Rabu, 19 September 2012

Harian Metro: Mutakhir

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Harian Metro: Mutakhir


Indeks Harga Pengguna naik 1.4 peratus pada Ogos

Posted: 19 Sep 2012 04:10 AM PDT

KUALA LUMPUR: Indeks Harga Pengguna (IHP) Malaysia yang mengukur inflasi, naik 1.4 peratus kepada 105.0 pada Ogos 2012 daripada 103.6 pada bulan yang sama tahun lepas.

IHP juga meningkat 0.2 peratus berbanding Julai 2012, kata Jabatan Perangkaan dalam satu kenyataan hari ini.

IHP bagi tempoh Januari hingga Ogos 2012 meningkat 1.8 peratus kepada 104.6 daripada 102.8 dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Indeks bagi makanan dan minuman bukan alkohol dan indeks bukan makanan bagi Ogos 2012 menunjukkan peningkatan masing-masing pada 2.8 peratus dan 0.7 peratus, berbanding bulan yang sama tahun lepas.


Bagi tempoh lapan bulan pertama tahun ini, indeks bagi makanan dan minuman bukan alkohol dan indeks bukan makanan naik masing-masing sebanyak 3.0 peratus dan 1.2 peratus.


Kedua-dua indeks itu juga meningkat 0.2 peratus setiap satu berbanding Julai tahun ini.

Peningkatan 1.8 peratus dalam IHP itu adalah disebabkan oleh kenaikan indeks bagi semua kumpulan utama kecuali indeks komunikasi (-0.6 peratus) dan pakaian dan kasut (-0.5 peratus).

Kenaikan ketara bagi kumpulan utama yang berwajaran tinggi ialah indeks makanan dan minuman bukan alkohol (+3.0 peratus); perumahan, air, elektrik, gas dan bahan api lain (+1.6 peratus) dan pengangkutan (+0.7 peratus).

Kenaikan lain ialah indeks restoran dan hotel (+3.2 peratus); pendidikan dan pelbagai barangan dan perkhidmatan masing-masing sebanyak 2.5 peratus dan 2.4 peratus; hiasan, perkakasan dan penyelenggaraan isi rumah dan kesihatan masing-masing sebanyak 2.1 peratus; perkhidmatan rekreasi dan kebudayaan (+1.8 peratus); manakala indeks bagi minuman alkohol dan tembakau naik 0.1 peratus. - Bernama

Artikel ini disiarkan pada : 2012/09/19


Nicol David dianugerahi pangkat mejar kehormat pasukan simpanan sukarela TUDM

Posted: 19 Sep 2012 03:33 AM PDT

KUALA LUMPUR: Ratu skuasy negara dan pemain nombor satu dunia, Datuk Nicol Ann David hari ini dianugerahi pangkat mejar kehormat Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Pemakaian pangkat itu dilakukan oleh Panglima TUDM Jeneral Tan Sri Rodzali Daud pada majlis di Wisma Pertahanan, di Jalan Semarak, di sini.

Nicol berkata beliau tidak pernah menyangka akan dianugerahi pangkat itu, dan berharap anugerah itu menjadi pendorong untuk beliau mencatat lebih banyak kejayaan dalam kejohanan skuasy berikutnya.

"Saya ingin merakam setinggi-tinggi penghargaan kepada Jeneral Tan Sri Rodzali dan TUDM, kerana diberi penghormatan mendapat anugerah ini dan berharap ia akan menjadi pendorong kepada saya untuk meraih lebih banyak gelaran tahun ini," kata Nicol kepada pemberita selepas majlis itu.


Nicol berkata beliau akan meneruskan latihan di Amsterdam, Belanda di bawah bimbingan jurulatih dari Australia, Liz Irving.


"Musim kedua kejohanan skuasy baru saja bermula dan saya akan bertanding dalam beberapa kejohanan seperti Terbuka Carol Weymuller di New York, Terbuka China, Kejohanan Berpasukan Dunia di Perancis dan Terbuka Dunia di Cayman Island," katanya.

Sementara itu, Rodzali berkata Nicol menjadi atlet pertama yang dianugerahi pangkat itu, dan beliau sememangnya layak menerimanya memandangkan beliau melakar banyak kejayaan dalam kejohanan skuasy antarabangsa.

"Beliau (Nicol) mewakili kalangan remaja negara ini pada hari ini dan beliau memberi inspirasi kepada remaja dan tenaga kerja kami (TUDM) supaya meneladani beliau, yang menunjukkan dedikasi dan kerja keras yang sangat tinggi, selain mempunyai sikap tidak menyerah kalah demi menggenggam gelaran juara dunia dalam acara skuasy," katanya.

Rodzali berkata TUDM berharap anugerah itu akan memberi semangat kepada lebih ramai remaja di negara ini untuk menyertai angkatan tentera dan berharap generasi akan datang akan mencontohi kerja keras dan dedikasi yang dipamerkan oleh Nicol sehingga mencapai kejayaan.

Nicol adalah atlet kedua dianugerahi pangkat seperti itu selepas pemain badminton perseorangan lelaki negara, Datuk Lee Chong Wei, yang dianugerahi pangkat Leftenan Komander Kehormat oleh Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Laut Diraja Malaysia pada Julai lepas. - Bernama

Artikel ini disiarkan pada : 2012/09/19


0 ulasan:

Catat Ulasan