Ahad, 2 Jun 2013

Utusan Online - Politik

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Utusan Online - Politik


3 perkara paling Anwar takuti

Posted: 02 Jun 2013 11:23 AM PDT

Oleh SOFIAN BAHAROM
sofian.baharom@utusan.com.my

EZAM MOHD. NOOR

KUALA LUMPUR 2 Jun - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim didakwa menganjurkan siri perhimpunan haram di seluruh negara kerana mahu mengalih tumpuan rakyat daripada tiga perkara yang paling ditakutinya.

Ketiga-tiga perkara itu ialah rayuan kes liwat Mohd. Saiful Bukhari Azlan, isu pencerobohan kumpulan pengganas Kiram di Lahad Datu, Sabah dan pendedahan bekas rakan karibnya, Datuk S. Nallakaruppan berhubung aktiviti seks beliau,

Ahli Dewan Negara, Senator Ezam Mohd. Noor berkata, Anwar akan memastikan ketiga-tiga perkara tersebut 'dilenyapkan' daripada minda rakyat walaupun tindakannya itu akan mengundang kemudaratan terhadap agama, bangsa dan negara.

"Anwar sememangnya cenderung untuk melakukan pelbagai tindakan terdesak bagi memastikan 'pekung' di dadanya tersisip rapi dalam bajunya kerana beliau tahu ketiga-tiga perkara itu akan menyebabkan karier politiknya boleh terkubur.

"Jadi, dalam tindakan terdesak terbaharunya ini, beliau mengheret penyokongnya untuk turun ke jalan supaya perhatian rakyat teralih daripada isu sebenar yang menyelubungi Anwar," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Ezam berkata, politik yang dibawa Anwar bukan berlandaskan menyelesaikan masalah rakyat atau negara tetapi semata-mata untuk memuaskan nafsu peribadinya sahaja.

Bukti paling jelas, katanya, ialah pendedahan sahabat karib Anwar iaitu bekas Naib Presiden Indonesia, Jusuf Kalla yang memberitahu Ketua Pembangkang itu sanggup berbohong dan mengkhianati janji kerana mahu menjadi Perdana Menteri.

"Setiap rakyat yang waras seharusnya sudah nampak jelas jenis pemimpin apa Anwar ini, iaitu jenis pemimpin yang mempergunakan rakyat bagi menyelesaikan masalah peribadinya bukan pemimpin yang sanggup berkorban kepentingan peribadinya untuk rakyat.

"Negara ini sudah terlalu lama menjadi mangsa pemimpin songsang ini dan memang sampai masanya untuk riwayat politik songsang Anwar ditamatkan demi kepentingan rakyat dan negara," tegasnya.

Dalam pada itu, bekas Setiausaha Sulit Anwar, Anuar Shaari berkata, secara lazimnya Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu akan bersungguh-sungguh mencipta suatu peristiwa besar bagi melindungi kegelisahannya maka sebab itu perhimpunan haram digerakkan.

"Anwar telah menggerakkan segala jentera PKR untuk menjayakan perhimpunan haram, biarpun gagal mendapat sokongan penuh daripada pemimpin tertinggi Pas dan DAP. Ternyata perhimpunan tersebut adalah agenda peribadi beliau, tetapi menipu penyokong pembangkang dan rakyat Malaysia kononnya untuk menyelamatkan negara,'' ujarnya.

Seorang lagi bekas Setiausaha Sulit Ahli Parlimen Permatang Pauh itu, Muhamad Rahimi Osman berkata, Anwar kini benar-benar terdesak untuk mengalihkan pandangan rakyat terhadap segala isu yang dihadapinya.

Jelasnya, terlalu banyak dosa Anwar kepada negara, sehinggakan Ketua Pembangkang itu tidak lagi mampu menjawab satu persatu isu tersebut dan cara terbaik bagi melarikan diri adalah dengan menghasut rakyat turun ke jalanan atas sesuatu perkara yang remeh dan tidak benar.

"Anwar juga risau dengan tindakan undang-undang yang akan diterimanya jika disabitkan bersalah atas tiga isu tersebut, jadi, tindakan berhimpun ini juga adalah usaha menakut-nakutkan kerajaan agar menunjukkan dia masih popular dalam kalangan rakyat.

"Saya gesa rakyat agar tidak percaya kepada Anwar dan kerajaan tidak akan sekali-kali membiarkan beliau bebas bermaharajalela atas segala kesalahan yang telah dilakukan," tegasnya.

Pas tolak cubaan ganas gulingkan kerajaan

Posted: 02 Jun 2013 11:23 AM PDT

Mahfodz Mohamed

KUALA LUMPUR 2 Jun - Pas menolak penggunaan kaedah politik ganas bagi menggulingkan kerajaan yang dipilih secara sah oleh rakyat pada Pilihan Raya Umum Ke-13.

Naib Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Dr. Mahfodz Mohamed berkata, Pas tidak berminat untuk mencetuskan keadaan huru-hara dan yakin pihak berkuasa melakukan yang terbaik bagi menjaga ketenteraman negara.

Menurut beliau, sebarang bantahan terhadap keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 hendaklah dilakukan secara demokratik.

"Ada dua cara iaitu berhimpun secara aman atau failkan petisyen. Jangan sampai gulingkan kerajaan," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mahfodz mengulas kenyataan Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib dan Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas, Nik Mohd. Abduh Nik Abdul Aziz semalam yang meminta semua pihak menerima keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 yang menyaksikan Barisan Nasional (BN) terus diberi mandat memerintah negara.

Sementara itu, Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Perak, Norazli Musa memberitahu, ahli-ahli Pas telah dididik untuk menerima keputusan pilihan raya secara baik sebagai tanda reda dengan ketentuan Allah.

Menurut beliau, sebahagian besar ahli Pas tidak menyertai siri demonstrasi jalanan anjuran pakatan pembangkang baru-baru ini kerana mereka menghormati ketetapan yang diputuskan pucuk pimpinan parti.

"Kalah atau menang itu ketentuan Allah. Mengapa bila kalah kita protes sedangkan bila menang kita terima? Sekiranya tidak berpuas hati dengan keputusan pilihan raya, kita ada mahkamah yang akan menentukan keputusan petisyen," ujarnya.

Dalam perkembangan sama, Norazli meminta ahli-ahli Pas menggunakan saluran yang betul sekiranya tidak bersetuju dengan ketetapan pucuk pimpinan parti menolak kaedah kekerasan untuk menggulingkan kerajaan.

"Kita tidak sepatutnya kritik melalui Facebook dan sebagainya. Suarakan pandangan kita pada muktamar Pas nanti," ujarnya.

Menurut beliau, Pas juga seharusnya bekerja keras memenangi hati rakyat mulai sekarang sebagai persiapan untuk menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14.

0 ulasan:

Catat Ulasan