Khamis, 30 Jun 2011

Berita Harian: Nasional

Berita Harian: Nasional


Tarikh pilihan raya tak ikut kehendak BERSIH

Posted: 30 Jun 2011 04:57 PM PDT

Nasional

NAJIB bersalaman dengan masyarakat Lundayeh pada  program Juara Rakyat 1Malaysia anjuran UMNO Bahagian Tenom di Pekan Kecil Kemabong, kira-kira 30km dari Tenom, semalam.

NAJIB bersalaman dengan masyarakat Lundayeh pada program Juara Rakyat 1Malaysia anjuran UMNO Bahagian Tenom di Pekan Kecil Kemabong, kira-kira 30km dari Tenom, semalam.

Senarai dikemuka hanya alasan adakan perhimpunan haram

SIPITANG: Datuk Seri Najib Razak menegaskan keputusan bila pilihan raya umum akan diadakan tidak tertakluk kepada tuntutan BERSIH yang mempunyai motif politik untuk menakluk Putrajaya dengan cara kotor.

Perdana Menteri berkata, senarai tuntutan dikemukakan BERSIH hanya alasan untuk mengadakan perhimpunan haram, dengan harapan ia memberi gambaran seolah-olah Barisan Nasional (BN) semakin kekurangan sokongan walaupun hakikat adalah sebaliknya. Najib berkata, kerajaannya yang dipilih rakyat memikul mandat mentadbir negara dengan jaminan keselamatan dan ketenteraman awam berdasarkan acuan sistem demokrasi berparlimen.

"Bagaimanapun, BERSIH berharap ada sesuatu berlaku (pada perhimpunan itu) supaya mereka boleh menuduh kerajaan sebagai zalim, bersikap kuku besi dan sebagainya.

"Itu tujuan sebenar mereka nak adakan perhimpunan. Selepas Pilihan Raya Umum (PRU) 2008 tak dengar pula dakwaan pilihan raya tak bersih, masa pembangkang menang pilihan raya kecil pun, tiada, tetapi apabila BN menang, baru timbul macam-macam dakwaan.

"Kita mahu mengelak kejadian yang menjerumuskan negara ke kancah konflik, huru-hara, kehilangan nyawa dan kerosakan harta benda," katanya pada sidang media selepas melancarkan Festival Gasing dan Tamu Besar (GATA) Sipitang serta merasmikan Esplanade Sipitang di sini, semalam. Hadir sama Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman.
Najib juga menegaskan jika mahu, beliau juga boleh mengerahkan tiga juta ahli UMNO untuk menentang habis-habisan golongan yang mahu mewujudkan kekacauan melalui demonstrasi jalanan.

"Kita (UMNO) ada tiga juta ahli, tidak termasuk parti komponen (Barisan Nasional).. tiga juta orang yang tunggu isyarat. Kalau semboyan dibunyikan, mereka juga akan berjuang habis-habisan... tetapi apakah itu cara yang bertanggungjawab," kata Perdana Menteri ketika berucap kepada kira-kira 15,000 hadirin yang menyambut kunjungan beliau di sini, semalam.

Perdana Menteri berkata, apa yang dikhuatirinya ialah perhimpunan haram boleh mencetuskan perubahan sikap serta-merta atau kesan 'mob psycho' di kalangan mereka yang menyertainya.

Ditanya sama ada Undang-Undang Darurat akan digunakan sebagai langkah terakhir mengawal keadaan, Perdana Menteri berkata, terpulang kepada polis.

Pada majlis itu, Najib turut mengumumkan peruntukan RM30 juta bagi membina Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sipitang.

Di KOTA KINABALU, ahli keluarga Bakar Boso dan kira-kira 200 penduduk Kampung Likas gembira dan terharu apabila Najib berkunjung ke rumah keluarga itu di Kampung Likas Lama di sini.

Gembira kerana menerima kehadiran pemimpin tertinggi negara dan terharu kedatangan Perdana Menteri mengimbas kenangan kunjungan ayahanda beliau yang juga Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak Hussein ke rumah keluarga itu, 46 tahun lalu, pada 1965.

Sementara itu, Najib berharap rakan laman sosial Facebook beliau dapat memberi cadangan mengenai apa yang mereka inginkan dalam bajet yang akan dibentangkan pada Oktober depan.

Sambil melahirkan rasa gembira bertemu dengan 100 rakan laman sosial dari Sabah buat pertama kali, Perdana Menteri berkata dengan cara itu beliau mendapat gambaran apa yang diinginkan oleh rakyat.

"Kerajaan sentiasa berhubung dengan rakyat agar dapat memahami isu rakyat yang perlu ditangani. Jika ada sesuatu perkara yang besar hendak disampaikan seperti dalam bajet negara nanti, saya pun ingin menerima cadangan daripada rakan laman sosial facebook yang boleh dipertimbangkan," katanya pada sesi 'Mari Berjumpa Mari Berhubung' dengan rakan laman sosial facebook dan twitter di Sabah, semalam.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Terharu terima kunjungan PM

Posted: 30 Jun 2011 04:48 PM PDT

Nasional

KOTA KINABALU: Keluarga Bakar Boso dan kira-kira 200 penduduk Kampung Likas gembira serta terharu menyambut Datuk Seri Najib Razak yang berkunjung ke rumah keluarga itu, di Kampung Likas Lama, di sini sempena lawatan kerja dua hari beliau ke Sabah, semalam.

Gembira kerana menerima kehadiran pemimpin tertinggi negara dan terharu berikutan kedatangan Perdana Menteri mengimbau kenangan kunjungan ayahanda beliau, bekas Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak Hussein, di rumah keluarga itu, 46 tahun lalu.

Pada 1965, Abdul Razak yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri, singgah di kampung berkenaan selepas lawatan ke Tuaran dan secara kebetulan berhenti di hadapan rumah Bakar yang ketika itu adalah Ketua Kampung atau Orang Tua pertama Kampung Likas. Ketika kunjungan yang tidak disangka-sangka itu Abdul Razak sempat bertanya masalah penduduk di kampung berkenaan dan meluluskan peruntukan RM25,000 untuk membina Masjid Jamek Kampung Likas seperti diminta ketua kampung dan penduduk.

Cucu Bakar, Asad Mantamin, berkata kunjungan Najib selepas 46 tahun lawatan ayahandanya memberi makna yang besar bukan saja kepada keluarga Bakar, malah amat dihargai penduduk Kampung Likas terutama warga tua yang pernah menyambut kedatangan ayahanda beliau.

"Walaupun datuk saya sudah tiada, saya dan seluruh ahli keluarga Bakar serta penduduk Kampung Likas bangga dan terharu menerima kedatangan Perdana Menteri kerana kunjungan beliau mengulangi peristiwa kunjungan ayahandanya di kampung ini pada 1965.

"Abdul Razak adalah Timbalan Perdana Menteri pertama yang berkunjung ke kampung ini dan kali ini anaknya pula adalah Perdana Menteri pertama berkunjung ke sini," katanya ketika ditemui Berita Harian, di rumah keluarga Bakar, di Kampung Likas, di sini, semalam.
Najib tiba di rumah Bakar kira-kira jam 4 petang dan meluangkan masa kira-kira setengah jam minum petang dengan ahli keluarga Bakar serta penduduk Kampung Likas.

Menyambut kedatangan Najib yang diiringi Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman ialah Ketua UMNO Sepanggar, Datuk Jumat Idris; Naib Ketua UMNO Sepanggar, Zaiton Mohd Kassim dan ahli keluarga Bakar.

Sejurus meninggalkan rumah Bakar, Najib yang ditemani Musa meneruskan program tinjauan mesra sambil minum petang di sebuah restoran di pekan Inanam, dekat sini dan meluangkan masa kira-kira sejam menemui hampir 5,000 rakyat di pekan itu.

Hadir sama pada program itu Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein; Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Shafie Apdal; Timbalan Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Inanam, Datuk Johnny Goh.

Ketika berucap pada program itu, Najib mengumumkan peruntukan RM2 juta membina dewan pekan Inanam dan menyatakan kesediaan mengkaji penyaluran peruntukan untuk projek menaik taraf jalan raya luar bandar di kawasan Inanam.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan