Selasa, 28 Disember 2010

Utusan Online - Mahkamah

Utusan Online - Mahkamah


Dihukum mati

Posted:

Dihukum mati

Dihukum mati

Oleh NOOR AZMAH IBRAHIM
pengarang@utusan.com.my


Warga Pakistan, Faizal Shah (kiri) selepas dijatuhkan hukuman gantung oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam, semalam kerana mengedar dadah.


SHAH ALAM 28 Dis. - Seorang lelaki warganegara Pakistan yang berhijrah ke Malaysia untuk mencari pekerjaan, dihukum gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini selepas didapati bersalah atas tuduhan mengedar dadah seberat 8,410 gram, Julai tahun lalu.

Hakim Datuk Mohd. Yazid Mustafa menjatuhkan hukuman itu terhadap Faisal Shah, 25, selepas beliau berpuas hati bahawa tertuduh gagal menimbulkan sebarang keraguan munasabah terhadap pertuduhan itu.

Beliau dalam penghakiman ringkasnya menolak pembelaan tertuduh bahawa beg yang mengandungi dadah dan dibawanya semasa pemeriksaan, ditemui di dalam tandas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) semasa tiba dari Karachi, Pakistan.

Faisal Shah didakwa mengedar 8,410 gram dadah campuran (7,701 gram heroin dan 709 monoacetylmorphines) di Bahagian Bagasi C, Aras 3, Balai Ketibaan, KLIA, Sepang pada pukul 12.40 tengah hari, 15 Julai 2009.

Dia dibicarakan mengikut Seksyen 39B(1) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) akta sama yang membawa hukuman mati mandatori.

Sepanjang perbicaraan, lapan saksi dipanggil oleh pihak pendakwaan manakala tertuduh memberi keterangan secara bersumpah dari kandang saksi di peringkat pembelaan.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Mohd. Nordin Ismail manakala tertuduh diwakili peguam Karpal Singh.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Mahkamah benarkan bekas Mufti Perlis merayu

Posted:

Mahkamah benarkan bekas Mufti Perlis merayu

Mahkamah benarkan bekas Mufti Perlis merayu


Asri Zainul Abidin di Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam, semalam.


SHAH ALAM 28 Dis. - Mahkamah Rayuan Syariah di sini hari ini membenarkan permohonan bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin untuk mendapatkan kebenaran merayu terhadap perintah pemindahan kes mengajar agama Islam tanpa tauliah yang dihadapinya.

Panel tiga hakim diketuai oleh Tan Sri Ibrahim Lembut yang bersidang bersama Hakim-Hakim Syarie, Datuk Aidi Mokhtar dan Datuk Md. Yusup Che Teh memutuskan demikian sebulat suara dengan alasan ia melibatkan persoalan undang- undang yang membabitkan kepentingan awam.

Dalam penghakiman yang dibacakan oleh Hakim Syarie Md. Yusup, mahkamah berpuas hati bahawa Mohd. Asri mempunyai asas untuk merayu terhadap keputusan pemindahan kesnya oleh Mahkamah Tinggi Syariah di sini.

Menurut beliau, panel hakim juga bersetuju bahawa kuasa Ketua Pendakwa Syarie Selangor untuk memindahkan kes memberi kesan kepada pemohon serta kes-kes akan datang yang turut melibatkan kepentingan awam.

''Mahkamah setuju bahawa isu kepentingan awam serta kuasa Ketua Pendakwa Syarie dalam kes ini perlu diperhalusi dan diputuskan oleh Mahkamah Rayuan kelak.

''Dengan itu mahkamah sebulat suara meluluskan permohonan pemohon untuk merayu. Notis rayuan hendaklah difailkan dalam masa 14 hari,'' katanya.

Mohd. Asri mengaku tidak bersalah di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur atas tuduhan mengajar agama Islam tanpa tauliah di sebuah rumah di Lorong 2C Taman Seri Ukay, Ampang antara pukul 8.10 malam dan 9.45 malam, 1 November tahun lepas.

Beliau didakwa mengikut Seksyen 119(1) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor 2003 dan jika sabit kesalahan, Mohd. Asri berhadapan hukuman denda tidak melebihi RM3,000 atau penjara maksimum dua tahun atau kedua-duanya.

Hakim Syarie, Wan Mahyuddin Wan Muhammad dalam prosiding yang sama menolak permohonan pihak pendakwaan untuk memindahkan kes tersebut ke Mahkamah Tinggi Syariah.

Kes tersebut kemudian diperintahkan dipindah dan dibicarakan di Mahkamah Tinggi Syariah di sini selepas mahkamah tersebut menerima permohonan semakan oleh pihak pendakwaan untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Rendah Syariah.

Berikutan itu, Mohd. Asri memfailkan permohonan untuk merayu terhadap keputusan tersebut mengikut Seksyen 67 Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor 2003.

Full Feed Generated by GetFullRSS.com, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan