Rabu, 31 Oktober 2012

Berita Harian: Nasional

Berita Harian: Nasional


Gaji naik tahun depan

Posted: 31 Oct 2012 03:52 PM PDT

1.4 juta kakitangan awam dijangka terima kenaikan sehingga 5 peratus

Ayer Keroh: Kira-kira 1.4 juta kakitangan perkhidmatan awam dijangka menerima kenaikan gaji tahunan sehingga lima peratus mulai tahun depan.

Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa, berkata skim gaji kakitangan awam yang masih dalam kajian itu bakal merentasi semua peringkat.

Kita perlu berhati-hati melihat skim perkhidmatan awam ini supaya tiada siapa yang tertinggal. Kita mahu formula menang-menang untuk semua," Ali Hamsa, Ketua Setiausaha Negara


Katanya, laporan Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam yang akan menamatkan penilaian pada 31 Disember ini akan turut diambil kira.

Nilai semula

"Proses penilaian semula skim gaji itu sudah bermula, namun penelitian secara mendalam hanya akan dilakukan tahun depan," katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Majlis Anugerah Inovasi Sektor Awam (AISA) 2011 dan Majlis Perjumpaan Ketua Setiausaha Negara Bersama Penjawat Awam negeri ini di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), di sini, petang semalam.
Pada majlis itu, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka memenangi Anugerah Inovasi Teknologi Maklumat dan Komunikasi (AIICT), manakala Pejabat Daerah dan Tanah Alor Gajah merangkul Anugerah Inovasi Pentadbiran Daerah dan Tanah (AIPDT).

Kejayaan itu sekali gus melayakkan masing-masing membawa pulang wang tunai RM300,000, trofi dan sijil penghargaan.

Hadir sama Ketua Pengarah Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan (MAMPU), Datuk Mohamad Zabidi Zainal dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Wira Omar Kaseh.

CUEPACS sambut baik

Mengulas lanjut, Ali berkata, antara fokus utama dalam kajian itu adalah melihat semula skim kenaikan gaji tahunan bagi kakitangan yang sudah mencapai tahap gaji terakhir mengikut kategori masing-masing.

"Kita akan melihat semula perkara itu termasuk mungkin menetapkan tempoh lebih panjang supaya gaji kakitangan akan terus naik.

"Jika mereka mencapai tempoh untuk kenaikan pangkat, ia akan lompat kepada gred lain dan kenaikkannya juga akan diteruskan lagi," katanya.

Ali berkata, kerajaan berharap akan dapat mewujudkan formula skim gaji menang-menang bagi setiap kakitangan khususnya penjawat pelaksana yang meliputi 80 peratus daripada keseluruhan sektor itu.

"Kita perlu berhati-hati melihat skim perkhidmatan awam ini supaya tiada siapa yang tertinggal. Kita mahu formula menang-menang untuk semua kerana memahami kos sara hidup semakin meningkat," katanya.

Sementara itu, Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman, ketika dihubungi berkata, pengumuman itu sudah pasti melegakan hati penjawat awam di negara ini.

"Kami menyambut baik cadangan KSN itu, tetapi masih berharap kerajaan dapat mempertimbangkan beberapa cadangan CUEPACS sebelum ini, khususnya berkaitan tangga gaji golongan itu mengikut tempoh kerja mereka," katanya.

Portal Ready4Work sedia maklumat kerjaya

Posted: 31 Oct 2012 03:41 PM PDT

Kuala Lumpur: Pelajar institusi pengajian tinggi awam (IPTA) bakal menikmati kemudahan maklumat peluang kerjaya mengikut keperluan industri melalui pelancaran Portal Ready4Work.

Portal yang dilancarkan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, semalam dibangunkan secara kerjasama Talent Corporation Malaysia (TalentCorp) dengan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Pendedahan peluang kerja

Penubuhan portal itu untuk memberi pendedahan kepada bakat muda negara ini mengenai peluang kerjaya dari sudut keperluan industri bagi memastikan kebolehpasaran graduan.

"Ready4Work adalah pembelajaran secara online dengan platform MyLine yang boleh diakses semua pelajar 20 IPTA negara ini dan akan memanfaatkan sehingga 500,000 pengguna berdaftar MyLine.

"Ready4Work mengandungi panduan persediaan temu duga berdasarkan perspektif majikan," katanya pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Rasmi Portal Ready4Work di sini, semalam.

Turut hadir, Pro Canselor UTM, Tan Sri Dr Salleh Mohd Nor dan Ketua Pegawai Eksekutif TalentCorp, Johan Mahmood Merican.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan