Khamis, 27 September 2012

Berita Harian: Mutakhir

Berita Harian: Mutakhir


Najib dipuji berhubung pendirian filem anti-Islam

Posted: 27 Sep 2012 12:33 AM PDT

KUALA LUMPUR: The Wall Street Journal (WSJ) memuji kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang menyeru supaya umat Islam bertindak secara aman dan tidak memilih keganasan sebagai respons terhadap filem anti-Islam dan juga karikatur yang memfitnah dan menghina Nabi Muhammad S.A.W.

Dalam satu artikel, WSJ menyebut bahawa rusuhan di dunia Islam baru-baru ini menunjukkan bahawa perkataan boleh menimbulkan huru hara apabila diucapkan oleh mereka yang berkuasa bagi menghasut kepada keganasan.

"Nasihat Najib bagi meredakan kemarahan umat Islam yang meluap-luap berhubung perkara itu supaya mereka bertindak balas terhadap provokasi dengan bantahan secara aman adalah dialu-alukan," kata pendapat itu.
Menurut pendapat itu penolakan Perdana Menteri Malaysia terhadap ekstremisme berbeza dengan apa yang digambarkan oleh pendapat itu sebagai "retorik beracun" yang datang daripada beberapa ibu negara umat Islam bulan lalu.

Artikel WSJ merujuk kepada entri dalam blog Najib pada 20 September berhubung filem 'Innocence of Muslims' dan karikatur yang diterbitkan oleh majalah Perancis 'Charlie Hebdo' yang mencetuskan bantahan ganas di seluruh dunia.

Najib meminta umat Islam supaya terus bertindak secara aman dan bukannya berpaling kepada keganasan sebagai satu cara untuk menunjukkan rasa tidak puas hati.

WSJ memetik pemimpin Malaysia itu sebagai berkata bahawa "Kini, kita seharusnya meningkatkan lagi penghormatan, toleransi dan persefahaman antara satu sama lain agar kita dapat hidup dalam keadaan yang aman dan damai".
Menurut pendapat itu: "Sementara mengatakan filem dan karikatur itu adalah penghinaan kepada umat Islam', Najib berkata bahawa mereka mungkin tidak melanggar undang-undang dunia Barat."

Dalam entri blog 1Malaysia, Najib menulis bahawa "penghasilan video itu menyinggung perasaan dan memang dikutuk oleh pemimpin-pemimpin di seluruh dunia."

Pemimpin Malaysia itu terus dengan pemerhatian ini: "Charlie Hebdo mungkin tidak melanggar undang-undang Perancis dalam mencetak karikatur itu, namun kita pertikaikan etikanya dalam membuat sesuatu keputusan dan menimbulkan provokasi lebih-lebih lagi pada masa kini yang keadaannya telah sedia genting."

Artikel WSJ itu juga memuji atas usaha Najib menjemput negara-negara lain tanpa mengira bangsa dan agama untuk menyertai usahanya dalam pelaksanaan Pergerakan Kesederhanaan Global yang diumumkan pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu.

Pendapat itu juga menyebut bahawa Perdana Menteri Britain David Cameron dan Setiausaha Negara Amerika Syarikat Hillary Clinton menyokong konsep itu.

WSJ berpendapat bahawa usaha Malaysia untuk mengiklankan kesederhanaan agama adalah selaras dengan usahanya untuk mengintegrasikan negara itu dalam ekonomi dunia.

"Ia adalah satu daripada dua negara Islam (satu lagi adalah Brunei) yang berunding bagi menyertai Perkongsian Trans Pasifik yang diterajui Amerika, yang menurut satu kaji selidik akan meningkatkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia sebanyak 2.7 peratus," kata pendapat itu. - BERNAMA

Pencawang TNB terbakar, 5,000 premis 'bergelap'

Posted: 27 Sep 2012 12:20 AM PDT

GEORGETOWN: Lebih 5,000 kediaman dan pusat perniagaan di kawasan Air Itam di sini, terputus bekalan elektrik akibat kebakaran di pencawang masuk utama Tenaga Nasional Berhad (TNB) Paya Terubong, di Jalan Thein Teik, di sini hari ini.

Pengurus Besar TNB Pulau Pinang, S Mohandass, berkata kebakaran yang berlaku pada pukul 11.50 pagi itu mengakibatkan suis dan kabel pencawang berkenaan rosak.

Kawasan yang terjejas ialah kawasan Air Itam, Kampung Baru, Jalan Thein Teik, Padang Tembak dan Farlim, katanya ketika dihubungi Bernama di sini.
Beliau berkata bagaimanapun hingga pukul 2.15 petang ini, TNB berjaya memulihkan bekalan ke lebih 75 peratus kawasan terlibat.

"Bekalan elektrik ke sebahagian lagi kawasan dijangka pulih sepenuhnya selewat-lewatnya 4 petang ini.

"Kerja-kerja baik pulih sedang dijalankan... punca dan kerugian masih dalam siasatan," katanya.

Katanya kebakaran itu merupakan kejadian kedua berlaku di pencawang berkenaan bagaimanapun melibatkan suis yang berbeza.
"Pada Mac lalu, TNB peruntukkan RM3.5 juta bagi menukar 14 buah 'switchgear' di pencawang berkenaan berikutan berlaku kerosakan akibat kebakaran dan hari ini ia (kebakaran) melibatkan suis serta kabel lain, kerosakan tidak seteruk yang lalu," katanya.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Paya Terubong, J Ambrasan berkata pihaknya menerima panggilan pada 11.54 pagi dan tiba di tempat kejadian empat minit kemudian.

Katanya bomba mengambil masa 10 minit untuk memadamkan kebakaran dengan menggunakan serbuk kering dan kebakaran dapat dikawal dalam masa sejam.
"Secara kasar kita dapati kebakaran itu di tempat suis dan siasatan lanjut sedang dijalankan," katanya.

Sementara itu jurucakap Perbadanan Bukit Bendera berkata gangguan bekalan elektrik tersebut tidak menjejaskan perkhidmatan sistem kereta api Bukit Bendera yang beroperasi seperti biasa. - BERNAMA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan