Sabtu, 31 Mac 2012

Utusan Online - Timur

Utusan Online - Timur


Bandar Permaisuri berubah wajah

Posted:

Bandar Permaisuri berubah wajah

Oleh ADNAN MOHAMAD
utusanterengganu@utusan.com


LOKASI bangunan kedai yang bakal dibina oleh Majlis Daerah Setiu di Bandar Permaisuri, Terengganu. - UTUSAN/ADNAN MOHAMAD


SETIU 30 Mac - Bandar Permaisuri yang merupakan sebuah pusat pentadbiran utama bagi daerah ini dijangka berubah wajah apabila Majlis Daerah Setiu (MDS) akan membina dua bangunan kedai serta rumah teres bernilai lebih RM11 juta pada tahun ini.

Pelaksanaan tiga projek berkenaan di tiga lokasi sekitar bandar ini mendapat peruntukan daripada kerajaan negeri, Pusat dan pihak swasta. Ia dilihat akan merancakkan lagi pembangunan daerah Setiu yang turut mendapat perhatian daripada pelbagai agensi kerajaan yang berkaitan.

Yang Dipertua MDS, Ishamudin Hashim berkata, daripada peruntukan itu, pihaknya akan membina sebuah bangunan dua tingkat yang menempatkan enam unit ruang kedai serta pejabat berhampiran Bank CIMB, di sini yang berharga RM3 juta.

...

Sila dapatkan naskhah Utusan Malaysia hari ini.

Penderitaan Akmal Izzati terus dapat perhatian

Posted:

Penderitaan Akmal Izzati terus dapat perhatian


Che Azman Sulaiman (kiri) menyerahkan barang-barang sumbangan kepada Che Harun Deris di Kampung Air Tilam Nibong, Tanah Merah, Kelantan, kelmarin.


TANAH MERAH 30 Mac - Penderitaan mangsa ragut, Akmal Izzati Che Harun, 23, dari Kampung Air Tilam Nibong dekat sini, terus mendapat perhatian pelbagai pihak.

Terbaru, syarikat Salem Aziz Textiles tampil menghulurkan bantuan berupa barangan keperluan harian iaitu susu, lampin pakai buang, tisu lembap dan kering bernilai kira-kira RM5,000.

Sumbangan disampaikan oleh Pengurus Cawangan Salem Aziz Textiles Tanah Merah, Che Azman Sulaiman yang memberitahu, bantuan akan diberikan secara berperingkat mengikut keperluan gadis terbabit.

"Barangan yang dihantar pada peringkat pertama ini dianggarkan bernilai RM1,000 untuk kegunaan sebulan. Setelah itu, pihak kami akan menyusul dari sebulan ke sebulan sehingga peruntukan tersebut berjumlah RM5,000.

...

Sila dapatkan naskhah Utusan Malaysia hari ini.

Program Minda Bersih ubah sikap golongan miskin

Posted:

Program Minda Bersih ubah sikap golongan miskin


IDRIS Jusoh (kanan) memperkatakan sesuatu kepada ahli keluarga yang terpilih di bawah Program Minda Bersih di Kampung Padang Tapong, Besut, Tererngganu, semalam.


BESUT 30 Mac - Usaha mengubah cara berfikir dan bertindak bagi golongan termiskin perlu sentiasa digerakkan supaya mereka serta ahli keluarga dapat menikmati kehidupan lebih baik serta tidak ketinggalan dalam arus pembangunan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jerteh, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, menerusi cara itu golongan miskin juga mampu memiliki keazaman yang tinggi untuk mengubah nasib mereka sendiri dan keluar daripada belenggu kemiskinan.

Usaha itu katanya, tidak harus dipertanggungjawab sepenuhnya kepada kerajaan yang telah mencuba dengan pelbagai cara untuk mengubah nasib golongan itu, sebaliknya perlu digerakkan secara bersama oleh pihak lain.

...

Sila dapatkan naskhah Utusan Malaysia hari ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan