Sabtu, 19 Mac 2011

The Malaysian Insider :: Bahasa

The Malaysian Insider :: Bahasa


SU Agung PKR dakwa menteri belum beri lampu hijau luluskan Pakatan

Posted: 18 Mar 2011 08:32 PM PDT

KUALA LUMPUR, 19 Mac — Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR) Saifuddin Nasution Ismail mendakwa permohonan pendaftaran Pakatan Rakyat masih belum menjadi kenyataan kerana berhadapan dengan halangan di peringkat Kementerian Dalam Negeri, bukannya Pendaftar Pertubuhan (RoS).

Beliau berkata sebenarnya Pakatan Rakyat sudah mendapat kelulusan peringkat RoS tetapi dipercayai terhalang kerana Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein (gambar) belum memberikan lampu hijau.

"RoS telah meluluskan permohonan Pakatan Rakyat, malah pegawai RoS juga telah memaklumkan kepada saya mengenai kelulusan itu.

"Tapi apa yang menjadi halangan adalah apabila menteri (Hishammuddin) tidak mahu tandangan permohonan kita... RoS dah luluskan tapi menteri tidak," katanya kepada The Malaysian Insider.

Tambah Saifuddin, kelulusan khas Menteri Dalam Negeri bagi mana-mana permohonan pertubuhan termasuk Pakatan Rakyat.

"Di peringkat RoS kelulusan memang sudah dibuat, tapi perlu mendapatkan kelulusan khas menteri. "Kita memang sudah membuat (permohonan) pendaftaran tetapi terperangkap dengan kerenah birokrasi," katanya.

Permohonan mendaftarkan Pakatan Rakyat, yang menjadi satu badan yang formal selepas pilihan raya umum ke-12 Mac 2008, dikemukakan kepada RoS awal tahun lalu.

Ditanya mengenai syarat tujuh anggota yang digariskan RoS, Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang berkata, ia bukan halangan bagi Pakatan Rakyat.

Selain itu, jelas Saifuddin, pihaknya tidak pernah dimaklumkan mengenai syarat tujuh anggota itu namun beliau percaya ia bukan syarat utama yang ditetapkan.

"RoS kata (dalam media) pendaftaran tak boleh sebab tak cukup (anggota) tapi kita tidak pernah dimaklumkan secara rasmi mengenai halangan itu, sebaliknya hanya tahu melalui media.

"Saya percaya tujuh anggota itu bukan syarat utama, ia bukan halangan dan saya percaya ia boleh dibawa berbincang sebab itu saya tak fikir ia halangan utama," katanya.

Pakatan Rakyat kini mempunyai empat anggota iaitu PAS, PKR, DAP dan Parti Nasional Sarawak.

Sebelum ini, RoS dalam kenyataan menjelaskan Pakatan Rakyat boleh mendaftar sebagai sebuah parti gabungan kerana syarat tujuh anggota yang digariskan tidak terpakai bagi parti politik.

Syarat itu hanya terpakai untuk pertubuhan tidak berstatus kebangsaan yang ingin menjadi pertubuhan kebangsaan sedangkan parti politik sudah berstatus nasional.

Kali terakhir Pakatan Rakyat membuat kenyataan berhubung gabungan secara rasmi itu adalah pada tahun lepas oleh sekretariat yang ditubuhkan khusus untuk merangka dan meneliti soal penggabungan itu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) turut menasihati PAS, PKR dan DAP supaya mendaftarkan Pakatan Rakyat bagi membolehkan ketiga-tiga parti itu menggunakan logo yang sama pada pilihan raya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tsunami Jepun: Lelaki berusia 20-an ditemui selepas sembilan hari

Posted: 18 Mar 2011 08:20 PM PDT

Sedutan siaran TV NHK menunjukkan seorang lelaki, yang didakwa diselamatkan, dibawa keluar untuk dihantar ke hospital pagi tadi tetapi laporan itu didapati tidak betul. — Foto ihsan msnbc/NHK

TOKYO, 19 Mac — "Keajaiban tsunami" seorang lelaki berusia 20-an, yang dikatakan diselamatkan selepas sembilan hari dilanda gempa bumi dan tsunami, yang turut menarik perhatian dunia awal pagi tadi, berakhir dengan gara-gara laporan media yang tidak tepat.

Media Jepun menarik balik berita mendakwa seorang lelaki diselamatkan daripada timbunan kemusnahan beberapa jam kemudian, sekali gus menafikan harapan untuk menyaksikan "keajaiban tsunami" yang melanda Jepun 11 Mac lalu.

Sebaliknya, lelaki itu berada di pusat perlindungan sementara dan hanya kembali ke rumahnya tengah hari semalam, di mana dia dikesan berada dengan mengenakan selimut.

"Dia berada di rumah perlindungan sejak hari gempa bumi dan tsunami melanda kawasan timur laut pada 11 Mac dan kembali ke rumahnya di Kesennuma, Miyagi tengah hari semalam untuk membersihkan rumahnya," lapor agensi berita Kyodo.

Terdahulu, laporan media menyebut seorang mangsa tragedi gempa bumi dan tsunami paling buruk dalam sejarah 140 tahun Jepun diselamatkan hari ini - sembilan hari selepas bencana berganda itu.

Laporan NHK hari ini berkata, pasukan mencari dan menyelamat tentera menemui pemuda itu dalam rumanhnya di bandar raya Kesennuma, Miyagi.

Miyagi merupakan antara kawasan paling teruk dilanda gempa bumi dan tsunami setinggi 10 meter hujung minggu lalu.

"Saya temui seorang lelaki yang mengenakan selimut. Secara fizikal dia terlalu lemah," kata seorang anggota penyelamat kepada NHK.

Lelaki berusia 20-an itu kemudian dibawa ke hospital dan keadaannya tidak diketahui dengan segera.

Hampir 17,000 disahkan terbunuh atau hilang dalam tragedi itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen