemain muda, pasukan bola sepak Malaysia malam tadi, yang kini juara Piala Suzuki.

"Pemain-pemain kita telah mempamerkan bahawa disiplin, kerja berpasukan dan kegigihan merupakan ramuan untuk mencapai kejayaan.

"Jika kita terus berusaha berteraskan semua nilai ini, kita mampu melonjakkan bola sepak Malaysia ke tahap yang lebih tinggi," ujarnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Najib berharap rakyat akan bergembira menikmati cuti umum esok.

"Ini untuk meraikan kejayaan kita dan seterusnya menyambut ketibaan tahun baru yang diharapkan akan lebih berjaya," katanya.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan