Sabtu, 7 Mei 2011

Utusan Online - Muka Hadapan

Utusan Online - Muka Hadapan


Malaysia negara Kristian?

Posted:

Malaysia negara Kristian?

Malaysia negara Kristian?

Oleh ROKIAH ABDULLAH dan MOHD. KHUZAIRI ISMAIL
pengarang@utusan.com.my

PULAU PINANG 6 Mei - Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi menafikan dakwaan kononnya beliau menganjurkan satu majlis pertemuan paderi dari seluruh negara yang didakwa turut membincangkan agenda menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan sekali gus melantik Perdana Menteri dalam kalangan penganut agama itu.

Menurut wakil rakyat DAP itu, beliau hanya menghadiri majlis kesyukuran yang diadakan secara tertutup untuk paderi-paderi tersebut di sebuah hotel di Jalan Macalister di sini sebagai tetamu.

Majlis pertemuan paderi-paderi berkenaan dan ikrar menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan didedahkan oleh dua laman blog hari ini iaitu 'bigdog' di http://bigdogdotcom.wordpress.com/ menerusi entri bertajuk 'Making Christianity the official religion? dan blog Marahku di http://marahku.blogspot.com.

Jeff yang ditanya mengenai ikrar itu mendakwa, ketika majlis berlangsung, beliau sibuk 'melayan' iPad selain menjamu selera walaupun turut bertafakur semasa paderi-paderi itu berdoa.

"Bukankah berdoa itu suruhan tuhan. Apa yang saya tahu, 'bigdog' (penulis blog) tidak sebut nama saya, dia tidak tuduh saya. Kalau mahu tahu lebih lanjut, sila tanya polis Cawangan Khas dan dengar rakaman yang dibuat mereka," katanya melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Difahamkan, majlis makan malam yang dihadiri lebih 100 paderi Kristian itu diadakan di sebuah hotel di sini semalam yang kemudiannya disusuli dengan beberapa konvensyen hari ini.

Malam ini pula akan diadakan satu majlis di Pusat Kristian (Katolik) Pulau Pinang di sini dan satu ceramah perdana pula dianjurkan esok. Pertemuan itu dikatakan dianjurkan setiap tahun.

Dalam majlis makan malam itu, seramai 35 orang paderi dikatakan berdiri dalam bulatan dan saling berpegangan tangan tanda bersetuju untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara Kristian dan mahu Perdana Menteri juga dalam kalangan penganut agama itu.

Sementara itu, tinjauan Utusan Malaysia di hotel yang terletak di Jalan Burmah mendapati persidangan sehari itu yang bermula pukul 8.30 pagi berlangsung di Bilik 2 dan 3, tingkat 7 hotel itu.

Kira-kira 10 meja dan kerusi disusun di luar bilik persidangan yang dikatakan diadakan setiap tahun dengan beberapa rahib dilihat berbual-bual sebelum masing-masing masuk ke dalam bilik persidangan.

Kenyataan Jeff itu bagaimanapun berbeza dengan laporan blog 'bigdog' yang mendakwa majlis itu dianjurkan oleh kawasan Parlimen DAP dipercayai Jelutong dan turut dihadiri oleh kira-kira 100 yang lain termasuk wakil rakyat parti itu dari Sarawak dan beberapa pekerja parti.

"Apa yang dilakukan DAP adalah sesuatu yang sangat berbahaya. DAP membawa strategi politik cauvinis mereka ke satu tahap perubahan dan sensitiviti yang sangat tinggi," dakwa blog berkenaan.

Blog tersebut menambah, sebagai satu komuniti minoriti, cita-cita DAP itu jelas membuktikan mereka cuba bertindak sebagai kaum majoriti.

"Ini merupakan lembaran baru dalam politik yang mana kaum minoriti memainkan peranan sebagai kaum majoriti di samping strategi cauvinis DAP menyemai politik kebencian. Sesuatu yang pasti ia bergerak pada landasan yang sangat berbahaya," dakwa blog itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

5 halangan utama majukan sukan

Posted:

5 halangan utama majukan sukan

5 halangan utama majukan sukan

Oleh HASHNAN ABDULLAH
pengarang@utusan.com.my


Muhyiddin Yassin dan Mohd. Ali Rustam bersama para pelajar yang memenangi pertandingan reka bentuk laman web antara sekolah seluruh Melaka pada Karnival Pendidikan Negeri Melaka 2011 di Ayer Keroh, semalam.


PUTRAJAYA 6 Mei - Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Pembangunan Sukan yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini membincangkan lima perkara yang dikenal pasti sebagai halangan utama kepada pembangunan industri sukan negara.

Menurut kenyataan yang diedarkan kepada pemberita di sini hari ini, antara halangan itu adalah tiada penyelarasan dalam perancangan acara sukan, beberapa kementerian melakukan promosi sukan secara berasingan dan ketiadaan sepenuhnya produk jenama Malaysia.

"Selain itu, halangan turut berpunca daripada penganjuran 'acara besar' yang tidak dieksploitasi sepenuhnya oleh pihak terbabit dan bidang sukan tidak dipupuk dari peringkat sekolah," menurut kenyataan itu.

Mesyuarat yang turut dihadiri Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek itu turut membincangkan program yang perlu dilaksanakan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) untuk menjayakan Tahun Industri Sukan 2011.

Menurut kenyataan itu, KBS perlu menyusun strategi bagi merealisasikan hasrat menjadikan sukan sebagai budaya hidup, pencapaian atlet dan potensi meningkatkan pendapatan negara.

"Untuk itu, semua pihak berkepentingan seperti sektor korporat, atlet, media, institusi pengajian tinggi (IPT) dan masyarakat perlu bekerjasama melalui keupayaan dan kekuatan masing-masing dalam menjamin industri sukan yang mapan.

"Antara program yang dikenal pasti ialah mengadakan persidangan dan seminar seperti Konvensyen Industri Sukan, Sports Busines Malaysia, program bual bicara, program Hari Terbuka Industri Sukan (Sport Industry Open Day), Anugerah Industri Sukan (Sports Industry Award) dan kempen sukan 'Team Malaysia','' katanya.

Selain itu, mesyuarat turut membincangkan tentang usaha memburu pingat emas pertama Sukan Olimpik di bawah program Road To London 2012 yang dijangka dicapai menerusi latihan jangka panjang dan bersistematik serta hubungan kerjasama yang erat antara kerjaan dan badan bukan kerajaan sukan kebangsaan.

Ia juga menyentuh mengenai Dasar 1Murid 1Sukan yang mula diperkenalkan tahun ini bertujuan memberi keseimbangan antara keperluan akademik dan fizikal.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Rumah Berkualiti Mampu Milik dilancar Julai

Posted:

Rumah Berkualiti Mampu Milik dilancar Julai

Rumah Berkualiti Mampu Milik dilancar Julai

Oleh MOHD. ASRON MUSTAPHA
mohdasron.mustapha@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 6 Mei – Kerajaan akan melancarkan program Rumah Berkualiti Mampu Milik selewat-lewatnya Julai ini, bagi memastikan harga rumah untuk Skim Rumah Pertamaku khususnya di Lembah Klang adalah RM220,000 ke bawah.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, program baru tersebut diperkenalkan selepas kerajaan mengambil kira keluhan orang ramai bahawa amat sukar untuk mendapatkan rumah di bawah lingkungan RM220,000 di kawasan Lembah Klang.

Katanya, rumah tersebut nanti yang akan dibina hasil kerjasama strategik dengan pemaju swasta bakal menggunakan Sistem Binaan Berindustri (IBS), bagi memastikan tempoh untuk menyiapkan sesebuah rumah dapat dipercepatkan.

"Kerajaan sedar walaupun kita menawarkan pinjaman 100 peratus kepada golongan muda melalui Skim Rumah Pertamaku untuk rumah berharga RM200,000 ke bawah tetapi, amat sukar untuk mendapatkan rumah yang berharga sedemikian.

"Jadi kita lancarkan program ini (Rumah Berkualiti Mampu Milik) bagi memastikan harga rumah kekal RM220,000 ke bawah. Kita sediakan tapak, pihak swasta yang akan bangunkan rumah," katanya semasa ke udara secara langsung bersama Krew Pagi Radio Hot FM di Sri Pentas, di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Perdana Menteri berkata, projek Rumah Berkualiti Mampu Milik bukan bertujuan menggantikan Skim Rumah Pertamaku, sebaliknya ia dilancarkan bagi memantapkan lagi skim tersebut dan syarat kelayakan juga masih kekal.

Tambahnya, program itu kelak bukan berorientasikan keuntungan tetapi merupakan sebahagian daripada tanggungjawab sosial yang perlu dilaksanakan oleh setiap syarikat pemaju yang dilantik.

"Skim Rumah Pertamaku adalah permintaan tetapi jika tiada penawaran, maknanya tiadalah rumah yang berharga kurang RM220,000 ke bawah yang boleh dibeli oleh golongan muda sebagaimana objektif asal kita," jelasnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan