Ahad, 1 Mei 2011

Berita Harian: MukaDepan

Berita Harian: MukaDepan


Ceraikan DAP

Posted: 30 Apr 2011 04:00 PM PDT

MukaDepan

NAJIB bersama Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said disambut penduduk dan kanak-kanak di Kampung Pengkalan Arang, Kuala Terengganu, semalam. - Foto Aswadi Alias

NAJIB bersama Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said disambut penduduk dan kanak-kanak di Kampung Pengkalan Arang, Kuala Terengganu, semalam. - Foto Aswadi Alias

Najib minta PAS tinggal sekutu tak pernah perjuang Islam

KUALA TERENGGANU: Datuk Seri Najib Razak semalam meminta PAS keluar daripada pakatan pembangkang yang jelas tidak memperjuangkan agenda bangsa, agama dan negara.

Perdana Menteri berkata sudah tiba masanya PAS meninggalkan pakatan pembangkang khususnya DAP yang ternyata tidak pernah sekalipun memperjuangkan Islam.

"Kenapa buat baik dengan DAP? Adakah DAP boleh perjuangkan Islam? Hadi (Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Presiden PAS), cukup-cukuplah dengan DAP. Ini merugikan kita, jadi jangan sebut perjuangkan Islam, tinggalkan DAP," katanya. Ucapan di hadapan kira-kira 20,000 orang pada Majlis Perjumpaan Bersama Rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir dekat sini yang dikuasai PAS, disambut laungan orang ramai, 'masuk BN' dan kemudian disahut Najib, 'kita boleh buat kira masuk BN, tapi janganlah ambil Terengganu.'

Presiden UMNO itu juga berkata, rakyat sekarang sudah bijak menilai kepemimpinan yang dapat menjamin masa depan negara dan ia hanya dapat dilakukan menerusi kerajaan BN dan UMNO.

"UMNO lahir di istana dan bukannya di jalanan seperti Parti Keadilan Rakyat (PKR). Sebab itulah (PKR) sikit-sikit hendak berdemonstrasi. Takkanlah kita nak harapkan orang yang jam tangan pun hilang," katanya sinis berhubung kontroversi membabitkan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Semasa di Sarawak (pilihan raya negeri) baru-baru ini, penduduk rumah panjang pun bertanyakan jam Omega (milik Anwar).
"Semalam (kelmarin) kenapa nak halang orang nak bersumpah?," kata Najib merujuk kepada suasana kecoh ketika Datuk Shazryl Eskay Abdullah melafazkan sumpah laknat di Masjid Amru Ibni Al-As, Bandar Baru Sentul, Kuala Lumpur, kelmarin.

Kemudian, ketika berucap pada majlis perasmian Pangsapuri Rakyat Pulau Duyong, Najib berkata PAS tidak pernah untung apa-apa pun dalam pakatan pembangkang, malah mereka hanyalah menjadi alat kepada parti DAP.

Perdana Menteri berkata pada pilihan raya negeri Sarawak baru-baru ini misalnya, PAS bekerja keras, sebaliknya DAP yang dilihat meraih kejayaan daripada usaha keras mereka itu.

"Kita lihat poster di sini (Terengganu) 'PAS ganti UMNO', realitinya 'DAP ganti PAS', di Sarawak (pilihan raya negeri 16 April lalu), PAS berkempen berhempas pulas, akhirnya, yang untung, DAP.

"PAS, cukuplah dalam pakatan pembangkang, alihlah kepada yang lain, tak masuk BN (Barisan Nasional) pun tak apa, tetapi keluarlah dari pakatan pembangkang," katanya

Dalam sidang media kemudian, Najib menjelaskan dalam realiti politik, kehadiran PAS dalam pakatan pembangkang tidak membawa sebarang makna untuk parti berkenaan dan sukar untuk mendapat kata sepakat dalam banyak isu dengan rakan parti lain terutama DAP.

"Sama ada dia (PAS) nak gabung dengan kita (BN) itu soal lain tetapi saya nak tekankan ialah dia tidak mendapat manfaat malah secara tidak langsung menguntungkan DAP," katanya.

Katanya, jika PAS serius mahu memperjuangkan Islam maka parti itu tidak boleh bekerjasama dengan DAP kerana itu adalah realiti politik, mereka mempunyai ideologi berbeza.

Komen Anda

Terima kasih diatas penyertaan anda. Berita Harian berhak untuk tidak memaparkan sebarang komen yang menyentuh isu-isu sensitif dan yang berbentuk iklan komersil. Alamat IP anda akan direkodkan dan mungkin digunakan untuk menghalang penghantaran komen seterusnya jika melanggar peraturan yang ditetapkan.

Senarai komen


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

EKSKLUSIF: Hidup melarat selepas bersara

Posted: 30 Apr 2011 02:54 PM PDT

MukaDepan

KUALA LUMPUR: Selepas bersara satu hingga 10 tahun, hampir 100 peratus
pencarum yang mengeluarkan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) pada usia 55 tahun tidak lagi mempunyai wang simpanan hingga ada antara mereka hidup merempat atau menjadi penghuni rumah orang tua.
Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Johari Abdul Muid, berkata akibatsalah guna wang caruman itu, kira-kira 70 peratus pesara menghabiskan wangsimpanan hari tua mereka antara tahun pertama hingga ke-10 selepas meninggalkan pekerjaan, manakala 30 peratus lagi hilang sumber kewangan selepas tiga tahun bersara kerana bergantung sepenuhnya kepada caruman.

Berita lanjut dapatkan akhbar Berita Harian hari ini.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen