Ahad, 26 Jun 2011

Utusan Online - Muka Hadapan

Utusan Online - Muka Hadapan


Siapa sebenarnya Ambiga?

Posted:

Siapa sebenarnya Ambiga?

Siapa sebenarnya Ambiga?

KUALA LUMPUR 25 Jun — Rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu diminta meneliti siapa sebenarnya Datuk Ambiga Sreenevasan sebelum mengikut telunjuknya yang meminta rakyat mengadakan perhimpunan haram 9 Julai ini.

Penganalisis politik berpendapat orang Melayu harus melihat kembali sejarah tindak tanduk Ambiga yang pernah menimbulkan kemarahan umat Islam terutamanya orang Melayu di negara ini sebelum secara membuta tuli mengikut kehendak dan telunjuknya.

Bekas Presiden Majlis Peguam itu adalah orang yang bertanggungjawab menerima memorandum menuntut pelaksanaan Suruhanjaya Antara Agama (IFC) pada 21 Ogos 2001. Majlis Peguam telah menerima memorandum untuk menuntut pelaksanaan 14 tuntutan IFC yang jelas sekali bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

Dalam kes Lina Joy yang murtad, Ambiga telah mempertikaikan pelaksanaan hukum syariah di bawah Perkara 121(1A) Perlembagaan Persekutuan dengan menyatakan kebebasan beragama turut termaktub kepada semua penganut agama Islam.

Beliau turut mengadakan forum mengenai memeluk agama Islam pada 9 Ogos 2008 yang membincangkan dan mempertikaikan secara terbuka Perkara 121 (1A). Biarpun mendapat bantahan daripada orang Islam, namun Majlis Peguam yang diterajui oleh Ambiga tetap meneruskan forum tersebut.

Justeru penganalisis politik berpendapat tindak tanduk Ambiga memperlihatkan diri beliau sebagai seorang yang tidak menghormati undang-undang dan perlembagaan dan dengan itu orang Melayu terutamanya harus memikirkan semula hasrat untuk menyertai perhimpunan haram 9 Julai yang diketuai oleh Ambiga.

Penganalisis politik bebas dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Datin Paduka Prof. Dr. Ramlah Adam berkata sebagai seorang peguam, Ambiga sudah tentu arif mengenai undang-undang dan perlembagaan negara.

"Ambiga tahu sekiranya penganjuran sesuatu perhimpunan tidak mendapat permit daripada pihak polis maka perhimpunan itu tidak boleh dilakukan. Kita tidak faham kenapa dia tetap juga mahu meneruskan perhimpunan haram itu walaupun mendapat bantahan daripada pelbagai pihak," katanya kepada Bernama.

Tegasnya, keperluan menganjurkan perhimpunan haram itu juga tidak jelas kerana jika penganjur ingin menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), mereka boleh menggunakan saluran yang betul seperti membuat kenyataan di surat khabar dan media elektronik dan bukannya mengadakan demonstrasi haram.

Pemerhati politik dari Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) Prof Datuk Dr. Zainal Kling pula menyifatkan golongan yang terlibat dalam penganjuran perhimpunan haram itu tidak layak dan tidak patut menjadi pemimpin termasuk Ambiga.

Katanya, mereka terlampau mengikut parti tertentu yang memperjuangkan ideologi politik masing-masing.

"Lebih baik buat tunjuk perasaan sebagai parti politik dan bukan NGO. Jadi orang akan faham maksud dan matlamat mereka (pemimpin politik) terutama orang awam tentang kacau bilau dalam parti seperti PKR yang tidak bersih, DAP yang selalu bermaharajalela atau autokratik dan PAS yang tidak mengikut atau sudah lari daripada perjuangan asal mereka," katanya.

Zainal menyifatkan tujuan perhimpunan haram itu adalah semata-mata untuk melindungi "kekotoran" dalam parti pembangkang.

"Mereka sedang cuba melahirkan keadaan kacau bilau, huru hara dan anarki yang semua ini berniat memberi isyarat buruk di mata dunia dan meniru taktik yang sedang dilakukan oleh negara yang menghadapi huru-hara," katanya. — BERNAMA

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hanya kemenangan bawa erti

Posted:

Hanya kemenangan bawa erti

Hanya kemenangan bawa erti


Najib Tun Razak bersalaman dengan sebahagian perwakilan pada Majlis Perasmian Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Selayang di Kuala Lumpur, semalam. Turut mengiringi beliau ialah Ketua UMNO Bahagian Selayang, Abdul Shukur Idrus. - BERNAMA


KUALA LUMPUR 25 Jun - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, yang paling penting bagi UMNO dan Barisan Nasional (BN) sebagai parti politik adalah untuk berjaya dalam pilihan raya kerana menurutnya dalam politik hanya kemenangan membawa erti.

Justeru, Perdana Menteri dan Presiden UMNO itu berkata, dalam pilihan raya tidak ada istilah naib johan, seperti mana dalam sesuatu pertandingan biasa yang turut menyediakan hadiah untuk naib johan.

"Untuk pilihan raya hanya johan sahajalah yang ada erti dan makna bagi kita. Dan kita semua sedar bahawa menjadi naib johan bererti kita kalah dalam waktu pilihan raya.

"(Dan) kita tahu nasib parti yang kalah," kata Najib ketika merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Selayang di Perangsang Templer Golf Club di sini, hari ini.

Perdana Menteri berkata, yang penting dalam keadaan dan landskap politik hari ini adalah untuk melakukan pembaharuan dan pembugaran kerana kalau menggunakan cara dan kaedah lama "kita boleh menang perang lama, perang baru tidak tentu lagi".

Menurut Perdana Menteri, sebagai parti politik dalam dunia demokrasi berparlimen, tidak ada parti di negara ini yang lebih cemerlang daripada UMNO dan BN dari segi kejayaan yang telah dicipta.

Namun, katanya, UMNO dan BN sedar bahawa kehebatan masa silam tidak akan menjamin kelangsungan kuasa pada masa akan datang.

Ini kerana, menurut beliau, landskap politik negara, persekitaran dan pemikiran masyarakat sudah banyak berubah berbanding masa-masa lalu dan menurutnya antara faktor membawa perubahan itu adalah ledakan revolusi maklumat dan tahap pendidikan semakin tinggi.

"Kita tidak boleh berbangga dengan kegemilangan sejarah. Bila berdepan dengan ancaman kita tidak boleh kaku, tidak mahu melakukan pembaharuan dan pembugaran, dan (jika) takut pada perubahan, orang lain akan menguasai kita sebab orang lain melakukan perubahan (tapi) kita tak lakukan perubahan. Kita tak boleh berbangga dengan simbol dan imej sahaja tetapi pengisiannya kurang," katanya.

Dalam konteks ini, Perdana Menteri meminta anggota parti mewujudkan satu perikatan baru iaitu menjalin hubungan dan ikatan dengan pelbagai peringkat dan golongan masyarakat di kawasan masing-masing, bagi memastikan sokongan rakyat kepada parti.

"Satu perikatan baru di mana kita menjalin hubungan yang begitu baik dengan pelbagai golongan dalam kawasan sendiri. Kita mesti ada ikatan dengan orang miskin, golongan pertengahan, penjaja, peniaga, PIBG, badan belia, pertubuhan serta kalangan Melayu dan bukan Melayu. Merekalah yang akan tentukan sama ada UMNO menang dalam pilihan raya ataupun (tidak)," katanya. - BERNAMA

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Agong rasmi kelab kuda lasak pertama Pulau Pinang

Posted:

Agong rasmi kelab kuda lasak pertama Pulau Pinang

Agong rasmi kelab kuda lasak pertama Pulau Pinang


Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Tuanku Nur Zahirah (duduk, dua kiri) bersama orang kenamaan di dalam kereta api untuk ke puncak Bukit Bendera di Georgetown, semalam. - BERNAMA


GEORGETOWN 25 Jun - Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin hari ini merasmikan Kelab Kuda Lasak Al-Khamsa di Taman Perbandaran Pulau Pinang di sini.

Seri Paduka berangkat tiba di kelab itu pada pukul 9.10 pagi sebelum menyempurnakan majlis pemotongan pita sebagai tanda perasmian kelab itu.

Tuanku Mizan diiringi Yang Dipertua Negeri, Tun Abdul Rahman Abbas, Ketua Menteri, Lim Guan Eng dan presiden kelab itu A. Mutalib Ismail.

Seri Paduka kemudiannya meluangkan masa kira-kira sejam untuk melawat kandang kuda dan menyaksikan pertunjukan kuda di kelab itu, sebelum berangkat menyertai Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah menaiki kereta api ke puncak Bukit Bendera.

Turut menaiki kereta api bersama Seri Paduka berdua untuk menikmati pemandangan indah bandar raya Georgetown dan kawasan sekitarnya ialah Abdul Rahman serta isteri, Toh Puan Majimor Shariff, dan Guan Eng serta isteri, Betty Chew Gek Cheng.

Pasangan Diraja itu kemudian diraikan Yang Dipertua Negeri pada majlis santapan tengah hari di Seri Mutiara sebelum Seri Paduka berdua berangkat ke Terengganu petang ini.

Al-Khamsa, kelab kuda lasak pertama di negeri ini yang siap dibina baru-baru ini di kawasan seluas kira-kira 0.8 hektar, mampu menempatkan hingga 30 ekor kuda.

Mutalib berkata, beliau membelanjakan lebih RM600,000 untuk membina kelab itu, yang kini menempatkan 18 ekor kuda Arab dari Australia, Russia dan Poland.

"Saya menjunjung kasih atas perkenan baginda untuk merasmikan kelab ini dan berharap ia akan merangsang Pulau Pinang untuk melahirkan penunggang kuda lasak pertamanya untuk menyertai Sukan Malaysia," katanya kepada pemberita selepas upacara perasmian itu.

Beliau berkata, setakat ini, Pulau Pinang tidak mempunyai wakil untuk menyertai acara kejohanan kuda lasak pada sukan itu.

"Matlamat utama kami ialah untuk melahirkan penunggang kdua lasak dan semoga dalam tempoh dua tahun lagi, kami akan dapat melatih beberapa penunggang untuk menyertai kejohanan itu," katanya.

Mutalib berkata, kelab itu akan beroperasi sepenuhnya dua minggu lagi dan orang ramai, terutama kanak-kanak, dialu-alukan menyertainya. - BERNAMA

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan