Rabu, 9 Mac 2011

Utusan Online - Politik

Utusan Online - Politik


Jangan jadikan hari konvokesyen pentas politik

Posted:

Jangan jadikan hari konvokesyen pentas politik

Jangan jadikan hari konvokesyen pentas politik


Mohd. Shafie Apdal menyampaikan diploma kepada graduan, Muhammad Zharif Mohd. Yusof sambil diperhati oleh Rosli Mat Hassan di Kuala Lumpur, semalam. - BERNAMA


KUALA LUMPUR 9 Mac - Hari konvokesyen tidak seharusnya dijadikan pentas untuk berpolitik sebaliknya hari tersebut perlu menjadi upacara yang mulia bagi meraikan kejayaan anak bangsa negara ini dalam pelajaran.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, graduan yang baru menamatkan pelajaran seharusnya dibimbing supaya pemikiran dan hala tuju mereka akan terus diberi tumpuan ke arah menguasai ilmu pengetahuan sebanyak mungkin.

"Itulah hikmahnya bila diturunkan ayat pertama Iqra' yang membawa maksud 'bacalah'. Bacalah itu bermakna bukan hanya membaca al-Quran tetapi turut membaca dalam mencari ilmu pengetahuan supaya ia ada kemuliaan kepada setiap umat manusia.

"Kalau kita gagal menguasai ilmu pengetahuan, maknanya kita akan gagal mengharungi segala cabaran di dunia. Saya lihat adalah tidak bertepatan kita menggunakan hari konvokesyen sebagai gelanggang untuk kita menguar-uarkan kepentingan politik kita," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Majlis Konvokesyen untuk Program Ijazah Berkembar Jepun (JAD) kerjasama antara Yayasan Pelajaran Mara (YPM) dan Universiti Selangor di sini, hari ini.

Hadir sama Canselor Universiti Selangor, Tan Sri Raja Arshad Tun Uda; Pengerusi YPM, Datuk Rosli Mat Hassan dan wakil Duta Jepun, Koici Ito.

Mohd. Shafie mengulas ucapan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada majlis konvokesyen itu yang mana isi kandungan didakwa mempunyai unsur politik.

Abdul Khalid dalam ucapannya yang dibacakan oleh Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Selangor, Dr. Halimah Ali berkata, lihat sahaja perbuatan rasuah dan penyalahgunaan kuasa di kalangan pemimpin dan orang berkedudukan terus berleluasa.

Projek bernilai jutaan ringgit katanya, masih hanya diberikan kepada rakan dan keluarga serta penyalahgunaan harta awam yang berleluasa dalam kalangan pemimpin parti dan ketua-ketua jabatan misalnya masih berlaku semasa pilihan raya.

Menteri Besar Selangor itu turut berkata, pemberian bantuan ketika banjir pun nampaknya berbeza-beza menurut fahaman politik dan banyak lagi perbuatan ketidakadilan serta kebatilan yang sedang menular dalam masyarakat Malaysia.

Abdul Khalid juga berkata, Parti Liberal Demokratik (LDP) yang sudah 54 tahun berkuasa di Jepun juga dipinggirkan oleh rakyatnya dalam Pilihan Raya 2009, mengapa terjadi demikian, tunggu perubahan yang bakal berlaku di Malaysia.

Mengulas lanjut, Mohd. Shafie yang kecewa dengan kandungan ucapan Abdul Khalid itu berkata, kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor tidak seharusnya menjadikan hari konvokesyen sebagai pentas untuk mereka berpolitik.

"Jangan kita adun dan cemari hari konvokesyen dengan ideologi yang boleh merosakkan bukan hanya pemikiran setiap graduan bahkan juga proses kejayaan untuk mereka terus cemerlang dalam pelajaran.

"Perkara ini tidak pernah berlaku dalam setiap upacara konvokesyen sebelum ini, di Universiti Kuala Lumpur (UniKL) saya selaku Naib Canselor pun tidak pernah sentuh soal politik," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tidak boleh gabung secara rasmi

Posted:

Tidak boleh gabung secara rasmi

Tidak boleh gabung secara rasmi

Oleh ZULKIFLI JALIL
pengarang@utusan.com.my

PUTRAJAYA 9 Mac - Pakatan pembangkang tidak boleh membentuk satu gabungan rasmi kerana tidak memenuhi syarat tujuh anggota yang ditetapkan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS).

Pakatan itu yang dikenali sebagai 'pakatan rakyat' ketika ini dianggotai Pas, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.

Pendaftar ROS, Datuk Abdul Rahman Othman berkata, beliau tidak tahu-menahu jika ada tanggapan atau kenyataan sebelum ini menyebut pakatan pembangkang boleh membentuk satu gabungan parti walaupun hanya ada tiga anggota.

Beliau juga menolak dakwaan Pendaftar ROS sebelum ini, Datuk Md. Alias Kalil bahawa pakatan itu boleh mendaftar sebagai sebuah parti gabungan kerana syarat tujuh anggota yang digariskan tidak terpakai bagi parti politik.

"Undang-undang cakap syarat nak wujudkan sebuah pertubuhan ialah perlu ada tujuh anggota.

"Jika ada andaian seperti itu (cukup dengan tiga anggota), dikhuatiri nanti akan timbul kekeliruan dan banyak orang tafsirkan macam-macam ke arah kita (ROS), dalam hal ini biar mahkamah putuskan.

"Bagaimanapun sama ada ROS sudah menerima permohonan rasmi daripada pakatan pembangkang untuk menubuhkan gabungan rasmi, itu saya tidak pasti, kena semak dulu. Tapi syarat yang ditetapkan oleh undang-undang ialah kena ada tujuh anggota, barulah boleh tubuh pertubuhan," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Beliau ditanya tentang gesaan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada 4 Mac lalu supaya parti-parti dalam pakatan pembangkang mengusahakan dengan serius rancangan mereka untuk membentuk gabungan rasmi seperti Barisan Nasional (BN).

Ini bagi mengelakkan masalah kepada SPR dan polis pada setiap kali pilihan raya kecil kerana Pas, PKR dan DAP tidak dibenarkan untuk menaikkan bendera dan sepanduk bagi tujuan kempen. Ini adalah juga disebabkan tidak berdaftar sebagai satu gabungan di peringkat nasional.

Md. Alias dalam kenyataan ROS sebelum ini menjelaskan, pakatan pembangkang boleh mendaftar sebagai sebuah parti gabungan kerana syarat tujuh anggota yang digariskan tidak terpakai bagi parti politik.

Syarat itu hanya terpakai untuk pertubuhan tidak berstatus kebangsaan yang ingin menjadi pertubuhan kebangsaan sedangkan parti politik sudah berstatus nasional.

Kali terakhir pembangkang membuat kenyataan berhubung gabungan secara rasmi itu ialah pada tahun lepas oleh sekretariat yang ditubuhkan khusus untuk merangka dan meneliti soal penggabungan.

Ketika itu salah seorang anggota sekretariat memaklumkan bahawa pakatan itu sedang meneliti dan dalam tahap akhir merangka draf mengenai penggabungannya sebagai sebuah parti di peringkat nasional.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen