Khamis, 10 Mac 2011

Utusan Online - Muka Hadapan

Utusan Online - Muka Hadapan


Tambahan RM4b subsidi minyak

Posted:

Tambahan RM4b subsidi minyak

Tambahan RM4b subsidi minyak

Oleh RAJA SYAHRIR ABU BAKAR dan SARAH NADLIN ROHIM
pengarang@utusan.com.my


Najib Tun Razak (tiga dari kiri) mendengar taklimat yang disampaikan oleh Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz (kanan) pada majlis Taklimat Lembaga Pengarah kepada Perdana Menteri di Bank Negara, Kuala Lumpur, semalam.


KUALA LUMPUR 9 Mac – Kerajaan dijangka menambah RM4 bilion lagi untuk subsidi minyak tahun ini sekiranya harga pasaran minyak mentah global kekal tinggi melepasi paras AS$100 (RM302) setong.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, tambahan tersebut terpaksa dibuat sekiranya negara tidak menyelaraskan semula harga minyak petrol (RON95) dan diesel.

"Kita terpaksa menambah RM4 bilion lagi daripada RM10 bilion yang diperuntukkan sebelum ini. Kita juga perlu mengkaji semula kadar inflasi dalam negara dan akan cuba meringankan beban rakyat selagi mampu.

"Kerajaan komited dalam merasionalkan subsidi secara berperingkat dalam jangka panjang bagi mengurangkan beban rakyat berpendapatan sederhana dan rendah. Beberapa langkah akan diambil dalam masa terdekat ini," katanya.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata demikian pada sidang akhbar selepas menghadiri taklimat Lembaga Pengarah Bank Negara Malaysia di sini hari ini.

Sementara itu, kata beliau, kerajaan amat komited untuk mengekalkan unjuran pertumbuhan ekonomi negara pada paras enam peratus pada tahun ini walaupun bakal berhadapan beberapa cabaran.

Menurutnya, antara cabaran itu termasuk pertumbuhan ekonomi global yang lebih perlahan berbanding 2010, pengurangan permintaan eksport Malaysia terutama ke atas produk pembuatan dan peningkatan harga minyak mentah global serta komoditi.

"Peningkatan harga minyak mentah dan komoditi akan mengakibatkan pertumbuhan ekonomi Malaysia dan dunia bergerak perlahan. Kerajaan akan pantau perkembangan ini dengan sangat teliti dan akan mengambil apa jua langkah yang perlu.

"Antara langkah yang akan kerajaan ambil seperti menggerakkan projek-projek di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) serta memastikan permintaan domestik terus berada pada tahap yang kukuh," jelas beliau.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Saiful dakwa dada diramas – Dr. Razuin

Posted:

Saiful dakwa dada diramas – Dr. Razuin

Saiful dakwa dada diramas – Dr. Razuin

Oleh AMIRUDDIN HARUN dan SUWARNI MOKHTAR
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 9 Mac – Mohd. Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu seorang pakar patologi forensik bahawa terdapat cubaan seks oral tetapi dia enggan melakukannya.

Dalam kejadian pada 26 Jun 2008 yang berlaku selama kira-kira 30 minit itu, bekas pembantu peribadi Ketua Pembangkang berkenaan juga mengakui berlakunya penetrasi dan ejakulasi selain mendakwa dadanya diramas oleh Anwar.

Dr. Razuin Rahimi (gambar) yang kini bertugas di Hospital Sungai Buloh memberitahu, perkara tersebut dimaklumkan kepadanya semasa beliau mengambil latar belakang kejadian itu daripada Mohd. Saiful Bukhari.

''Pada dasarnya, dia memberitahu saya tentang kejadian yang berlaku pada 26 Jun 2008 bahawa dia telah dipanggil oleh Anwar dan walaupun tidak merelakannya tetapi ia tetap berlaku.

''Saya tanya tentang perhubungan jenis tersebut dan daripada pemeriksaan sama ada berlaku penetrasi, seks oral dan cecair pelincir digunakan,'' kata saksi pendakwa ke-23 itu semasa pemeriksaan utama oleh Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden di Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

Razuin yang bertugas di Hospital Kuala Lumpur (HKL) semasa kejadian terdahulunya menyatakan, Mohd. Saiful Bukhari memberitahu kejadian itu berlaku tanpa kerelaannya.

MOHD. YUSOF (MY): Ada berlaku penetrasi?

RAZUIN RAHIMI(RR): Ya.

MY: Ada berlaku ejakulasi?

RR: Ya.

MY: Ada cecair pelincir digunakan?

RR: Ya.

MY: Selepas itu?

RR: Selepas itu, dia memberitahu Datuk Seri Anwar meramas dadanya. Kejadian berlaku kira-kira setengah jam.

MY: Ada berlaku seks oral?

RR: Mengikut Mohd. Saiful Bukhari, ada cubaan tetapi tidak berlaku.

MY: Apa maksud tidak berlaku?

RR: Menurut Mohd. Saiful, dia telah diminta untuk melakukan seks oral tetapi dia menolaknya.

Razuin, 37, memberitahu, temu bualnya dengan Mohd. Saiful Bukhari berlangsung selama 20 minit sehingga pukul 9 malam.

Terdahulu, saksi itu memberitahu, pada 28 Jun 2008, beliau yang berada di rumah ketika itu telah menerima panggilan telefon pada pukul 3.30 petang dan 7.30 malam daripada pegawai perubatan Jabatan Kecemasan HKL berhubung dakwaan kes liwat membabitkan seorang ahli politik yang dikenali ramai di negara ini.

Jelasnya, semasa menerima panggilan telefon pada pukul 3.30 petang, beliau telah menasihatkan kakitangan terbabit agar meminta pengadu membuat laporan polis.

Menurutnya, beliau kemudian memaklumkan perkara itu kepada doktor pakar yang bertugas ketika itu, Dr. Siew Sheue Feng yang kemudian memintanya datang ke hospital.

Razuin berkata, dia tiba di Pusat Sehenti Khidmat Krisis (OSCC), Jabatan Kecemasan HKL kira-kira pukul 8.30 malam dan menemui pegawai penyiasat, Supritendan Judy Blacious Pereira yang kemudian memberi taklimat kepadanya mengenai kes itu.

Menurutnya, Judy kemudian memperkenalkan Mohd. Saiful Bukhari kepadanya dan beliau memberitahu pegawai penyiasat tersebut bahawa beliau ingin mengambil latar belakang kejadian daripada mangsa di OSCC.

Selepas selesai mengambil latar belakang kejadian, kata Ruzain, Sheue Feng datang bersama pakar bedah, Dr. Mohd. Razali Ibrahim dan pakar unit kecemasan, Dr. Khairul Nizam Hassan.

Menurutnya, beliau kemudian memberi taklimat pula kepada ketiga-tiga doktor tersebut dan memaklumkan mengenai borang protokol perubatan (pro-forma) sebelum ketiga-tiga doktor berkenaan menemu bual pemuda itu sekali lagi.

Ujarnya, tiada perbezaan tentang butiran kejadian yang diberitahu oleh Mohd. Saiful Bukhari kepadanya dengan yang diberitahu kepada doktor-doktor terbabit sebelum mereka menjalankan pemeriksaan fizikal ke atas mangsa.

''Peranan saya adalah untuk membantu Dr. Siew dalam mengambil nota dan latar belakang kejadian termasuk hasil pemeriksaan fizikal tersebut,'' katanya.

Razuin memberitahu, pada awalnya beliau mengisi beberapa maklumat di tiga muka surat pada borang pro-forma itu tetapi setelah Sheue Feng menyatakan borang tersebut tidak sesuai digunakan dalam kes tersebut, beliau bertukar menggunakan kertas kosong.

Berdasarkan borang pro-forma tersebut, katanya, beliau ada membulatkan kepada jawapan 'Tidak' mengikut apa yang diberitahu oleh Mohd. Saiful Bukhari bagi soalan sama ada paksaan/keganasan dilakukan.

Menurutnya, dia membulatkan jawapan 'Ya' bagi soalan berkaitan mangsa ada melawan kerana Mohd. Saiful memberitahu bahawa dia tidak rela dan badannya menjadi kejang.

Saksi itu turut menjelaskan beliau menyatakan 'cubaan rektal' pada borang pro-forma memandangkan beliau tidak pasti sekiranya kemasukan (penetrasi) berlaku sehingga ke rektum.

''Saya diberitahu berlakunya liwat (anal intercourse). Bagaimanapun rektum (bahagian akhir usus besar) terletak di atas anus (dubur) dan perkataan yang tercatat adalah mengelirukan kerana saya tidak tahu sekiranya penetrasi sampai sehingga ke rektum,'' katanya.

MY: Bagaimana pula mengenai ejakulasi?

RR: Menurut Mohd. Saiful, dia (Anwar) ejakulasi di dalam anus.

MY: Cubaan rektal (rektal attempted)?

RR: Ya.

MY: (Ruangan) Apa yang digunakan, adakah (berlaku) penetrasi penuh?

RR: Ya.

Katanya, beliau tidak menyatakan tentang penggunaan cecair pelincir dalam borang pro-forma kerana borang itu sebenarnya adalah bagi pemeriksaan mangsa rogol.

Menjelaskan lebih lanjut perkara itu semasa pemeriksaan balas peguam Karpal Singh, Razuin bersetuju bahawa untuk sampai ke rektum, ia harus melalui anus, sama seperti yang berlaku dalam kes liwat.

Ujar beliau lagi, meskipun penetrasi tidak sampai ke kawasan rektal (bahagian antara anus dan rektum), ia tetap merupakan kejadian liwat.

Karpal Singh (KS): Kamu kata 'Cubaan rektal', ada berlaku sebarang pendarahan?

RR: Ya.

KS: Pada 26 Jun, ada pendarahan atau tidak?

RR: Mengikut (Mohd.) Saiful, pendarahan pada kali pertama dan kedua.

Mohd. Yusof kemudian mencelah bahawa pihaknya tidak mahu jawapan tersebut direkodkan tetapi Karpal bertegas hendak meneruskan soalan berkenaan.

''Kamu (Mohd. Yusof) tidak mahu (keterangan tersebut) tetapi mereka (pembelaan) inginkannya,'' kata Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah.

KS: Awak nyatakan ada pendarahan pada borang?

RR: Ya.

KS: Bila awak isi borang?

RR: Saya isi pada 28 (Jun)

KS: Jadi, ada pendarahan pada 26 Jun?

RR: Tidak.

KS: Tapi ada direkodkan ada pendarahan pada 28 Jun?

RR: Ya.

Perbicaraan bersambung esok.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Bayar ansuran 2 kereta pengawal Anwar

Posted:

Bayar ansuran 2 kereta pengawal Anwar

Bayar ansuran 2 kereta pengawal Anwar

Oleh SAIFULIZAM MOHAMAD
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 9 Mac - Dewan Rakyat hari ini gamat dengan pendedahan N. Gobalakrishnan (Bebas-Padang Serai) apabila diberitahu yang beliau membayar ansuran bulanan untuk dua buah kereta bagi kegunaan pengawal peribadi Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata, kesanggupannya untuk membayar ansuran bulanan dua kereta terbabit kira-kira RM2,000 sebulan adalah mahu memastikan keselamatan individu yang terlalu bercita-cita untuk menjadi Perdana Menteri itu terjamin.

Sehingga kini, katanya, ansuran dua kereta itu masih dibayar olehnya tetapi beliau telah mengambil salah satu kereta tersebut selepas pejabat Ketua Pembangkang gagal mengambil tindakan sewajarnya.

''Untuk membayar pembantu peribadi saya perlu bayar sebanyak RM2,000 namun saya korbankan demi untuk membayar (dua) kereta pengawal peribadi bakal Perdana Menteri kita supaya beliau selamat.

''Saya percaya Ahli Parlimen PKR yang lain seperti Indera Mahkota dan Merbok tidak melakukan (seperti apa yang saya lakukan)," katanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat, hari ini.

Gobalakrishnan berkata, hakikatnya Anwar dan pemimpin-pemimpin PKR tertentu hidup dalam keadaan mewah dan mereka mempunyai pembantu-pembantu peribadi setaraf dengan kedudukan masing-masing.

Beliau berkata, itulah realiti yang terpaksa dilalui sepanjang berada di dalam PKR.

''Sekarang saya bebas. Setiap hari saya tidak perlu turun untuk berceramah. Saya tidak perlu memfitnah seperti yang dibawa oleh Machang (Saifuddin Nasution) di Dewan Rakyat semalam. Saya ada masa untuk buat teks," katanya.

Sementara itu, ketika menjawab celahan Datuk Ibrahim Ali (Bebas-Pasir Mas), beliau berkata, penglibatannya di dalam arena politik bukan disebabkan jawatan.

''Sejak saya berada di dalam MIC dan kemudian keluar MIC sertai pula PKR bukan disebabkan jawatan.

''Saya ikhlas berjuang untuk rakyat dan saya tidak ada apa-apa niat. Saya juga pernah menjadi pekebun sayur di Cameron Highlands pada tahun 2004 sehingga Machang mengakui kehebatan saya mengusahakan kebun sayur," ujarnya.

Beliau sempat mendedahkan tindakan Saifuddin meninggalkan PKR pada satu masa dahulu kerana tidak dapat menerima kedudukan Azmin di sisi Anwar pada akhir ucapannya sebelum diminta duduk oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Dalam pada itu, beliau diberikan ucapan tahniah terutama daripada penyokong-penyokong kerajaan atas keputusannnya keluar PKR dan menjadi Ahli Parlimen Bebas bermula persidangan kali ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen