Khamis, 24 Februari 2011

The Malaysian Insider :: Bahasa

The Malaysian Insider :: Bahasa


Muhyiddin ucap takziah kepada keluarga Ilani Isahak

Posted: 24 Feb 2011 01:28 AM PST

KUALA LUMPUR, 24 Feb — Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan Datuk Ilani Isahak, yang meninggal dunia hari ini akibat barah payu dara, sebagai pemimpin yang banyak menyumbang ke arah mempromosikan persefahaman dan keharmonian antara agama.

Timbalan Perdana Menteri bersama isterinya Puan Sri Norainee Abdul Rahman mengucapkan takziah kepada keluarga Illani, yang merupakan Pengerusi Jawatankuasa Mempromosikan Persefahaman dan Keharmonian Antara Agama.

"Tentunya pengalamannya sebagai bekas wakil rakyat Kota Baru telah dimanfaatkan sepenuhnya dalam menerajui jawatankuasa persefahaman dan keharmonian antara agama itu.

"Kami berharap anggota keluarga Datuk Illani tabah menghadapi kehilangan insan tersayang dan mendoakan agar Allah SWT mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham dan dihimpunkan bersama golongan orang-orang yang soleh," kata Muhyiddin dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Illani, 58, meninggal dunia pada 6 pagi di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia akibat barah payu dara yang dialaminya sejak lima tahun lepas. — Bernama

 

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Teguran Nik Aziz persoal Islam saya tuduhan serius, kata Mahathir

Posted: 24 Feb 2011 12:21 AM PST

KUALA LUMPUR, 24 Feb – Tun Dr Mahathir Mohamad bertanya Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berapa banyak bukti yang Murysidul Am PAS itu perlukan untuk mendakwa beliau dan Umno adalah "kafir."

Malah pada masa yang sama Dr Mahathir berkata tindakan Nik Aziz menidakkan keislamannya juga "satu tuduhan amat serius."

"Apa lagi bukti yang dikehendaki oleh Nik Aziz yang dia telah mengkafir saya dan Umno kerana kami nasionalis yang tidak sokong PAS," kata bekas perdana menteri dalam tulisan terbaru blognya hari ini.

Tulisan Dr Mahathir (gambar) itu menjawab kenyataan Nik Aziz bertanya apa bukti dia mengkafir Umno baru-baru ini.

"Kepada soalannya, dia sendiri menjawab, "tolak agama ambil nasionalis, apa nama kerja ini. Jadi nasionalis Umno didakwa oleh Nik Aziz menolak agama. Dan, dia bertanya, 'apa nama kerja ini'."

"Tolak agama bermakna kafir. Jadi Nik Aziz tuduh Umno kafir," katanya lagi.

Kata Dr Mahathir, Nik Aziz menuduh beliau "fikir agama ini sembahyang, puasa, nikah kahwin, tengok anak bulan, itu sahaja agama saya."

"Memang pun bagi saya semua ini adalah sebahagian daripada ajaran agama Islam. Apa dianya yang saya tolak berkenaan agama dengan menjadi seorang nasionalis? Ini tidak diterangkan," kata beliau lagi.

"Tetapi sebelumnya dia mendakwa 'sokong PAS ertinya sokong Islam'. Kita jadi Islam setelah mengucap dua kalimah syahadah – 'Tiada Tuhan (yang disembah) melainkan Allah dan Nabi Muhammad adalah Rasul Allah'," kata beliau yang juga bekas presiden Umno.

Beliau seterusnya bertanya apakah Nik Aziz berpendapat hanya setelah mengucap "sokong PAS" baru jadi Islam dan sebelum itu kafir.

"Ini juga bermakna Nik Aziz mengkafirkan saya. Tidak ada pengertian lain dengan dakwaan Umno tolak Islam selain daripada mendakwa Umno adalah kafir," kata Dr Mahathir yang terlibat dalam 'perang' kenyataan menerusi blog dan facebook masing-masing sejak bulan ini.

Malah Dr Mahathir berkata, Nik Aziz juga membandingkan dirinya dengan malaikat yang menegur Nabi.

"Saya bukan Nabi dan Nik Aziz bukan malaikat. Nik Aziz dan saya hanya manusia biasa dan ahli politik," katanya sambil menambah, teguran ahli politik kerana kepentingan politiknya tidak sama dengan teguran malaikat.

Malah kata Dr Mahathir, teguran Nik Aziz menidakkan keislamannya adalah satu teguran dan "lebih tepat lagi satu tuduhan yang amat serius."

"Apakah ada orang Islam yang tidak melenting jika sesiapa mengkafirkannya? Apakah Nik Aziz tidak akan melenting jika saya kata dia sudah kafir? Belum saya kata itu pun Nik Aziz sudah melenting," katanya.

Berkenaan dengan Nik Aziz dan PAS memperkenalkan Islam kepada DAP, kata Dr Mahathir, bukti menunjukkan PAS yang telah dipengaruhi DAP.

"Lihat sahaja tindakan biadap terhadap Sultan dan Raja Muda Perak oleh ahli PAS, berguling-guling atas jalan menghalang kereta Raja.

"Sebelum berbaik dengan DAP ahli PAS lebih berpegang kepada budaya Melayu.Kerana mahu sokong DAP ahli PAS mengenepikan Kemelayuan mereka. Dan, sekarang tuntutan untuk mendirikan negara Islam pun sudah tidak didengari lagi," katanya lagi.

Nik Aziz menjadi Menteri Besar Kelantan selepas negeri itu jatuh ke tangan PAS pada pilihan raya umum 1990 iaitu pilihan raya umum ketiga bagi Dr Mahathir selepas menjadi perdana menteri keempat.

Kini PAS bergandingan dengan DAP dan PKR membentuk Pakatan Rakyat.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan