Selasa, 21 Mei 2013

Utusan Online - Politik

Utusan Online - Politik


Spring bukan cara Pas, Islam

Posted: 21 May 2013 10:54 AM PDT

Oleh RADHUAN HUSSAIN
pengarang@utusan.com.my

Harun Taib

KUALA TERENGGANU 21 Mei - Pas akan selamanya berpegang kepada prinsip demokrasi dan tidak sekali-kali membabitkan diri untuk menjatuhkan kerajaan dengan cara kekerasan dan di luar perundangan semata-mata tidak puas hati dengan keputusan pilihan raya.

Ketua Dewan Ulama, Datuk Harun Taib berkata, sudah lama Pas memilih prinsip demokrasi sekali gus menolak kekerasan untuk mencapai kemenangan termasuk dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) lalu yang menentukan jatuh bangun sesebuah parti.

Beliau memberitahu, segala undang-undang yang berkaitan perlu dipatuhi dan sebarang tindakan yang boleh mencetuskan keadaan tidak diingini dan huru-hara, bukan pegangan dan pendirian Pas.

"Memang sudah lama, sejak dulu lagi hingga sekarang Pas pilih demokrasi dan perkara ini kekal menjadi pegangan kita (Pas), mungkin sampai bila-bila.

"Bagi Pas, amalan demokrasi adalah yang sebaik-baiknya, bukan bertindak mengikut emosi sehingga berlaku huru-hara. Dalam Islam juga tak mahu berlaku huru-hara.

"Biarlah semuanya dalam keadaan aman damai untuk kesejahteraan rakyat. Perlu ingat, Pas tak suka buat huru-hara," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Harun diminta mengulas niat pembangkang mencetuskan huru-hara bagi menggulingkan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang dipilih secara sah oleh rakyat pada 5 Mei lalu semakin jelas selepas melakukan beberapa siri demonstrasi selain merancang demonstrasi lain pada masa depan.

Kelmarin, Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob dalam Facebooknya berkata, pihaknya berpegang teguh bahawa demokrasi merupakan jalan terbaik untuk menukar kerajaan di negara ini.

Susulan itu, semalam, Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas, Nik Mohd. Abduh Nik Abdul Aziz juga menolak usaha kumpulan propembangkang untuk menjatuhkan Kerajaan Persekutuan yang dipilih oleh rakyat secara sah dengan demonstrasi di jalanan.

Nik Mohd. Abduh turut menyifatkan tindakan tersebut sebagai gopoh sambil mengajak orang ramai memikirkan kemenangan melalui kesabaran, bukannya melalui ledakan di jalan raya.

Dalam pada itu, Harun selanjutnya berkata, mana-mana pihak tidak wajar mempersoalkan prinsip demokrasi yang dipegang oleh Pas sejak sekian lama dan parti itu akan sentiasa menggalakkan 'jalan damai' demi kesejahteraan rakyat.

Ditanya mengenai tindakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tetap meneruskan siri perhimpunan itu, Harun walau bagaimanapun berkata: "Itu saya tak tahu, itu soal dia (Anwar)".

Dewan Pemuda Pas tolak politik ganas

Posted: 21 May 2013 10:54 AM PDT

Nasrudin Hassan

KUALA LUMPUR 21 Mei - Dewan Pemuda Pas menolak perhimpunan jalanan yang sedang digerakkan oleh aktivis-aktivis propembangkang bagi memprotes keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13.

Ketuanya, Nasrudin Hassan menegaskan, pihaknya menolak keganasan serta suasana huru-hara dan kacau-bilau di dalam negara ini.

Menurut beliau, Dewan Pemuda Pas mengambil pendirian itu kerana mereka menyayangi negara dan seluruh rakyat.

"Kami berjuang untuk masa depan agama, negara dan rakyat.

"Kami tidak akan turun ke jalan raya untuk mencetus keganasan dan keresahan rakyat sebagaimana yang telah ditegaskan Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas, Nik Mohd. Abduh Nik Abdul Aziz semalam," katanya menerusi laman Facebook beliau hari ini.

Nik Mohd. Abduh dalam kenyataan menerusi laman Facebooknya semalam menyifatkan cubaan menggulingkan kerajaan menerusi kaedah spring atau 'ledakan di jalan raya' sebagai perbuatan gopoh.

Sebaliknya, Nik Mohd. Abduh mengajak golongan muda agar insaf kerana semangat berkobar-kobar tidak boleh meminggirkan sifat sabar dalam memburu kemenangan.

Seruan Nik Mohd. Abduh itu mengundang pelbagai reaksi daripada para pengikutnya di Facebook, malah salah seorang daripadanya yang menggunakan identiti Jean Francoise menggelarkan Ahli Parlimen Parlimen Pasir Mas itu sebagai 'bebal'.

Bagi mengulas lanjut, Nik Mohd. Abduh dalam kenyataan di laman Facebooknya hari ini berkata, beliau menyokong perhimpunan aman, namun usaha itu memerlukan persetujuan rasmi kesemua parti dalam pakatan pembangkang dan pemantauan rapi.

"Takut provokasi tak terkawal oleh musuh pakatan pembangkang yang sentiasa mahu mengotorkan reputasi pakatan yang cintakan keamanan dan kesejahteraan hidup," ujarnya.

Beliau turut menasihatkan pengikut-pengikutnya di Facebook membaca pesanan yang dimuatkan dalam kenyataannya semalam berulang kali kerana mengandungi nasihat yang bagus.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan