Jumaat, 11 Mac 2011

Utusan Online - Rencana

Utusan Online - Rencana


Masa untuk lawan habis-habisan

Posted:

Masa untuk lawan habis-habisan

Masa untuk lawan habis-habisan

Oleh SAIFUL HAIZAN HASAM
saiful.hasam@utusan.com.my


Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud (tengah) bersemangat mengibarkan bendera Barisan Nasional (BN) pada majlis Konvensyen BN di Kuching.Turut kelihatan adalah pemimpin parti kompenan, dari Presiden Parti Rakyat Sarawak, James Jemut Masing; Presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP),George Chan Hong Nam; Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri Alfred Jabu dan Presiden Parti Progresif Demokratik Sarawak ( SPDP ), William Mawan Ikom. - utusan/ AMIR HAFIZ ABD RAHMAN


Genap seminggu yang lalu, Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud menghadiri Konvensyen Barisan Nasional (BN) Sarawak 2011 dengan mood yang cukup ceria.

Penampilannya juga bergaya. Jika 5,300 pemimpin dan perwakilan BN yang berkampung sehari di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) memakai kemeja biru parti dengan seluar berwarna gelap, Abdul Taib pula tampil serba biru, baik kemeja, seluar mahupun tali pinggangnya.

Bahasa badan Pengerusi BN negeri itu cukup menarik untuk diamati, bendera kecil BN dikibarnya bersungguh-sungguh mengikut rentak beberapa lagu rasmi yang berkumandang sebelum majlis dimulakan.

Ucaptamanya selama 55 minit pula 'berapi-api', umpama seorang jeneral yang meniupkan semangat perjuangan kepada kepada tentera yang bakal bertempur di medan perang.

Intonasi ucapan beliau agak tinggi terutama sewaktu meneriakkan frasa "lawan habis-habisan".

Beliau mengambil peluang untuk mengingatkan jentera BN supaya tidak lagi bertahan menghadapi fitnah pembangkang yang bertujuan membakar sentimen rakyat sewaktu BN mengamalkan politik realiti.

"Kenapa kita (BN) mesti bertahan terhadap propaganda yang dilancarkan pembangkang? Sedangkan selama ini BN telah membawa banyak perubahan kepada negara khususnya Sarawak.

"Jadi saya minta semua ahli BN untuk lawan habis-habisan pihak pembangkang kali ini," tegasnya.

Ucapan beliau ditafsir banyak pihak sebagai paluan gendang perang BN telah dibunyikan dan parti itu kini berada pada tahap terbaik untuk mengharung pilihan raya negeri pada bila-bila masa.

Di atas kertas, BN negeri yang diterajui, Abdul Taib langsung tidak bermasalah untuk mempertahankan kuasa malah beliau dalam perutusan sempena sambutan Tahun Baru Cina baru-baru ini turut menyatakan keyakinan itu.

"BN tanpa ada niat untuk bercakap besar mempunyai keyakinan membentuk kerajaan negeri baru pastinya dengan majoriti dua per tiga," katanya.

Bagaimanapun dalam perutusan yang sama, beliau mengakui sedikit risau dengan sikap pengundi di kawasan bandar yang menyokong pembangkang untuk membentak dan mengkritik kerajaan.

Kerisauan itu mempunyai kaitan dengan kemerosotan prestasi Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) yang tewas di lapan daripada 19 kerusi majoriti Cina pada pilihan raya negeri yang lalu.

Lantaran itulah, Abdul Taib dilihat cukup 'sibuk' menghadiri majlis sambutan Tahun Baru Cina di seluruh negeri, adakalanya melebihi satu majlis dalam masa sehari untuk menyatakan pandangannya mengenai sokongan orang Cina kepada BN.

Komitmen itu cukup terserlah sehingga beliau tidak menyertai lawatan kerja Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ke Limbang dan Miri pada bulan lalu semata-mata untuk menghadiri majlis sambutan Tahun Baru Cina.

Dalam satu majlis anjuran Persekutuan Persatuan-Persatuan Cina Bahagian Kuching dan Samarahan umpamanya, beliau mengingatkan orang Cina mengenai kepentingan mempunyai perwakilan yang kuat untuk bersuara dalam kerajaan BN.

"Adalah penting untuk masyarakat Cina memikirkan apa yang dapat dilakukan bagi memastikan kaum Cina kekal bersatu padu dan perpaduan itu dipupuk oleh pemimpin yang berfikiran baik tidak kira muka baru atau lama.

"Masa depan kaum Cina di Malaysia amat baik jika dibandingkan dengan negara lain.

"Adalah amat menyedihkan bagi saya memikirkan kemungkinan yang kita tidak ada kepimpinan Cina yang bagus, kuat dan pintar dalam BN," tegasnya.

Justeru, pada pilihan raya negeri kali ini, Abdul Taib mempunyai tugas yang besar iaitu memulihkan semula maruah BN Sarawak yang tercalar dengan peralihan sokongan kaum Cina kepada pembangkang.

Kerana itulah, beliau yang ditemui pemberita selepas Konvensyen BN itu memberitahu komponen BN yang terdiri daripada Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) dan Parti Rakyat Sarawak (PRS) akan memberikan bantuan kepada SUPP untuk mengembalikan sokongan orang Cina.

Satu lagi aspek yang menarik untuk diperhalusi ialah keyakinan Abdul Taib terhadap pemimpin muda untuk membangunkan negeri sebagaimana yang dinyatakan beliau sewaktu menyampaikan ucapan penggulungan Konvensyen BN yang berlangsung secara tertutup.

Menurut Naib Pengerusi BN negeri, Datuk Abang Johari Tun Openg, Abdul Taib dalam ucapannya berkata Sarawak selamat di tangan pemimpin muda kerana mereka adalah kesinambungan perjuangan membangunkan Sarawak sebagai negeri maju menjelang 2030.

"Pemimpin pelapis khasnya mereka yang berusia 40 tahun ke bawah perlu menyiapkan diri mereka untuk meneruskan usaha yang dikatakan Ketua Menteri kita," kata Abang Johari.

Pesanan itu amat bermakna, lebih-lebih lagi Abdul Taib sendiri pernah menyatakan pilihan raya negeri kali ini mungkin yang terakhir baginya.

"Mungkin saya bertanding dalam pilihan raya negeri akan datang untuk kali yang terakhir disebabkan usia semakin meningkat. Saya sangat menghargai sokongan rakyat di sini," katanya sewaktu berucap di Balingian yang merupakan kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang diwakilinya, baru-baru ini.

Sebelum itu, Abdul Taib telah membuat kenyataan bahawa beliau dan Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri Alfred Jabu Numpang bersedia untuk berundur sekiranya ada pemimpin yang benar-benar berkaliber, bijak dan berpendidikan.

"Jika ada mereka yang ingin menggantikan kami...kami mahu tapi kami tidak akan melepaskan kuasa jika tiada jaminan seseorang itu baik atau pintar untuk memberikan pembangunan kepada rakyat Sarawak," katanya.

Pastinya, sebagai Ketua Menteri hampir 30 tahun, Abdul Taib tidak akan membiarkan pengundurannya kelak merencatkan pembangunan negeri atau merosakkan perpaduan parti komponen BN.

Dan pilihan raya negeri kali ini adalah medan terbaik untuk beliau mengembalikan sepenuhnya kekuatan BN Sarawak sewaktu parti pembangkang masih belum memuktamadkan pembahagian kerusi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

KL bandar raya selamat

Posted:

KL bandar raya selamat

KL bandar raya selamat


Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Zulkifli Abdullah mengedarkan kad penilaian khidmat pelanggan kepada pengunjung di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi.SEBAGAI bandar raya berstatus ibu negara, Kuala Lumpur menjadi tumpuan segala jenis manusia yang datang dari dalam dan luar negara sama ada untuk mencari rezeki, menimba ilmu atau sekadar melancong.

Bandar metropolitan ini juga menjadi tumpuan segala aktiviti sama ada baik atau buruk termasuk kegiatan jenayah. Keadaan ini secara tidak langsung memberi tekanan dan cabaran kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam melaksanakan tugas menjaga keselamatan awam.

Sempena Peringatan Hari Polis Ke-204 yang akan disambut pada 25 Mac ini, wartawan Utusan Malaysia, ANGELINA SINYANG berkesempatan menemubual Ketua Polis Kuala Lumpur, DATUK ZULKIFLI ABDULLAH untuk mengetahui tahap keselamatan dan inisiatif diambil oleh pasukan keselamatan itu untuk mencapai matlamat menjadikan Kuala Lumpur bandar raya selamat.

UTUSAN: Sejauh manakah PDRM khususnya Polis Kuala Lumpur melaksanakan usaha untuk menjamin keselamatan dan ketenteraman di ibu negara?

ZULKIFLI: Tahun lalu, jenayah indeks direkodkan di Kuala Lumpur menurun hampir 19 peratus berbanding 19.3 peratus pada 2009, manakala jenayah jalanan menurun 38 peratus.

Apabila saya dilantik sebagai Ketua Polis pada akhir tahun 2010, saya melihat semula bagaimanakah kita boleh memantapkan lagi usaha untuk mengurangkan kadar jenayah bagi memastikan masyarakat berasa selamat untuk tinggal di sini.

Menerusi Pelan Strategik 2011, kita percaya inisiatif-inisiatif diambil boleh menurunkan lagi kadar jenayah di Kuala Lumpur dan pada masa sama boleh meningkat atau mengurangkan rasa takut masyarakat terhadap jenayah.

Antara yang kita hendak beri penekanan dalam perkara ini ialah memastikan kehadiran polis dan menggalakkan mereka menyertai program Rakan Cop.

Selain itu, kita juga menggunakan khidmat bantuan Pasukan Gerakan Am (PGA), pasukan sukarelawan polis yang terdiri daripada Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) untuk membantu tugas rondaan jenayah.

Yang kedua, kita juga memerlukan risikan atau maklumat lebih tinggi dengan menggalakkan masyarakat menjadi 'mata dan telinga' kepada polis.

Sebagai contoh, kita memanfaatkan keahlian Rakan Cop yang melebihi 90,000 orang di Kuala Lumpur untuk menjadi pemberi maklumat.

Ketiga, kita bekerjasama dengan agensi-agensi lain seperti Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk membincangkan kerjasama memerangi jenayah.

Apakah bentuk cabaran yang dihadapi oleh Datuk dan pegawai-pegawai polis dalam melaksanakan tugas kepolisan di Kuala Lumpur?. Bagaimana pula dengan trend jenayah di Kuala Lumpur berbanding tempat Datuk bertugas sebelum ini?

Bagi saya, Kuala Lumpur ibarat magnet atau dengan kata lain, umpama madu yang menjadi tumpuan lebah.

Maknanya, ramai orang suka datang ke Kuala Lumpur termasuk pelancong asing yang mungkin mempunyai niat tidak baik dan ada juga pelajar.

Satu cabaran kepada polis adalah kemasukan warga asing yang pada masa sama mengambil kesempatan melakukan jenayah terhadap pelancong dan rakyat tempatan.

Cabaran timbul apabila tidak mudah bagi kita untuk mengesan penjenayah dari negara-negara lain.

Apabila ini berlaku, kita memerlukan bantuan daripada pihak kedutaan negara terlibat untuk mendapatkan maklum balas dan jurubahasa bagi membantu kita apabila membuat tangkapan terhadap warga asing yang melakukan jenayah.

Kita juga berdepan dengan cabaran masa yang terlalu pendek kerana pelancong yang menjadi mangsa samun akan balik ke negaranya. Bagaimanakah kita mahu menyelesaikan kes itu sebelum mangsa kembali?.

Di Kuala Lumpur, pada 27 Februari lalu, berlaku perhimpunan haram. Ini bukan sekali perarakan atau perhimpunan haram diadakan di ibu negara kerana banyak agensi atau pertubuhan yang jika tidak puas hati akan datang ke Kuala Lumpur untuk menghantar memorandum.

Bila ini berlaku, Kuala Lumpur mengalami kesesakan teruk, berlaku ancaman keselamatan dan sebagainya.

Semasa saya di Perak dulu, perkara ini berlaku bermusim tetapi di Kuala Lumpur, ia tiada musim.

Di manakah kedudukan Kuala Lumpur sebagai sebuah bandar raya selamat didiami dan dikunjungi oleh pelancong seluruh dunia?

Ini satu soalan yang tidak mudah saya jawab secara spesifik kerana jika kita lihat garis panduan digunakan oleh pihak antarabangsa, ia banyak bergantung kepada keadaan kehidupan di negara tersebut.

Pada saya, hendak menentukan status Kuala Lumpur selamat atau sebaliknya, boleh dilihat kepada jumlah kehadiran pelancong datang ke sini.

Setiap tahun, kita dapati jumlah pelancong dari negara Timur Tengah, Eropah dan Asia ke Kuala Lumpur bertambah.

Bagi saya, pertambahan jumlah pelancong ini adalah penanda aras bahawa Kuala Lumpur merupakan bandar yang selamat.

Sebagai sebuah bandar raya berstatus ibu negara, Kuala Lumpur menjadi laluan keluar masuk orang luar termasuk kumpulan penjenayah atau sindiket terancang khususnya pengedar dadah sehingga ada menganggap Kuala Lumpur sebagai pusat transit dadah serantau. Bagaimanakah Datuk melihat trend ini?

Masalah dadah adalah satu perkara yang kita pandang serius.

Kalau dilihat dari segi tangkapan dan rampasan dadah di Kuala Lumpur sejak tahun lepas sehingga kini, ia terus menunjukkan peningkatan.

Saya tidak mengatakan Kuala Lumpur sebagai bandar transit dadah tetapi menerima hakikat bahawa di kawasan Asia, memang terdapat usaha menjadi wilayah kita sebagai transit dadah.

Begitu juga usaha ke arah menjadikan Kuala Lumpur sebagai bandar transit dadah, ia memang ada tetapi tindakan diambil polis setakat ini, berjaya mematah atau melumpuhkan usaha tersebut.

Saya percaya kerjasama antara Jabatan Siasatan Narkotik (JSJN) Kuala Lumpur dan Bukit Aman menumpaskan sindiket pengedaran dadah antarabangsa telah berjaya menutup laluan mengedar dadah ke ibu negara.

Sempena Peringatan Hari Polis Ke-204 yang akan disambut tidak lama lagi, apakah visi dan misi Datuk?

Saya sebagai pegawai polis dan penjawat awam, apa yang dilakukan di sini, tidak lari dari visi dan misi PDRM.

Visi PDRM adalah sebagai agensi peneraju dalam menjadikan Malaysia sebuah negara selamat, aman dan sejahtera.

Misi PDRM pula ialah menyediakan perkhidmatan profesional dan berkualiti dalam melindungi negara dan menjamin persekitaran selamat bagi Malaysia.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen