Sabtu, 29 Oktober 2011

Kosmo Online

Kosmo Online


Kenal pasti perubahan khidmat bas – SPAD

Posted:

Kenal pasti perubahan khidmat bas – SPAD

Kenal pasti perubahan khidmat bas – SPAD

29/10/2011 7:07pm

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sekali lagi mengingatkan orang ramai tentang perubahan beberapa perkhidmatan bas yang sebelum ini beroperasi di Pasarama Kota atau Stesen Bas Klang ekoran penutupan hentian bas itu mulai Selasa depan.

Perkhidmatan Cityliner (Kenderaan Klang Banting Sdn Bhd) dan Causeway Link (Handal Ceria Sdn Bhd) akan berpindah ke Pudu Sentral, begitu juga dengan Seranas/Wawasan Sutera yang sebelum ini beroperasi di Jalan Sultan Mohamed (berhampiran Pasarama Kota).

Perkhidmatan bas RapidKL nombor U91 juga akan berpindah ke Pudu Sentral, manakala bas lain di Pasarama Kota akan beroperasi di Jalan Sultan Mohamed," kata SPAD dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut kenyataan itu, penutupan stesen Pasarama Kota adalah bagi memberi laluan kepada pembinaan stesen bawah tanah MRT Pasar Seni, yang akan dihubungkan dengan stesen LRT Pasar Seni sedia ada.

"Ini bagi membolehkan pertukaran penumpang LRT ke MRT, dan sebaliknya dilakukan tanpa perlu penumpang meninggalkan stesen tersebut, atau membeli tiket baru," katanya.

Kenyataan itu juga menyebut sebuah terminal bas baru dijangka dibina di lokasi yang sama apabila projek MRT siap pada 2016.

Perkhidmatan RapidKL boleh dihubungi di talian 03-7885 2528, Cityliner (03-5512 9434) dan Causeway Link (07-360 2244). – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

5 lelaki samun, curi waktu malam ditahan

Posted:

5 lelaki samun, curi waktu malam ditahan

5 lelaki samun, curi waktu malam ditahan

29/10/2011 6:05pm

KOTA BHARU – Polis Kelantan dapat menyelesaikan 15 kes samun dan curi waktu malam yang melibatkan kedai serba guna 24 jam dan kafe siber di negeri ini selepas menahan lima suspek yang disyaki terbabit dalam kumpulan itu.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, kumpulan itu bukan sahaja bergerak di negeri ini malah di Terengganu dan Pahang.

Beliau berkata, kesemua lelaki itu yang berusia antara 20 dan 40 tahun ditahan di sekitar Kota Bharu minggu ini dan merampas barangan curi bernilai kira-kira RM20,000.

Bercakap kepada pemberita ketika melawat tapak karnival Jom Heboh Kelantan di Stadium Sultan Muhammed Ke-IV di sini hari ini, Jalaluddin berkata, kejayaan itu hasil kerjasama orang ramai memberi maklumat membabitkan kegiatan kumpulan berkenaan di sempadan negeri itu.

"Setakat ini kita berjaya mengesan geng "7 Eleven" dan "Kumpulan Din" yang melakukan kegiatan jenayah waktu malam," katanya. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Latihan penyelenggaraan pesawat di IKBN

Posted:

Latihan penyelenggaraan pesawat di IKBN

Latihan penyelenggaraan pesawat di IKBN

29/10/2011 3:52pm

MIRI – Kementerian Belia dan Sukan (KBS) bercadang memasukkan latihan penyelenggaraan pesawat, teknologi pertanian, perhotelan, spa dan urutan sukan di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN).

Timbalan Menterinya, Gan Ping Sieu berkata, bidang-bidang ini telah dikenal pasti sebagai antara yang dapat memastikan lepasan IKBN dapat memenuhi permintaan tenaga kerja yang tinggi dalam sektor industri yang berkaitan.

Berucap merasmikan Konvokesyen Kelima IKBN Miri di Bandar Baru Permyjaya di sini hari ini, beliau berkata, ini merupakan sebahagian daripada inisiatif yang sedang dilaksanakan di bawah perancangan strategik lima tahun kementerian itu antara 2010 dan 2015.

Katanya, selain latihan kemahiran sepenuh masa di IKBN, perancangan ini turut melibatkan pelaksanaan kursus jangka pendek, program latihan luar IKBN dan yang terbaru, mempersijilkan para belia melalui kaedah pentauliahan pencapaian terdahulu.

Setakat ini, kursus-kursus yang dijalankan adalah menggunakan Sijil Kemahiran Malaysia atau SKM, di mana tahap tertinggi adalah Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia atau SKM Tahap 5, katanya. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan