Khamis, 7 April 2011

Berita Harian: Mutakhir

Berita Harian: Mutakhir


Kemenangan majoriti dua per tiga dalam jangkauan BN: Taib

Posted: 07 Apr 2011 03:22 AM PDT

Mutakhir

KANOWIT: Kemenangan dua pertiga majoriti dalam pilihan raya negeri Sarawak ke-10 masih dalam jangkauan Barisan Nasional (BN), kata Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, hari ini.

Beliau berkata, kemenangan itu boleh dicapai meskipun pilihan raya negeri pada 16 April ini menyaksikan paling ramai calon bertanding iaitu 213 calon, termasuk 41 calon bebas.

"Saya agak terkejut dan berasa hairan dengan jumlah calon yang besar kali ini," kata Taib ketika ditemui pemberita selepas majlis pemimpin bersama rakyat di Rh Jelani ak Daud, rumah panjang 66 pintu Nanga Lesih dekat sini. Turut hadir calon BN, Datuk Gramong Juna dan Alexander Vincent, masing-masing bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Machan dan Ngemah.

Taib berkata, parti pembangkang tidak mendapat apa-apa kelebihan dengan meletakkan lebih ramai calon kerana ia akan hanya memecahkan undi.

Katanya, BN mempunyai penyokong yang setia dan mereka tidak akan mudah terpengaruh untuk mengalih sokongan dan hanya pengundi atas pagar yang mahu mencuba memberikan peluang kepada calon selain BN.

Mengenai keputusan beberapa parti pembangkang yang bergantung kepada "calon bidan terjun" atau calon dari luar kawasan ditandingi, Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) itu berkata kemungkinan besar akhirnya hasrat mereka akan memakan diri.
"Kami dalam BN memilih calon berkualiti dari luar untuk bertanding hanya dengan keizinan dan sokongan masyarakat setempat," katanya.

Terdahulu, semasa berucap Taib berkata politik BN adalah untuk membawa pembangunan dan kemajuan kepada rakyat dan bukannya untuk menyebarkan pembohongan dan fitnah, serta melakukan serangan peribadi. - BERNAMA


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

8 pegawai Imigresen hadapi 83 pertuduhan suapan

Posted: 07 Apr 2011 03:18 AM PDT

Mutakhir

SHAH ALAM: Lapan pegawai Jabatan Imigresen yang bertugas di bahagian Perkapalan Pelabuhan Selatan, Pelabuhan Klang dekat sini, dihadapkan ke Mahkamah Sesyen hari ini atas 82 pertuduhan memperoleh suapan berjumlah RM122,140 sebagai upah bagi memudahkan kemasukan penumpang warga Indonesia ke Malaysia tanpa perlu mematuhi syarat, tahun lalu.

Bagaimanapun, Md Shahrizal Che Dan, 26, Nor Shahazlina Sulaiman, 25, Mohamad Izuwanshah Samsuri, 25, Mohamad Huzzail Ahmad, 31, Ahmad Zahed Abd Alim, 28, Mohd Hafiz Zakaria, 27, Mohd Khairul Haqimie Kamarudin, 26, dan Azmir Mahadi, 28, mengaku tidak bersalah.

Md Shahrizal, dari Sungai Udang, Klang yang berdepan 31 pertuduhan membabitkan nilai suapan RM51,760, didakwa melakukan kesalahan itu di empat cawangan Public Bank Pelabuhan Klang, bandar Klang, Taman Sentosa dan Taman Bukit Tinggi, antara 20 April dan 16 Jun tahun lalu. Rakannya, Nor Shahazlina dari Petaling Jaya, pula didakwa menerima suapan berjumlah RM2,900 pada 29 Ogos lepas, di Maybank Cawangan Pandamaran antara 10 malam hingga 12 tengah malam, 29 Ogos lalu.

Hakim Asmadi Hussain membenarkan Md Shahrizal diikat jamin sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin dan Nor Shahazlina RM6,000 serta menetapkan 5 Mei ini untuk sebutan semula kes.

Di mahkamah lain, Mohamad Izuwanshah, dari Kota Kemuning, yang berdepan 25 pertuduhan membabitkan RM31,690 didakwa melakukan perbuatan itu di CIMB Bank Cawangan Pelabuhan Klang dan Stesen Minyak Petronas, Jalan Pandangan, Klang antara 21 April hingga 17 Jun lalu.

Mohamad Huzzail dari Kepala Batas, Kedah, pula didakwa menerima suapan RM500 di depan sebuah di Persiaran Seraya, Taman Palm Grove, Klang, 25 September tahun lalu.
Hakim M Bakri Abdul Majid membenarkan Mohamad Izuwanshah diikat jamin sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin dan Mohamad Huzzail RM4,000 serta menetapkan 27 April ini untuk sebutan kes bagi membolehkan tertuduh melantik peguam.

Di depan Hakim Mat Ghani Abdullah pula, Ahmad Zahed didakwa melakukan 12 kesalahan menerima rasuah berjumlah RM13,590 di Maybank Cawangan Bukit Tinggi dan Pelabuhan Klang antara 26 Julai dan 28 Ogos tahun lalu.

Mohd Hafiz, dari Pelabuhan Klang, didakwa melakukan empat kesalahan menerima suapan membabitkan RM8,640 di CIMB Bank Cawangan Pelabuhan Klang, Eon Bank Cawangan Pelabuhan Klang dan Kuarters Imigresen di Pandamaran, Klang antara 25 Sept dan 30 September tahun lalu.

Di mahkamah sama, Mohd Khairul Haqimie dari Sungai Buloh didakwa melakukan tiga kesalahan membabitkan RM7,350 di Maybank Cawangan Bukit Tinggi dan Restoran Moden Simpang Kudrat, Klang, antara 28 Ogos dan 28 September tahun lalu.

Seorang lagi pegawai Imigresen, Azmir dari Melaka, didakwa melakukan enam kesalahan membabitkan nilai suapan RM5,710 di Affin Bank Cawangan Pelabuhan Klang dan Stesen Minyak Shell Pelabuhan Klang, antara 15 dan 22 Ogos tahun lalu.

Ahmad Zahed dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak RM6,000 dengan seorang penjamin manakala Mohd Hafiz, Mohd Khairul Haqimie dan Azmir RM5,000.

Mat Ghani menetapkan esok untuk sebutan semula kes bagi keempat-empat tertuduh.

Kelapan-lapan tertuduh didakwa mengikut Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24 akta sama yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Akhbar sebelum ini melaporkan terdapat anggota dan pegawai Imigresen di Jeti Penumpang Pulau Ketam, Pelabuhan Klang menerima sogokan sehingga RM60,000 sebulan, menyebabkan pintu masuk negara mudah dibolosi pendatang tanpa izin dari Indonesia. - BERNAMA


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen