Sabtu, 9 April 2011

Malaysiakini :: Berita

Malaysiakini :: Berita


Kenyataan akhbar Idris Jala

Posted: 09 Apr 2011 06:38 AM PDT

Berikut adalah kenyataan media Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala tentang isu kitab Injil:

Kerajaan menegaskan bahawa penyelesaian 10-perkara telah berjaya membuka jalan bagi pelepasan 35,100 naskah Injil dalam Bahasa Malaysia yang disita di Pelabuhan Klang dan Kuching.

Dua pengimport/pemilik kitab Injil ialah Persatuan Injil Malaysia (BSM), pemilik 5,100 naskah kitab itu yang disita di Pelabuhan Klang dan Gideon, pengimport 30,000 naskah di Kuching.

Menurut Datuk Seri Mahmood Adam, Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, BSM telah mengambil 5,100 naskah kitab itu di Pelabuhan Klang.

Lee Min Choon, Presiden BSM berkata mereka menyambut baik penyelesaian 10 perkara.

Beliau berkata "BSM amat menghargai penyelesaian 10-perkara yang tidak hanya merupakan penerimaan perjanjian 2005, tetapi juga merangkumi perlindungan tambahan untuk memastikan bahawa insiden baru-baru ini yang mencetuskan pertikaian tidak berulang.

BSM juga begitu tersentuh dengan kerendahan hati kerajaan dalam mengakui kelemahan ketika pengendalian kitab Injil dalam Bahasa Malaysia dan Indonesia itu dan permohonan maafnya.

BSM, tanpa ragu-ragu, memaafkan.

BSM juga tidak mengikat Kerajaan dari sebarang kewajipan, undang-undang atau moral, untuk mengkompensasi BSM bagi 5,000 naskah Injil yang tidak boleh dijual dan menyerahkan perkara ini kepada kebijaksanaan Kerajaan.

Sebagai respons kepada penyelesaian 10-perkara, Gideon secara rasmi memberitahu Idris dan pegawai Kementerian Dalam Negeri bahawa mereka akan mengambil semua 30,000 naskah Injil yang disita di Kuching.

Beliau telah menulis meminta pegawai KDN untuk mengcop perkataan "dibatalkan oleh KDN" atas cap sedia ada pada kitab berkenaan.

Pejabat KDN sekarang sedang melakukan proses stamping semua 30,000 naskah dengan kata-kata "dibatalkan oleh KDN". Setelah ini dilakukan, Gideon akan mengambil naskah tersebut.

Idris bertemu dengan Persatuan Gereja Sarawak (ACS) di Kuching hari ini (9 April) untuk menjelaskan penyelesaian 10-perkara itu.

Dalam pertemuan tersebut, beliau menegaskan kepada kumpulan Kristian bahawa penyelesaian 10-perkara itu merupakan keputusan kolektif kabinet.

Beliau juga menyerahkan salinan arahan Ketua Setiausaha KDN memberitahu pegawai kementerian tentang keputusan Kerajaan yang perlu dipatuhi sepenuhnya.

Idris berkata dalam pertemuan itu beliau menyatakan, "Di Sarawak dan Sabah, tidak harus wujud masalah sama sekali. Tidak ada cop, tidak ada nombor siri. Kitab Injil boleh dicetak dan boleh diimport tanpa batasan apapun".

Datuk Seri Hishammuddin, Menteri Dalam Negeri berkata, "Ini adalah perkembangan yang positif. Saya menghargai sikap positif dan bertimbang rasa Persatuan Injil Malaysia dan Gideon dalam menangani hal ini... Saya ingin mengesahkan bahawa penyelesaian 10-perkara adalah keputusan kolektif kabinet".

- Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Isu kitab Injil: CCM tolak syor Putrajaya

Posted: 09 Apr 2011 05:57 AM PDT

Pemuda Majlis Gereja Malaysia (CCM) menolak 'formula 10 perkara' yang dibentangkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala untuk menyelesaikan kemelut kitab Injil bahasa Melayu.

Dalam satu kenyataan, badan itu menegaskan formula berkenaan, cuma penyelesaian 'tergesa-gesa' dan tidak menyelesaikan diskriminasi kerajaan persekutuan terhadap penganut Kristian negara ini.

NONEFormula itu juga didakwa tidak tepat kerana hanya menyentuh isu kitab yang menjadi kontroversi tetapi langsung tidak menyentuh isu pokok yakni penindasan golongan Kristian di negara ini.

Antara contoh penindasan yang diberikan dalam kenyataan itu adalah kegagalan kerajaan mengiktiraf penubuhan "kelab Kristian" di sekolah dan universiti serta kekangan kuasa pentadbiran sekolah mubaligh.

"Pemuda CCM kecewa dan sedih masyarakat Kristian hari ini secara terbuka dikutuk, diaibkan dan diprovokasi menerusi media arus perdana. Kerajaan juga dilihat menggalakkan pelbagai maklumat salah diletakkan di laman web rasmi kerajaan," petik kenyataan itu.

azlanSebagai contoh, badan itu merujuk kepada kegairahan mengaitkan agama Krisitian dengan perayaan Valentine dan tarian poco-poco.

Isu Alkitab menjadi kontroversi apabila Kementerian Dalam Negeri melarang pengedaran lebih 30 ribu naskah Injil bahasa Melayu di pelabuhan Kuching sejak Januari lalu. Sejumlah 5,000 naskah lagi pula ditahan di Pelabuhan Kelang.

Dua set undang-undang

Bagaimana menjelang pilihanraya negeri Sarawak, kerajaan bersetuju untuk membenarkan pengedaran dan penerbitan kitab Injil di Sabah dan Sarawak dan juga di Semenanjung tanpa sebarang kekangan berbanding sebelum.

Lebih 40 peratus penduduk Sarawak beragama Kristian.

azlanBagaimanapun kitab Injil di Semenanjung disyaratkan mempunyai cop tertera 'Untuk Penerbitan Kristian Sahaja' dengan lambang salib dicetak pada muka depannya manakala Sabah dan Sarawak dikecualikan daripada syarat itu.

Pemuda CCM dalam kenyataannya juga menolak dua set undang-undang yang berbeza berhubung penggunaan kitab Injil itu.

"Pemuda CCM berpendapat adalah merepek menghalang penganut Kristian Malaysia hak menggunakan bahasa kebangsaan bagi tujuan beribadat. Apatah lagi, rakyat bukan Melayu selalu dikritik kerana kononnya kurang setia bila tidak bercakap dalam bahasa Malaysia tetapi dalam kes ini, mereka dihalang membaca kitab dalam Bahasa Kebangsaan," kata badan itu.

[Baca berita penuh]

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen