Selasa, 28 Mei 2013

Utusan Online - Politik

Utusan Online - Politik


Ia hanya Anwar Spring - Zahid

Posted: 28 May 2013 10:59 AM PDT

Oleh TERMIZI CHE ANUAR
pengarang@utusan.com.my

Ahmad Zahid Hamidi

KUALA LUMPUR 28 Mei - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan siri perhimpunan haram anjuran pakatan pembangkang bagi membantah keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) sebagai Anwar Spring dan bukannya Malaysia Spring seperti yang didakwa sesetengah pihak.

Beliau sehubungan itu menasihatkan semua pihak supaya menerima keputusan pilihan raya lalu dan tidak lagi menyertai sebarang perhimpunan haram yang membantah keputusan PRU-13.

Beliau menegaskan, beberapa pemimpin pakatan pembangkang seperti Pengerusi DAP, Karpal Singh; Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali serta Pas sendiri sudah menerima keputusan itu dan menolak perhimpunan jalanan yang sedang digerakkan oleh aktivis-aktivis propembangkang.

"Saya tidak perlu memberikan amaran tetapi cuma menasihatkan mereka supaya jangan lakukan provokasi kepada pihak polis dengan menggunakan kaedah Arab Spring, Bulldozer Revolution atau Colour Revolution yang acuannya dari luar negara untuk diaplikasikan di dalam negara kita.

"Ramai yang katakan ini adalah Malaysia Spring, tetapi sebenarnya adalah Anwar Spring sebab beliau (Datuk Seri Anwar Ibrahim) yang mahu menonjolkan diri.

"Saya fikir ini Anwar Spring. Biarlah dia jadi 'spring' kerana tidak dapat menerima hakikat bahawa pembangkang hanya menang 89 kerusi Parlimen berbanding Barisan Nasional (BN) 133 kerusi pada pilihan raya lalu," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas mengadakan lawatan kerja ke ibu pejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Ahmad Zahid berkata, perhimpunan haram itu sengaja dilakukan sebagai provokasi terhadap pasukan polis serta menarik perhatian media asing.

"Mereka tahu Akta Perhimpunan Aman tetapi masih cuba menunjukkan kepada dunia, Malaysia tidak aman dan sebagainya. Walaupun perhimpunan itu dibolehkan tetapi perlu dilakukan dengan beradab dan rasional," ujarnya.

Sementara itu, ditanya tentang hukuman serta denda bagi kesalahan di bawah Akta Perhimpunan Aman beliau menegaskan, pihaknya cuma melaksanakan apa yang telah diluluskan Parlimen.

"Jika ada yang mencadangkan hukuman itu patut ditambah, kami sebagai pelaksana amat berterima kasih dengan cadangan tersebut," jelasnya.

Pas Kelantan tolak Arab Spring

Posted: 28 May 2013 10:59 AM PDT

KOTA BHARU 28 Mei - Pas Kelantan senada dengan beberapa pemimpin utama parti itu menolak sebarang usaha yang cuba dilakukan oleh pihak tertentu untuk mengambil alih kerajaan dengan cara kekerasan dan melalui demonstrasi jalanan.

Timbalan Pesuruhjaya III Pas Kelantan, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, pihaknya menyedari bahawa menurunkan kerajaan dengan menggunakan kaedah 'Arab Spring' tidak memberikan sebarang faedah malah ia akan menghancurkan negara ini.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Besar berkata, pendirian tersebut adalah selari dengan pandangan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang telah menjelaskan perkara tersebut lebih awal lagi.

"Kita tidak bersetuju dengan cara 'Arab Spring' turun ke jalan raya dan menggunakan kekerasan kerana ia tidak sesuai dengan negara ini malah ia akan memberikan banyak keburukan kepada negara.

"Kita boleh tunggu tiga tahun lagi kerana kita menjangkakan pilihan raya akan diadakan dalam tempoh tiga tahun lagi, tidak ada masalah, kita menyokong penuh demokrasi dan pertukaran kerajaan perlu dilakukan melalui proses demokrasi," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai siri perhimpunan haram yang diadakan oleh pakatan pembangkang dan diketuai oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak Pilihan Raya Umum Ke-13 berakhir kira-kira tiga minggu lalu.

Hari ini, Utusan Malaysia melaporkan Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr. Haron Din turut menolak perhimpunan haram yang dianjurkan oleh pakatan pembangkang sekiranya didapati boleh membawa masalah, kemusnahan serta mencetuskan huru-hara kepada negara.

Mohd. Amar bagaimanapun menjelaskan pihaknya tidak menghalang mana-mana pihak untuk mengadakan perhimpunan bagi meluahkan rasa tidak puas hati terhadap Suruhanjaya Pilhan Raya (SPR) berhubung PRU-13 lalu.

"Masalah penyelewengan dan salah laku, kita memang bersama tidak bersetuju dan menentang kelemahan SPR, ini adalah pendirian kita bersama (dalam pakatan pembangkang).

"Di sini ada dua isu, isu apakah kita patut turun ke jalan raya adalah isu yang berbeza. Pendirian Pas Pusat pun tidak bersetuju kalau menjatuhkan kerajaan kekerasan dan melanggar undang-undang, pendirian DAP pun sama dalam isu ini," katanya.

Sementara itu, beliau berkata, pihaknya telah menyerahkan kepada pasukan peguam untuk memfailkan petisyen pilihan raya sekurang-kurangnya di empat kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Air Lanas, Kok Lanas, Selising dan Dabong.

"Secara umumnya kita akan melihat kepada kawasan yang kalah dengan majoriti kurang daripada 1,000 undi dan mempunyai bukti-bukti yang kukuh seperti membeli undi bagi membuat petisyen pilihan raya.

"Minggu depan akan ada mesyuarat politik Pas Kelantan, kita akan lihat bagaimana keadaannya selepas mendapat nasihat daripada peguam dan dirujuk kepada Pas Pusat," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan