Jumaat, 29 Jun 2012

Berita Harian: Nasional

Berita Harian: Nasional


FOMCA sedia manifesto kepada parti politik

Posted: 29 Jun 2012 02:44 PM PDT

Nasional

N Marimuthu, Presiden FOMCA

N Marimuthu, Presiden FOMCA

Persatuan tuntut hak pengguna terus dilindungi

KUALA LUMPUR: Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), semalam melancarkan Manifesto Tuntutan Pengguna mengandungi lapan perkara kepada semua parti politik yang bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Lapan tuntutan yang turut ditujukan kepada bakal Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri itu adalah meminta pihak berkenaan memastikan perlindungan bersepadu dan menyeluruh mengenai kepentingan pengguna.

Tuntutan itu mewakili suara pengguna bagi memastikan bakal wakil rakyat memperjuangkan isu dan masalah yang dihadapi masyarakat ketika ini. - N Marimuthu, Presiden FOMCA

Tuntutan berkenaan adalah hak mendapat keperluan asas, hak mendapat keselamatan, hak mendapat pilihan, hak mendapat maklumat, hak bersuara, hak mendapat ganti rugi, hak mendapat pendidikan pengguna dan hak mendapat hidup dalam alam sekitar yang sihat serta selamat.

Presidennya, Datuk N Marimuthu, berkata tuntutan itu mewakili suara pengguna bagi memastikan bakal wakil rakyat memperjuangkan isu dan masalah yang dihadapi masyarakat ketika ini.

Semua tuntutan itu sejajar dengan Garis Panduan Perlindungan Pengguna Bangsa-Bangsa Bersatu, 1985 yang dikenal pasti masyarakat dunia dan pergerakan pengguna. Manifesto itu hasil kajian FOMCA pada 2009 hingga 2010 yang membawa kepada lapan hak pengguna yang menjadi tumpuan utama rakyat.

"Antara tuntutan di bawah hak mendapat keperluan asas adalah mengenai kenaikan harga barang. Bagi menanganinya, FOMCA mencadangkan kerajaan memperuntukkan pelaburan lebih tinggi dalam sektor pertanian.
"Mengenai pengangkutan awam yang diletakkan di bawah hak keperluan asas, kerajaan diminta lebih serius menambah baik sistem pengangkutan awam bukan saja di Lembah Klang, malah ke seluruh negara," katanya.

Selain itu, Marimuthu berkata, satu jabatan kepenggunaan perlu diwujudkan di bawah seliaan Jabatan Perdana Menteri (JPM) bagi memastikan pendekatan serta tumpuan menyeluruh diberikan berhubung isu pengguna.

"Pada masa ini, isu pengguna diletakkan di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) tetapi ia tidak memadai. Ia perlu diletakkan di bawah seliaan Perdana Menteri sendiri kerana banyak isu pengguna ada kaitan dengan perkara asas masyarakat serta mencakupi pelbagai kementerian," katanya.


Kaji graduan tidak dapat kerja setimpal

Posted: 29 Jun 2012 02:42 PM PDT

Nasional

MOHAMED Khaled beramah mesra dengan pengunjung di tapak pameran Media Prima Berhad pada Karnival Kerjaya dan Keusahawanan Graduan (K3G) 2012 di PWTC, Kuala Lumpur, semalam.

MOHAMED Khaled beramah mesra dengan pengunjung di tapak pameran Media Prima Berhad pada Karnival Kerjaya dan Keusahawanan Graduan (K3G) 2012 di PWTC, Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) akan menubuhkan pasukan khas untuk mengkaji isu graduan yang tidak mendapat pekerjaan setaraf dengan kelulusan mereka.

Kajian itu juga untuk mengetahui sama ada graduan memperoleh pendapatan setimpal dengan kursus dipelajari ketika menuntut di institut pengajian tinggi.

Menterinya, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata melalui kajian itu, pihaknya boleh mengetahui berapa peratus graduan yang memperoleh pekerjaan sesuai dengan kelulusan mereka. "Kita mahu tahu adakah graduan bekerja berdasarkan kelulusan yang diperoleh. Selain itu, kita juga mahu tahu sejauh mana syarikat akan menawarkan pekerjaan kepada graduan selepas mereka menjalani latihan praktikal.

"Apakah penyelesaian kepada semua masalah ini hanya akan diketahui apabila kajian disiapkan," katanya pada sidang media selepas merasmikan Karnival Kerjaya dan Keusahawanan Graduan (K3G) 2012 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, semalam.

Hadir sama, Timbalannya, Datuk Dr Hou Kok Chung dan Ketua Setiausaha KPT, Datuk Ab Rahim Md Noor.

Karnival anjuran KPT dengan kerjasama Majlis Keusahawanan Mahasiswa Universiti Malaysia (MAKMUM) dan Gabungan Koperasi Siswa Malaysia Berhad (KOSISMA) itu disertai 150 pempamer daripada agensi kerajaan dan sektor swasta menawarkan pelbagai peluang pekerjaan dan keusahawanan.
Sementara itu, Mohamed Khaled berkata, usaha perlu diambil untuk meningkatkan penyertaan graduan dalam bidang keusahawanan kerana ketika ini hanya satu peratus atau 1,034 graduan Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA), politeknik dan kolej komuniti daripada 180,000 yang menamatkan pengajian tahun lalu menceburi bidang perniagaan.

"Mereka perlu memilih bidang ini kerana ia bukan saja mengurangkan kadar pengangguran, malah membantu kita (kerajaan) mewujudkan peluang pekerjaan," katanya menggesa IPTA menerapkan nilai keusahawanan di kalangan pelajar yang menunjukkan minat dalam perniagaan.

Ditanya mengenai pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Adam Adli Abdul Halim mendapat kebenaran memulakan prosiding semakan kehakiman bagi mencabar keputusan penggantungan pengajiannya selama tiga semester, Mohamed Khaled berkata, ia terpulang kepada mahkamah untuk menentukan keputusan yang dibuat Jawatankuasa Rayuan Tatatertib UPSI.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan