Selasa, 15 Mac 2011

Berita Harian: Mutakhir

Berita Harian: Mutakhir


Hassan Skodeng lepas tanpa bebas tuduhan komen palsu

Posted: 15 Mar 2011 03:41 AM PDT

Mutakhir

PETALING JAYA: Blogger Hassan Skodeng atau nama sebenarnya Irwan Abdul Rahman dilepaskan tanpa dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen hari ini terhadap tuduhan membuat dan memula penghantaran komen palsu berhubung artikel 'TNB to sue WWF over Earth Hour' dalam blognya di internet.

Hakim Hayatul Akmal Abdul Aziz membuat keputusan itu selepas pihak pendakwaan memberitahu mahkamah bahawa Jabatan Peguam Negara bersetuju menarik balik pendakwaan dalam kes itu.

Timbalan Pendakwa Raya Badius Zaman Ahmad berkata representasi oleh pihak pembelaan pada 23 Sept tahun lepas kepada jabatan itu telah diterima pada 22 Februari lalu. Irwan, 36, yang juga editor eksekutif ruangan Lifestyle & Entertainment akhbar The Malay Mail, didakwa membuat dan memula komen palsu itu dalam laman blog http://nose4news.wordpress.com dengan niat hendak menyakiti hati orang lain.

Artikel itu ditulis dalam bentuk berita berdasarkan "satu sidang akhbar palsu" oleh Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Berhad Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh yang kononnya menyatakan bahawa syarikat itu akan menyaman Dana Hidupan Liar Sedunia (WWF) berhubung kempen Earth Hour.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu antara 6 dan 7 petang 25 Mac tahun lepas di pejabat akhbar itu di B-3A-01,02 & 03, Dataran 3 Dua, No 2, Jalan 19/1 di sini.

Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) yang memperuntukkan hukuman denda sehingga RM50,000 atau penjara tidak melebihi setahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.
Pendakwaan dibantu Zainulnahar Zakaria manakala Irwan diwakili peguam bela Datuk Jahaberdeen Mohamaed Yunoos. - BERNAMA


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pasangan kekasih dipenjara 18 tahun kerana miliki syabu

Posted: 15 Mar 2011 03:15 AM PDT

Mutakhir

SHAH ALAM: Seorang wanita warga China menangis teresak-esak di Mahkamah Tinggi di sini hari ini selepas dia dijatuhi hukuman penjara 18 tahun kerana memiliki dadah jenis syabu seberat 54.1 gram, dua tahun lalu.

Fan Ting Ting, 25, kelihatan terkejut dan terus menangis selepas jurubahasa mahkamah menerangkan tempoh hukuman penjara yang diputuskan oleh Hakim Datuk Wira Mohtarudin Baki terhadapnya.

Dalam prosiding sama, Mohtarudin turut menjatuhkan hukuman penjara 18 tahun dan 10 sebatan terhadap teman lelaki Fan, Koo Ming Keung, 39, warga Hong Kong kerana melakukan kesalahan sama. Mahkamah memerintahkan pasangan kekasih itu yang berada di Malaysia sejak Januari 2009, menjalani hukuman berkuat kuasa dari tarikh mereka ditangkap pada 7 Mac 2009.

Koo, seorang ahli perniagaan dilihat memeluk dan memujuk Fan yang berterusan menangis kerana tidak berpuas hati dengan tempoh hukuman penjara itu.

Kedua-dua tertuduh didakwa melakukan kesalahan tersebut di No. 25, Jalan Pekaka 8/10, Seksyen 8, Kota Damansara dekat sini, kira-kira 5.30 pagi pada 7 Mac 2009.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan dihukum mengikut Seksyen 39 A (2) Akta yang memperuntukkan hukuman penjara minimum lima tahun dan maksimum seumur hidup dan sekurang-kurangnya 10 kali sebatan.
Sebelum ini, mereka dibicarakan atas tuduhan mengedar mengikut Seksyen 39B akta sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Bagaimanapun, ketika akhir kes pembelaan, Mohtarudin memutuskan untuk meminda pertuduhan mereka kepada memiliki mengikut Seksyen 12 (2) selepas mendapati tiada bukti untuk mengaitkan mereka dengan kesalahan mengedar.

Beliau berkata, walaupun terdapat perkakas memproses dadah ditemui di dalam rumah sewa pasangan kekasih itu, mahkamah mendapati tiada keterangan lain yang boleh membuktikan bahawa kedua-dua tertuduh terlibat dalam pembuatan dadah itu.

"Mahkamah bagaimanapun mendapati kedua-dua tertuduh dengan niat bersama telah menyewa rumah itu (tempat kejadian) dan mempunyai kawalan eksklusif ke atas dadah itu. Justeru, kedua-dua tertuduh didapati bersalah di bawah Seksyen 12 (2) iaitu bagi kesalahan memiliki (dadah)," katanya.

Terdahulu, sebelum hukuman dijatuhkan Koo memberitahu mahkamah bahawa mereka berdua tidak tahu langsung mengenai kewujudan dadah itu.

"Kami betul-betul tidak tahu apa-apa dan teman wanita saya (Fan) hanya datang mencari saya semasa kejadian. Kami hanya berniaga sahaja dan kami betul-betul tidak bersalah. Ibu teman wanita saya telah masuk hospital kerana kes ini," katanya melalui jurubahasa mahkamah.

"Ejen yang sewakan rumah kepada kedua-dua tertuduh dalam keterangannya memaklumkan bahawa Koo telah menandatangani perjanjian sewa rumah dan nombor kad pengenalan Koo tertera di bawah perjanjian itu," kata Mohtarudin.

Sepanjang perbicaraan itu, seramai 15 saksi pendakwaan dipanggil memberi keterangan sementara pembelaan mengemukakan tiga orang saksi.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Rosidah Abu Bakar sementara kedua-dua tertuduh diwakili peguam Mak Kah Keong yang menyebut bagi pihak peguam Gooi Soon Seng. - BERNAMA


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen