Ahad, 11 November 2012

Berita Harian: Nasional

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Berita Harian: Nasional


Sultan tegur pengurusan air Kelantan

Posted: 11 Nov 2012 03:00 PM PST

» Segerakan penstrukturan semula, bekalan berkualiti untuk rakyat

Kota Bharu: Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V, menegur pengurusan air oleh kerajaan negeri dan diperintah segera menyelesaikannya bagi memastikan rakyat menikmati sumber air bersih serta terjamin.

Baginda meminta penstrukturan semula industri perkhidmatan bekalan air disegerakan seperti dipersetujui melalui kaedah pengambilalihan aset air oleh Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB).

"Beta dimaklumkan pada dasarnya pihak berkuasa negeri sudah bersetuju dengan penstrukturan semula industri perkhidmatan bekalan air Kelantan melalui kaedah pengambilalihan aset air negeri oleh PAAB.

Selesaikan segera

"Beta menggesa pihak terbabit supaya dapat menyelesaikan segera perkara ini bagi memastikan rakyat diutamakan dan sumber bekalan air yang berkualiti serta terjamin dapat dinikmati rakyat," titah baginda pada majlis Perayaan Ulang Tahun Hari Keputeraan Ke43, di Istana Balai Besar, di sini semalam.

Kerajaan Persekutuan tak abai Kelantan: Sultan Muhammad V
Turut hadir Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat; Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin.

Baginda yang juga Timbalan Yang di-Pertuan Agung mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Pusat yang selama ini dilihat tidak pernah meminggirkan Kelantan daripada arus pembangunan.

"Beta berharap satu rangkaian jalan raya bertaraf lebuh raya dapat dibina di negeri ini seperti negeri di Pantai Barat atau negeri Pantai Timur lain bagi merangsangkan lagi pertumbuhan ekonomi negeri.

"Kelantan tidak harus dibiarkan ketinggalan kerana ia sebahagian daripada Malaysia," katanya.

Sultan Muhammad juga mengingatkan kerajaan negeri supaya tidak melihat pertanian sebagai sektor mengaut keuntungan serta menjana ekonomi semata-mata.

"Beta menyeru supaya semua pihak terbabit dalam sektor ini menjaga sumber asli seperti tanah, sungai, laut serta kawasan tadahan hujan bagi memastikan alam sekitar terus terpelihara.

"Langkah ini bagi memastikan Kelantan terus subur dan berupaya mengeluarkan hasil yang banyak serta berkualiti sepanjang masa," titah baginda.

Baginda juga menegur jentera pentadbiran kerajaan negeri supaya proaktif dalam memperbaiki serta mempertingkatkan sistem sedia ada agar rakyat dapat menikmati perkhidmatan bermutu dan terbaik.

"Semua agensi perlu menjana idea baru bagi menghasilkan produk inovatif bagi meningkatkan kecemerlangan dalam perkhidmatan, selain inisiatif sentiasa dikemukakan supaya rakyat mendapat perkhidmatan terbaik," titah baginda.

Sasar IPT tempatan antara 100 terbaik dunia

Posted: 11 Nov 2012 02:55 PM PST

Melbourne: Timbalan Perdana Menteri mahu sekurang-kurangnya satu universiti tempatan berada dalam kedudukan 100 institusi terbaik dunia dalam tempoh lima tahun.

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, sasaran itu bukan saja membolehkan pelajar Malaysia menyambung pengajian di dalam negara, malah menarik lebih ramai pelajar antarabangsa.

Beliau berkata, Kementerian Pengajian Tinggi sudah mengambil beberapa langkah perlu seperti melakukan tanda aras universiti tempatan dengan institusi terbaik dunia dan memberi autonomi.
Sistem kita berada atas landasan yang betul tetapi bergerak terlalu perlahan," Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri

"Tidak benar jika ada yang menuduh sistem pendidikan kita bergerak ke arah yang salah. Sistem kita berada atas landasan yang betul tetapi bergerak terlalu perlahan.

"Mereka mesti lebih pantas," katanya ketika menjawab soalan dalam dialog bersama kira-kira 100 pelajar dan kumpulan profesional rakyat Malaysia di sini, semalam.

Muhyiddin dalam lawatan kerja sembilan hari di Melbourne, Brisbane dan Gold Coast. Hari ini, beliau dijadual menyampaikan ucaptama di Forum Ekonomi China Sedunia Keempat di sini.

Hadir sama isterinya, Puan Sri Norainee Abdul Rahman; Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Australia, Datuk Salman Ahmad dan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.
Masih ketinggalan

Muhyiddin berkata, Malaysia mempunyai sekolah dan institusi pengajian tinggi yang baik tetapi masih ketinggalan berbanding universiti terbaik dunia termasuk di Australia.

Katanya, penubuhan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) untuk memantau kualiti pendidikan tinggi negara supaya setanding dengan pengajian di peringkat antarabangsa sudah menampakkan hasil seperti kemasukan pelajar asing.

Beliau berkata, kualiti pendidikan bertaraf dunia akan menarik lebih ramai pelajar ke Malaysia kerana kerajaan mahu menjadikan negara hab pendidikan tinggi antarabangsa.

0 ulasan:

Catat Ulasan