Isnin, 26 Disember 2011

Kosmo Online

Kosmo Online


Pantai Teluk Lipat, Dungun dilanda hakisan

Posted:

Pantai Teluk Lipat, Dungun dilanda hakisan

Pantai Teluk Lipat, Dungun dilanda hakisan

26/12/2011 6:43pm

DUNGUN - Kejadian air pasang dan ombak besar yang melanda sebahagian pantai di negeri ini dilaporkan antara yang terburuk pernah berlaku sejak 50 tahun lalu.

Antara daerah yang teruk dilanda fenomena itu yang dijangka berlarutan sehingga awal Januari depan ialah Dungun dengan hampir sebahagian pesisir Pantai Peranginan Teluk Lipat dihakis ombak besar.

Tinjauan Bernama mendapati bukan sahaja berpuluh-puluh batang pokok Rhu tumbang malah sebahagian jalan utama yang menghubungkan pengguna jalan raya ke sebuah institusi pendidikan dekat sini turut rosak dipukul ombak.

Ombak kuat setinggi lima meter yang memukul pesisir pantai sepanjang tiga kilometer itu meruntuhkan jalan raya berkenaan sehingga memaksa ia ditutup kepada semua kenderaan untuk mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku.

Seorang pengusaha kedai makan, Ahmad Fauzi Ismail, 50, berkata, keadaan jalan raya runtuh sikit demi sedikit akibat hakisan itu yang dikesan berlaku sejak empat hari lalu. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

Mercun, rokok, minuman keras RM1.8j dirampas

Posted:

Mercun, rokok, minuman keras RM1.8j dirampas

Mercun, rokok, minuman keras RM1.8j dirampas

26/12/2011 6:22pm

ALOR SETAR - Lagi kejayaan kastam merampas pelbagai jenis mercun, bunga api, rokok dan minuman keras semuanya bernilai hampir RM1.8 juta yang cuba diseludup masuk ke negara ini melalui Bukit Kayu Hitam Rabu lepas.

Pengarah Kastam Kedah, Datuk Abd Aziz Abdul Latif berkata, rampasan hasil serbuan pasukan kastam Bahagian Penguatkuasa Alor Setar ke sebuah premis di kawasan perindustrian kira-kira pukul 6 petang.

Katanya, dua lelaki berusia 30an dipercayai pemilik barang larangan itu ditahan bersasma tiga pekerja bagi membantu siasatan.

Pemeriksaan kastam di kawasan premis yang dipagar dengan atap zink itu menjumpai 524 kotak mercun dan bunga api, 12,760 karton rokok serta pelbagai jenama minuman keras diisi dalam 2,800 keranjang.

Turut dijumpai rokok putih pelbagai jenama berharga RM278,920 melibatkan cukai lebih RM1.1 juta manakala mercun dan bunga api bernilai RM175,773 dengan cukainya berjumlah RM100,573. Minuman keras berharga RM3,607 dengan cukai sebanyak RM30,167 juga dirampas. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

Gajah liar ditangkap berhampiran Gerik-Jeli

Posted:

Gajah liar ditangkap berhampiran Gerik-Jeli

Gajah liar ditangkap berhampiran Gerik-Jeli

26/12/2011 4:52pm

KOTA BHARU - Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Kelantan menangkap seekor gajah jantan liar, kira-kira 500 meter dari jalan besar Jeli-Grik, berhampiran Kem Batu Melintang, Jeli, pagi ini.

Pengarahnya, Rahmat Topani berkata, gajah berumur antara 10-15 tahun dan berat anggaran 1.5 tan itu adalah di antara 11 ekor gajah liar yang berjaya ditangkap oleh jabatan itu di sekitar Gua Musang, Kuala Krai dan Jeli sepanjang tahun ini.

Beliau berkata, kejayaan pihaknya menangkap gajah itu hasil maklumat daripada penduduk Kampung Jerek, Batu Melintang selepas terserempak dengan haiwan berkenaan sebelum melaporkan ke pejabat cawangannya di Jeli petang semalam.

Katanya, selepas menerima maklumat itu, sepasukan renjer jabatan diketuai Ismail Nordin mengesan gajah tersebut sebelum menembak dengan peluru pelali, kira-kira pukul 9 pagi.

"Gajah ini dipercayai telah berkeliaran sendirian sejak dua tahun lepas di kampung-kampung sekitarnya sebelum dapat dikesan oleh penduduk kampung tersebut dan melaporkan kepada pihak kami," katanya. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan