Rabu, 28 Disember 2011

Utusan Online - Muka Hadapan

Utusan Online - Muka Hadapan


Suami bekas CEO IIB didakwa rasuah

Posted:

Suami bekas CEO IIB didakwa rasuah

Suami bekas CEO IIB didakwa rasuah


TERTUDUH Mohd. Amin Suhaimi didakwa atas tuduhan meminta dan memberi rasuah dibawa masuk ke Mahkamah Sesyen, Johor Bahru, semalam. - UTUSAN/RAJA JAAFAR ALI


JOHOR BAHRU 27 Dis. - Suami bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Iskandar Investment Bhd. (IIB) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tiga tuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah lebih RM1.6 juta tahun lalu.

Mohd. Amin Suhaimi, 52, yang juga pengarah sebuah syarikat swasta membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Mohd. Nasir Nordin.

Bagi pertuduhan pertama, tertuduh didakwa meminta suapan berjumlah RM816,900 daripada Pengarah syarikat Detect Engineering Sdn. Bhd., Mohd. Hassan Madon, 48, melalui Mohd. Iskandar Fahmi Abdullah, 52, yang berperanan sebagai orang tengah.

Suapan itu kononnya sebagai dorongan untuk membantu syarikat tersebut mendapat tender membina dan menyiapkan Sekolah Menengah Berasrama Penuh di atas sebahagian Lot PTD 154971, Mukim Pulai di sini daripada IIB.

Mohd. Amin didakwa melakukan perbuatan itu di Cafe Para-Para, Hotel Grand Paragon, di Jalan Harimau, Taman Century di sini kira-kira pukul 5 petang, 22 April 2010.

Bagi pertuduhan kedua, dia didakwa menerima suapan RM500,000 daripada Mohd. Hassan melalui Mohd. Iskandar Fahmi, kononnya sebagai upah membantu syarikat Detect Engineering mendapat tender membina dan menyiapkan Sekolah Menengah Berasrama Penuh bernilai RM40.8 juta daripada IIB.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di tempat letak kereta City Square, Jalan Wong Ah Fook di sini, kira-kira pukul 4 petang, 4 Jun tahun lalu.

Pertuduhan ketiga pula, Mohd. Amin didakwa menerima suapan RM316,900 daripada Mohd. Hassan melalui Mohd. Iskandar Fahmi bagi tujuan yang sama.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di tempat letak kereta Plaza Kota Raya, Jalan Trus di sini, antara pukul 2 dan 3 petang, 9 Jun 2010.

Bagi setiap pertuduhan, dia didakwa mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama.

Ia memperuntukkan hukum penjara tidak melebihi 20 tahun atau denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 atau yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Terdahulu Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Abdul Ghafar Abdul Latiff mencadangkan supaya tertuduh diikat jamin RM200,000 dengan seorang penjamin.

Peguam Shamsul Sulaiman yang mewakili tertuduh merayu jumlah itu dikurangkan memandangkan tertuduh mengalami pelbagai kesukaran sejak ditahan pada 7 Julai lalu.

Mohd. Nasir membenarkan tertuduh diikat jamin RM100,000 dengan seorang penjamin dan memerintahkan supaya pasport antarabangsanya diserahkan kepada mahkamah.

Beliau menetapkan 27 Januari depan untuk sebutan semula kes sebelum perbicaraan didengar selama 10 hari bermula 5 Mac depan.

Utusan Malaysia dalam laporan eksklusifnya hari ini mendedahkan sebuah syarikat pemaju yang terlibat dalam projek mega membangunkan Iskandar Malaysia, Johor sedang disiasat oleh SPRM mengenai dakwaan wujudnya unsur rasuah dalam projek yang bernilai berbilion ringgit.

Siasatan terhadap syarikat itu dibuat kerana dipercayai berlaku unsur penyelewengan dalam perolehan kontrak dan beberapa projek yang dipertanggungjawabkan kepada syarikat berkenaan.

Utusan Malaysia difahamkan penyelewengan tersebut turut melibatkan orang tengah yang bertanggungjawab mendapatkan beberapa projek bagi syarikat itu.

Syarikat yang disiasat itu bertanggungjawab membangunkan pelbagai projek besar dalam Iskandar Malaysia, antaranya pembinaan infrastruktur, pusat pendidikan, kawasan perumahan, jalan, lebuh raya serta pusat riadah yang bernilai ratusan bilion ringgit.

Full content generated by Get Full RSS.

Kes rasuah Iskandar RM1.6 juta

Posted:

Kes rasuah Iskandar RM1.6 juta

Kes rasuah Iskandar RM1.6 juta

Oleh WAN NOOR HAYATI WAN ALIAS
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 27 Dis. – Lebih ramai individu akan didakwa selepas seorang ahli perniagaan dihadapkan di Mahkamah Sesyen Johor Bahru hari ini atas tiga tuduhan meminta dan menerima rasuah bernilai RM1.6 juta tahun lalu dalam skandal projek mega Iskandar Malaysia.

Individu itu termasuk seorang kenamaan bergelar Datuk yang berpengaruh selain beberapa pegawai kanan Iskandar Investment Berhad (IIB) dan individu yang disyaki berperanan sebagai orang tengah.

Kesemua individu berusia 40-an yang dipercayai melakukan jenayah dalam skandal yang disifatkan sebagai terancang itu, dijangka didakwa dalam masa terdekat setelah selesai mengumpul bukti dan mengambil keterangan.

Menurut Pengarah Operasi Khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Mohd. Jamidan Abdullah, pihaknya juga telah membekukan aset seperti hartanah bernilai RM5 juta milik individu-individu itu bagi membantu siasatan.

"Kita telah membekukan aset- aset mereka yang terlibat dan menunggu masa untuk merampasnya," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Di Mahkamah Sesyen Johor Bahru hari ini, suami bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Iskandar Investment Bhd. (IIB) mengaku tidak bersalah atas tiga tuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah lebih RM1.6 juta tahun lalu.

Mohd. Amin Suhaimi, 52, yang juga pengarah sebuah syarikat swasta membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Mohd. Nasir Nordin.

Utusan Malaysia dalam laporan eksklusifnya hari ini mendedahkan sebuah syarikat pemaju yang terlibat dalam projek mega membangunkan Iskandar Malaysia disiasat SPRM berhubung dakwaan wujudnya unsur rasuah dalam projek yang bernilai bilion ringgit itu.

Siasatan terhadap syarikat itu dibuat kerana dipercayai berlaku unsur penyelewengan dalam perolehan kontrak dan beberapa projek yang dipertanggungjawabkan kepada syarikat berkenaan.

Syarikat yang disiasat itu bertanggungjawab membangunkan pelbagai projek besar dalam Iskandar Malaysia antaranya pembinaan infrastruktur, pusat pendidikan, kawasan perumahan, jalan, lebuh raya serta pusat riadah yang bernilai ratusan bilion ringgit.

Antara projek itu adalah pakej 3B iaitu membina dan menyiapkan persimpangan Jalan Abu Bakar bernilai RM124 juta, pembangunan Sekolah Berasrama Penuh di Sebahagian Lot PTD Mukim Pulai bernilai RM40.8 juta serta jalan alternatif Kampung Sungai Pendas Laut bernilai RM2.7 juta.

Iskandar Malaysia yang fasa pembangunannya sehingga 2025 akan menjadi sebuah pusat pertumbuhan terbesar rantau ini dengan keluasannya dua setengah kali ganda Singapura.

Full content generated by Get Full RSS.

Perbincangan JPA-CUEPACS isu Saraan Baru Perkhidmatan Awam berhasil

Posted:

Perbincangan JPA-CUEPACS isu Saraan Baru Perkhidmatan Awam berhasil

Perbincangan JPA-CUEPACS isu Saraan Baru Perkhidmatan Awam berhasil

PUTRAJAYA 27 Dis. - Perbincangan hampir lima jam antara Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dengan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) hari ini membawa hasil apabila markah prestasi untuk kenaikan gaji dan markah pelaksanaan Dasar Pemisah (Exit Policy) diselaraskan serta-merta dalam mesyuarat itu.

Presiden CUEPACS, Datuk Omar Osman berkata, JPA bersetuju untuk menurunkan markah penilaian prestasi bagi kenaikan gaji di bawah skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) daripada 75 kepada 65.

"Di bawah SBPA yang asal kalau prestasi di bawah 75 markah maka tak ada kenaikan gaji berlaku, tetapi kita telah mengubahnya kepada 65 markah.

"Untuk pelaksanaan Dasar Pemisah pula, markah diubah daripada 70 kepada 60. Ini bermakna penjawat awam hanya akan dimasukkan ke dalam Dasar Pemisah kalau gagal mencapai 60 markah," katanya selepas perbincangan itu yang melibatkan pegawai kanan JPA termasuk Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Abu Bakar Abdullah.

Perbincangan tersebut turut dihadiri oleh lebih 100 Ahli Majlis dan pemimpin CUEPACS dari seluruh negara.

Mengulas lanjut Omar berkata, JPA pada masa sama telah bersetuju untuk mengkaji cadangan-cadangan CUEPACS yang melibatkan implikasi kewangan atau peruntukan tambahan kerajaan.

"Perkara-perkara yang tidak melibatkan soal kewangan seperti markah prestasi telah diputuskan dalam perbincangan hari ini. JPA bagaimanapun memerlukan masa untuk mengkaji cadangan lain.

"Semua perkara yang dibangkitkan akan dikaji dalam tempoh tiga bulan sehingga perundingan seterusnya yang dijadualkan pada hujung Februari tahun depan, ini termasuk isu gaji maksimum dan gred jawatan yang tertinggal," katanya.

Omar berkata, setiap gred perkhidmatan awam akan dikaji secara teliti dan beliau meminta supaya penjawat awam mengemukakan sebarang masalah yang timbul kepada CUEPACS untuk dibawa kepada JPA.

Beliau bagaimanapun menegaskan SBPA secara keseluruhannya adalah baik untuk masa depan perkhidmatan awam negara.

"Tetapi SBPA mempunyai bahagian-bahagian tertentu yang perlu dikaji semula dan ditambah baik," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan